Azonosították a párizsi lövöldözőt
Vissza

Azonosították a párizsi lövöldözőt

Rendőrségi forrásokra hivatkozva a 39 éves Karim Cheurfi francia állampolgárként azonosították pénteken a hírügynökségek az előző este Párizs belvárosában lövöldöző férfit, míg egy másik gyanúsított, aki ellen a merénylettel összefüggésben adtak ki körözést az észak-belgiumi Antwerpen rendőrségén jelentkezett és tisztázta magát. A rendőrökre támadó Karim Cheurfi holtteste közelében az Iszlám Állam terrorszervezetet dicsőítő, kézzel írott üzenetet tartalmazó papírlapot, járművében pedig egy Koránt is találtak.

A nyomozáshoz közel álló egyik forrás a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta: a férfi annak tudatában lőtt a rendőrökre, hogy őt magát is lelövik majd". A nyomozók a támadáshoz használt automata fegyveren kívül egy pumpás puskát és több kést is találtak az autójában.
    A Reuters birtokába jutott dokumentum szerint a belga biztonsági szolgálat a támadás előtt figyelmeztette a francia hatóságokat, hogy a második feltételezett gyanúsított, egy Youssouf El Osri nevű, "nagyon veszélyes ember" egy Thalys nagy sebességű vonaton útban van Franciaországba.
    Karim Cheurfi visszaeső, többször is támadt rendőrökre, de nem tudtak arról, hogy radikális iszlamista lenne. A Párizs északkeleti elővárosának Livry-Gargan nevű településéről származó, Chelles-ben lakó férfit február 23-án a rendőrség előállította, mert azzal gyanúsították, hogy rendőröket akart gyilkolni. Bizonyítékok híján azonban másnap elengedték. Március óta terrorellenes nyomozás folyt ellene a nyomozáshoz közel álló források szerint.
    Foglalkozása nem volt, és többször is összeütközésbe került a rendőrséggel rablás, illetve három rendbeli emberölési kísérlet vádjával. 2005-ben tizenöt évi börtönre ítélték, amiért megpróbált megölni egy közrendvédelmi rendőrtanulót és annak fivérét. A férfi egy lopott autóval karambolozott, amikor a fivérek megpróbálták elfogni, a nála lévő revolverrel rájuk lőtt, és súlyosan megsebesítette őket. Két nappal később megpróbált megölni egy másik rendőrt, akinek az előállítás közben elvette a fegyverét. 2013-ban helyezték szabadlábra, majd 2014-ben rablás miatt ismét elítélték, és 2015-ben szabadult feltételesen. A börtönben nem lehetett észrevenni rajta a radikalizálódás jeleit.
    Francois Molins ügyész  korábban azt közölte, hogy tudják, ki volt a tettes, ellenőrizték a személyazonosságát, de egyelőre  nem  hozzák nyilvánosságra a nevét, mert még zajlanak házkutatások, és lehet, hogy vannak cinkosai.
    A rendőrség az éjszaka folyamán Párizs egyik keleti elővárosában tartott házkutatást egy lakásban, amely a hatóságok feltételezése szerint összefüggésben állhat a történtekkel. Az AP amerikai hírügynökség birtokába jutott rendőrségi dokumentum tanúsága szerint a 39 éves Karim Cheurfi otthonát vizsgálták át Chelles-ben.
    Az Iszlám Állam, amely szokatlan gyorsasággal jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, csütörtökön késő este tudatta: "Abu Juszuf, az Iszlám Állam belga katonája" követte el a merényletet. Ugyanakkor Jan Jambon belga belügyminiszter közölte: a támadásért felelős elkövetőt, francia állampolgárként azonosították a hatóságok.
    A párizsi ügyészségi hivatal tájékoztatása szerint a tettes három hozzátartozóját kihallgatásra őrizetbe vették.
    Francois Hollande francia elnök úgy nyilatkozott, hogy a körülmények terrortámadásra utalnak.
    Az antwerpeni rendőrségén jelentkező gyanúsított ügyében, akit nem neveztek meg, a belga ügyészség megállapította: a férfinak nincs köze a párizsi merénylethez.
    Az egyelőre hivatalosan meg nem nevezett elkövető csütörtökön 21 óra után nem sokkal nyitott tüzet egy rendőrbuszra a Diadalív közelében, a Champs-Élysées sugárúton. A merénylőt agyonlőtték. A belügyminisztérium hivatalos tájékoztatása szerint egy rendőr meghalt, két másik pedig súlyosan megsérült. Pierre-Henry Brandet, a belügyminisztérium szóvivője tudatta, hogy a támadó automata fegyvert használt, és kifejezetten a rendőröket vette célba.
    Fokozott terrorkészültségben tartják vasárnap a francia elnökválasztás első fordulóját. A francia hatóságok mozgósították a biztonsági erők minden tagját - az elitegységeket is -, hogy garantálni tudják az állampolgárok biztonságát a vasárnapi elnökválasztáson - jelentette be Bernard Cazeneuve miniszterelnök a kormány biztonsági kabinetjének péntek reggeli tanácskozása után. Minden elitegység riadókészültségben van annak az 50 ezer rendőrnek a támogatására, akit szolgálatba osztottak be a választás napjára. "Nem engedhetjük meg, hogy bármi is megzavarja az ország demokratikus folyamatait. Nem szabad hagynunk magunkat megfélemlíteni, manipulálni, mert az az ellenségnek kedvez" - jelentette ki a miniszterelnök közleményben.
    A francia miniszterelnök Marine Le Pen szemére vetette, hogy saját politikai céljaira használja a párizsi lövöldözést, miután a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke korábban azzal vádolta meg Francois Hollande elnököt, és elődjét Nicolas Sarkozyt, hogy mindent elkövettek a terrorellenes küzdelem elveszítésére.
    Cazeneuve szerint Le Pen a rendőrök ellen elkövetett támadást elnökké választásához akarja felhasználni.
    Donald Trump amerikai elnök pénteki Twitter-üzenetében szintén kommentálta a párizsi merényletet. "Újabb terrortámadás Párizsban. A francia nép nem fogja ezt tovább tűrni. Nagy hatással lesz az elnökválasztásra" - írta Trump.
    A kairói al-Azhar egyetem élesen elítélte a támadást, amelyet a szunnita muzulmán világ szellemi központjának számító oktatási intézmény bűnösnek és iszlámellenesnek nevezett.
    Az ilyen merényletek "ellentmondanak az iszlám tanításának" és "az  al-Azhar élesen elítéli ezt a bűnös terrortámadást" - közölte az egyetem.


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Morawiecki-Dăncilă találkozó Varsóban
Több PSD-s képviselő is átigazolt Ponta ...
Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat: ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Erre költik a magyarországi támogatást: ...
  • Próbacikk
  • A kántor feladata: Isten dicsőítése
  • „Itt a tudomány és a vallás kéz a ...
  • BAJNOK A KOLOZSVÁRI CFR 1907!