Az igazi tét
Vissza

Az igazi tét

Az Amerika és Kína közti kereskedelmi háború tovább éleződik. A kínaiak (látszólagos önmérséklettel) az amerikaiak 60 milliárd dollárra rúgó büntetővámjaira az amerikai mezőgazdasági termékekre, azaz Trump választóinak áruira 3 millió dollár értékű büntetővámmal válaszoltak. Trump (akit a lépés legfájóbb pontján érintette) növelte a tétet, immár 100 milliárd dolláros büntetővámot emleget. Természetesen a kínaiak is újabb ellencsapásokat helyeznek kilátásba.

De a két gazdaság összteljesítményeihez mérten még ezek a tételek is jelentéktelenek. Az amerikai gazdaság teljesítményének még a 100 milliárd dollár is pusztán 0,9 százaléka. Szakértők úgy vélik, hogy magának a háborúnak csak szimbolikus jelentősége van.

De az valóban komoly.

Kína ugyanis a mesterséges intelligencia és az ezzel összefüggő ágazatok vonatkozásában már felvette a versenyt az amerikaiakkal, s a közeljövőben minden jel szerint le is fogja körözni Amerikát. Ez pedig amerikai nézőpontból a nemzetközi térvesztés végső stádiumának kezdetét jelenthetné. Trump dühe mögött tehetetlenség rejlik. Amerika ma még a világ vezető gazdasági hatalma, de a gazdasági vezetőszerep hanyatlásával a ma még mindenható katonai potenciál is hanyatlásnak indulhat.

{Tovább olvasható még 468 szó.}
Az amerikaiak ezért mindent megtesznek, hogy a legmodernebb technológiák terén Kína fejlődését valami módon megtorpedózzák. Az amerikai Kongresszus megtiltotta, hogy állami cégek a Huawei és ZTE nevű kínai telekommunikációs konszernekkel kössenek üzleteket. Trump legújabban blokkolta az egyik legfontosabb chip-gyártó amerikai cégnek, a Qualcomnak a
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Főhajtás, hála és virág a magyar ...
VIDEÓ - Fáklyás menet 1956 emlékére ...
VIDEÓ - Ünnepi műsor október 23-a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ