Babeziózis – mi az?
Vissza

Babeziózis – mi az?

Akinek a kutyája volt már babeziás, az nagyon jól tudja, miről van szó. Annak ez a néhány gondolat nem fog semmi újat mondani. Aki viszont volt olyan szerencsés, hogy még nem volt közvetlen tapasztalata a kórral, az jó eséllyel nem sokat tud róla.

Az utóbbi évek-évtizedek időjárás-változása, illetve a négylábúak utaztatása miatt olyan kórokozók jelentek meg a mi térségünkön, amelyekről állatorvostan-hallgatóként még úgy tanultunk, mint valami egzotikus betegségekről, amelyek tőlünk száz meg ezer kilométer távolságra fordulnak elő, de itt nem.

Ilyen a babeziózis is. Ez a kullancsok által terjesztett parazita régóta ismert a marháknál, de kutyákban egy relatív új betegség Romániában. És bár a melegebb országrészekben, mint például Nagyvárad környéke, Szatmár, Nagybánya néhány éve már gyakori betegségnek számít, Kolozsvárott és környékén még csak most kezd terjedni.

Az apró, egysejtű parazita a kullancsok táplálkozásakor kerül a kutya testébe, ahol rövid időn belül befurakodik a vörösvértestekbe és szaporodni kezd. A vörösvértestek elhalnak, úgymond szétrobbannak, aminek következtében sok sejtmaradvány kering a vérben. Ezeket a vese nem tudja mind kiszűrni, megakadnak a pici csatornácskákban, a végső hozadék pedig a vesék leállása.

A betegség első tünete a láz, levertség, étvágytalanság, fáradékonyság. Véranalízisből kimutatható a vérszegénység. A kutya nyálkahártyái sápadtak, esetleg kezdenek sárgás árnyalatúak lenni. Előrehaladottabb fázisban megjelenik a vérfestékvizelés: a vizelet egyre sötétebb színű, sötét narancssárgától a barnán keresztül el a feketéig.

A tünetek illetve a gazda beszámolója alapján (mikor volt kullancsa a kutyának, körülbelül mennyi ideig lehetett benne stb.) az orvos gyanítja a kórt, de a diagnózis érdekében véranalízis elvégzésére van szükség: mikroszkóp alatt a vérkenetben szépen látszanak a paraziták.

A kezelést fontos minél hamarabb elkezdeni. Egyes eseteknél lassú a betegség lefolyása, a tünetek sorra jelennek meg, fokozatosan romlik a kutya állapota. De olyan esetek is vannak, amikor szinte minden tünet egyszerre jelentkezik, hirtelen nagyon rossz az eb általános állapota, és nagyon intenzív kezelés hiányában biztosan elpusztul. A vérszegénység mértékének függvényében sokszor vérátömlesztésre is szükség lehet.

Mint ezt már annyiszor említettük: a legfontosabb minden betegségnél a megelőzés. Ez esetben borzasztóan fontos a kullancs elleni szerek rendszeres használata! Nem elég abban bízni, hogy séta után otthon átbogarásszuk a kutyát – a bundás testen könnyen megbújhat a kullancs. Az úgynevezett biocseppekben és nyakörvekben sem kell nagyon bízni, ezek, sajnos, nem elég hatásosak.

Ha kullancsot találunk a kutyán-macskán, fontos mielőbb eltávolítani, ehhez is léteznek biztonságos csipeszek és úgynevezett kanalak, amivel nagyon könnyen ki lehet szedni a sokak számára undorító kis élősködőt. A következő periódusban bármi gyanúsat látunk a kutyánkon, rögtön forduljunk állatorvoshoz. Ne feledjük: a tünetek jelentkezhetnek 1–2 nappal a kullancs befúródása után, de gyakran csak néhány hét vagy akár hónap múlva. A dokinak mondani kell, hogy az állatban volt kullancs, hogy gondoljon a babeziózisra is, mikor a diagnózist próbálja felállítani.

Dr. Robu Júlia, állatorvos

Borítókép: A betegség első tünete a láz, levertség, étvágytalanság, fáradékonyság


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szabad vallásgyakorlat ...
„Mindenki hagyja békén a másikat”
A rendőrség megbüntette Ludovic Orban ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ