Az egészséges táplálkozás szerepe a gyermek életében
Vissza

Az egészséges táplálkozás szerepe a gyermek életében

Nap mint nap halljuk, hogy milyen fontos szerepet tölt be az egészséges táplálkozás a betegségek megelőzésében, s mégis, rendkívül nehéz a már rögzült táplálkozási szokásainkon változtatni. Szülőként sokat tehetünk azért, hogy a gyermek kialakuló egészségtudata a saját egészségét szolgálja. Az óvodáskorban kialakított, elsajátított táplálkozási szokások, illetve ismeretek nagyon meghatározóak a későbbiekre nézve, sokszor az egész felnőtt életre nézve is. Ez az időszak a személyiségfejlődés, a tudatformálás tekintetében a legfontosabb időszak. A táplálkozási szokások már gyermekkorban kialakulnak, hiszen a kicsik ilyenkor tanulják meg a helyes ételválasztást, az étkezési ritmust, ebben a korban formálódik az ízlés, és rögzülnek a táplálkozási minták, valamint a táplálkozási magatartás is.

Mivel az óvodáskorú gyermekek többsége étkezései nagyobb részét az óvodában folytatja, ezért mára már egyre több óvodában is előírják a glutén-, laktóz-, cukormentes ételek biztosítását a gyerekeknek. 

De valóban szükséges a gluténmentes diéta a gyerekeknek? 

A glutén- és laktózér­zé­kenység egyre több embert érint világszerte, ugyanakkor a cukorfogyasztás csökkentése elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, nemcsak cukorbetegeknek. Még ha egészséges is az ember, nem árt, ha időnként tehermentesítjük a szervezetünket, és a glutén-, laktóz-, cukormentes ételeket is felvesszük a napi étrendünkbe. 

Ezért is állnak az önök rendelkezésére a Petry új glutén-, laktóz- és cukormentes termékei. Egyes hús- és hentesáru összetevői között sajnos mindhárom előbb említett alkotóelem jelen van. A Petry Zsigmond termékcsalád kínálata viszont nemcsak a glutén- és laktóz­érzékenyeknek szól, hanem mindenkinek, aki tiszta eredetű húsból származó hentesárura vágyik családja számára, amely káros anyagoktól, színezőktől, ízfokozóktól mentes, és legfőbb alapanyaga a jó minőségű hús.

Az oktatási intézmények mellett nagy a felelőssége a szülőknek is abban, hogy a gyermek mennyire táplálkozik egész­ségesen, a fejlődésének, korosztályának megfelelően, hisz a szülők példamutató magatartása rendkívül fontos. Mivel a gyermekek többnyire együtt esznek a felnőttekkel, így a szülőknek érdemes odafigyelniük arra, hogy az asztalra mindig tápláló ételek kerüljenek. A menü összeállításánál figyeljenek a gyermekek ízlésére és szükségleteire.  Több felmérés is azt mutatta, hogy a kisgyermekek, de a nagyobbak többsége is nyitott és hajlik az egészséges étkezést szem előtt tartó szülő szavára, és megfogadja az ételek minőségére és mennyiségére vonatkozó tanácsait, ha az a szülő számára is fontos. Különösen igaz ez, ha rendszeresen együtt étkezik a család és a szülő is buzdítja a gyermeket, hogy a zöldség és gyümölcsféléből is vegyen, valamint olyan tiszta eredetű húsból származó hentesárut tesz az asztalra, amely tápláló és ízfokozómentes. (x)

EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Meghalt Grendel Lajos író
"Kapzsisági illetéket" vet ki ...
Johannis bejelentette, hogy ezentúl ő ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • „Minél több házból esténként világosság ...
  • Életműdíj, gumicukorból
  • Centenárium más szemszögből
  • Búcsú doktor Lőwy Károlytól
  • A lélekről beszélgettünk...