Az előrehozott választásokról tárgyal a pártokkal Ludovic Orban
Vissza

Az előrehozott választásokról tárgyal a pártokkal Ludovic Orban

A parlamenti pártok képviselőivel találkozik ezekben a percekben Ludovic Orban kormányfő. A tárgyalások témája az előre hozott választások kieszközlése lesz - közölte a kormány sajtóirodája.

A miniszterelnök korábban már kijelentette, hogy az általa vezetett Nemzeti Liberális Párt nem számol olyan forgatókönyvvel, amely ne az előre hozott választásokhoz vezetne. Azt is leszögezte, továbbra is tárgyalásokat folytatnak a parlamenti pártokkal, hogy megállapodásra jussanak az előre hozott választások támogatása érdekében, és „minden szükséges lépést” meg fognak tenni, hogy elérjék ezt a célt.

Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt elnöke úgy nyilatkozott: a PMP nem fél az előrehozott választásoktól. „Politikai szeszély az egész. Úgy gondoljuk, hogy a politikusoknak elsősorban az állampolgárokra, Románia prioritásaira kell gondolniuk, ezen felül ne legyen semmi más” - mondta Tomac.

Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke már csütörtökön közölte, hogy pártja az előre hozott választások forgatókönyvét támogatja.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint alkotmányba ütköző lenne egy napon megszervezni az előre hozott parlamenti és a helyhatósági választásokat. Véleménye szerint legkorábban július 5-én kerülhetne sor az előre hozott választásokra.

Călin Popescu-Tăricenau, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke úgy vélekedett: az előrehozott választások kiírása nem jó megoldás, mert káros politikai és gazdasági következményei lesznek, ugyanakkor jelentéktelen időnyereséget jelentene.

Victor Ponta, a Pro Románia vezetője „komolytalannak” minősítette Ludovic Orban ismételt kormányfői kinevezését, és meggyőződésének adott hangot, hogy azt nem fogja megszavazni a parlament.

Varujan Pambuccian a magyartól eltérő nemzeti kisebbségek képviselőcsoportjának nevében úgy nyilatkozott: nem óhajtanak előrehozott választásokat, ezért meg fogják szavazni a Klaus Iohannis által javasolt miniszterelnök-jelöltet.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt ügyvivő elnöke tegnap úgy kilenetette: Ludovic Orbant egy olyan párt javasolja kormányfői tisztségre, amely nem fogja megszavazni. Hozzátette: semmiféle megállapodást nem kötöttek az előrehozott választásokkal kapcsolatban, és nem kíván részt venni az erről szóló tárgyalásokon sem.

(Borítókép: Illusztráció. Forrás: www.gov.ro)


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ – Szigorú közúti ...
Hova fordulhat fogorvosi ellátásért?
Hétfőtől folytatják a fertőtlenítést

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ