BAFTA-hosszúlistás Radu Jude filmje
Vissza

BAFTA-hosszúlistás Radu Jude filmje

Nyilvánosságra hozta a Brit Filmművészeti és Televíziós Akadémia (BAFTA) a 2022-es díjaira esélyes alkotók és alkotások hosszúlistáit: a legjobb nem angol nyelvű film kategóriájának tizenöt esélyese között van Radu Jude Arany Medve-díjas Babardeală cu bucluc sau porno balamuc című szatirikus alkotása is.

A legjobb idegen nyelvű – vagyis nem angol nyelvű – film kategóriájában a román alkotás mellett hosszúlistára került idén többek között a francia Julia Ducournau Titánja (Titane) – amely Cannes-ban nyert fődíjat –, Juho Kuosmanen Compartment No. 6 című alkotása, az Aszhar Farhadi által rendezett A hős (Ghahreman / A Hero), a nemrég legjobb külföldi filmként Golden Globe-díjjal és az amerikai filmkritikusok fődíjával jutalmazott japán Drive my Car (Doraibu mai kâ), amelyet Rjuszuke Hamagucsi rendezett, valamint Joachim Trier A világ legrosszabb embere (The Worst Person in the World) című alkotása is – amelynek január 20-án lesz premierje a kolozsvári Győzelem moziban. A kategória legjobb tizenöt alkotását ötven nemzetközi filmből választották ki.

A legjobb film kategóriájának szintén tizenöt férőhelyes hosszúlistáján olyan filmek szerepelnek, mint a Nicole Kidman és Javier Bardem főszereplésével készült Being the Ricardos című életrajzi dráma (r. Aaron Sorkin), Denis Villeneuve Dűnéje (Dune), a Ne nézz fel! (Don't Look Up, r. Adam McKay) című nagy port kavaró Netflix-film, amelynek főszerepeit Leonardo DiCaprio és Jennifer Lawrence alakítja, a Ridley Scott által rendezett A Gucci-ház (House of Gucci) Lady Gaga, Adam Driver, Al Pacino, Jeremy Irons, Salma Hayek szereposztással, továbbá a friss Golden Globe-díjas West Side Story (r. Steven Spielberg) és A kutya karmai közt (The Power of the Dog, r. Jane Campion). A kategória legjobb tizenöt alkotását 217 filmből választották ki.

A BAFTA-díj huszonnégy főbb kategóriájának (mint például a legjobb brit film és debüt, legjobb dokumentumfilm, rendező, forgatókönyv, adaptáció és a kiemelkedő színészi alakítások) nyilvánosságra hozott hosszúlistái ide kattintva böngészhetők. A kategóriák jelöltjeit február 3-án jelentik be, a díjátadóra pedig március 13-án kerül sor.

(Borítókép forrása: London Entertainment / Alamy Stock Photo)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért ...
Jövő héten érkeznek a nyáltesztek az ...
Magyar kultúra napja – hinni ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ