Az érettségi nem könyöradomány
Vissza

Az érettségi nem könyöradomány

A Kolozs megyei fiatalok, köztük a magyar nyelven vizsgázók is elégedettek lehetnek a tegnap kifüggesztett érettségi eredménnyel. A megye újból országos átlag feletti sikerarányt ért el: a vizsgán megjelentek 82 százaléka megírta az átmenéshez szükséges átlagot, mi több, a 2017-ben tizenkettedik osztályt végzett fiatalok körében ez az arány 87,5 százalék.

A 18 százalékos bukás elfogadható arány, hiszen be kell látnunk, az érettségi nem könyöradomány, ami minden tizennyolcadik életévét betöltött fiatalnak kijár, hanem megmérettetés, amelynek sikere attól függ, hogy a vizsgázó milyen képességekkel rendelkezik, mennyire vette komolyan a tanulást, nemcsak tizenkettedik osztályban, hanem kilencediktől felfele.  Kolozs megye évek óta jól teljesít mind a szakaszzáró, mind az érettségi vizsgán, dobogós helyezést ér el, és ezzel példát mutat a többi (erdélyi, magyarok lakta) megyének, amely nem büszkélkedhet ilyen szép eredménnyel.

A vizsga rendkívül szigorú feltételek közepette zajlik, a dolgozatokat nem is abban a megyében javítják, ahol írják, tehát elméletileg (és remélem, hogy a gyakorlatban is) kizárták a csalás leghalványabb esélyét is. Az elmúlt három-négy évben mindenkinek meg kellett győződnie arról, hogy a líceum négy évében lefolytatott komoly, kitartó tanulásnak lesz eredménye. 

{Tovább olvasható még 156 szó.}
Nem tartom észszerűnek azt, hogy még ennél is magasabb sikerarányról áhítozzunk, hiszen nem minden tizenkettedik osztályt végzett fiatal érdemli meg, hogy érettségi diplomát szerezzen. Ezt még a maturandusok közül is többen belátják, ezért nem is jelentkeznek az érettségire, vagy nem csinálnak nagy ügyet abból, ha az nem sikerül. A nyári érettségi
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Még nincs hivatalos tájékoztatás Avicii ...
Donald Trump "remek hírként" ...
MOGYE - Potápi: gondolkodni kell azon, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ