Az idei második szívátültetésre került sor Marosvásárhelyen
Vissza

Az idei második szívátültetésre került sor Marosvásárhelyen

Újabb szívátültetést végeztek a vasárnapra virradó éjszaka a marosvásárhelyi szív-érrendszeri és transzplantációs Intézetben (IUBCvT). Ez volt idén a második ilyen beavatkozás.

A transzplantációt dr. Horaţiu Suciu és orvoscsapata végezte. Egy 39 éves, több mint két éve a várólistán szereplő, bukaresti férfi kapott új szívet. A donor egy 17 éves fiatalember volt, aki egy poszttraumás vérzéses stroke nyomán került az agyhalál állapotába. A szerveltávolítást a suceavai megyei kórházban végezték, onnan helikopterrel szállították Marosvásárhelyre a szervet.

A szívátültetés hat órán át tartott, a beavatkozás sikeres volt, a páciens állapota stabil - közölte vasárnap dr. Horaţiu Suciu.

Az orvos rámutatott, jelenleg 32 olyan beteg szerepel a várólistán, akiknek sürgősen szívátültetésre lenne szükségük, és bár a IUBCvT-nél állandó készenlétben állnak a hasonló beavatkozásokra, a donorok csekély száma miatt a szükségesnél jóval kevesebb életmentő transzplantációt tudnak végezni. Horaţiu Suciu szerint 2016-ban 12, 2017-ben pedig mindössze három szívátültetést végeztek Romániában. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Elődöntős Simona Halep Cincinnatiban
Számítógépes támadások pénzintézetek ...
Pennsylvaniában háromszáz katolikus pap ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Hol vagytok, ti híres kolozsvári nők?
  • Örüljünk és ügyeljünk
  • Csád, ahol a szinte semmit is ...
  • Boldog kutyák ünnepe a magyarfenesi ...
  • Lelkecskék