Az elmúlt két hónapban több mint ezren kerültek börtönbe
Vissza

Az elmúlt két hónapban több mint ezren kerültek börtönbe

Az Országos Börtönparancsnokság Szakszervezeti Szövetsége (FSANP) mai tájékoztatása szerint, amióta hatályba lépett a törvény, ami lehetővé teszi, hogy minden, embertelen körülmények között tartott személy esetében 30 nap után 6 napot elengedjenek a büntetésből, több mint ezren kerültek börtönbe vagy vissza a rácsok mögé.

A szakszervezetiek közleménye rámutat, az Országos Börtönparancsnokság (ANP) honlapján közzétett adatok értelmében az elmúlt két hónap leforgása alatt az október 19-ei 25 798-ról december 19-ére 23 693-ra csökkent a romániai börtönökben fogvatartottak száma, vagyis 2105-tel kevesebbek ülnek rácsok mögött.

Az ANP által közölt adatsorok szerint 833-an szabadultak a határidő leteltével, 2297-en a nem megfelelő körülmények között kerültek feltételes szabadlábra. A szabadulást megkönnyítő jogszabálynak a hivatalos tájékoztatás szerint 3130 haszonélvezője volt.

„Ez azt jelenti, hogy 1025 személy kerülte börtönbe vagy vissza a rácsok mögé ebben az időszakban, 60 százalékuk visszaeső bűnöző vagy büntetett előéletű. Valamennyiüknek ezentúl is jár a könnyítés, ami lehetővé teszi, hogy minden, embertelen körülmények között töltött 30 nap után 6 napot elengedjenek a büntetésből. Felmerül a kérdés: számít az igazságügyi miniszternek és az általa képviselt kormánykoalíciónak, hány áldozatot hagyott maga után ez a 2105 fogvatartott? Becsléseink szerint a jogszabály alkalmazásának első 12 hónapjában több mint 5000 haszonélvező lesz. Ki a felelős?” – fogalmaz közleményben az Országos Börtönparancsnokság Szakszervezeti Szövetsége.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ők a Zrínyi Ilona matekverseny ...
Felszólítják a kormányt a liberálisok, ...
Tăriceanuék visszatérnének az RMDSZ ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ