Döntött a bíróság: Djokovics hivatalosan is maradhat Ausztráliában
Vissza

Döntött a bíróság: Djokovics hivatalosan is maradhat Ausztráliában

Az ausztrál szövetségi bíróság hétfőn úgy határozott, helyt ad Novak Djokovics fellebbezésének és a teniszező visszakapja vízumát, szabadon engedik a bevándorlási őrizetből.

A Reuters szerint bíróság „ésszerűtlennek” találta a kormány döntését, amely visszavonta a teniszező országba való belépéséhez szükséges vízumát. Djokovics az elmúlt öt napot egy karanténszállóban töltötte, miközben a hivatalos szervek kitoloncolási eljárásán dolgoztak.

Az ausztrál nyílt teniszbajnokságon kilencszer győztes, összességében pedig 20-szoros Grand Slam-bajnok Djokovics szerdán érkezett a melbourne-i Tullamarine repülőtérre, majd ott egy különszobában órákon át a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba. Előzőleg még arról szóltak a hírek, hogy az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva különengedélyt adtak neki az induláshoz, mindezt annak ellenére, hogy – mint azóta kiderült – nincs beoltva koronavírus ellen, bár a viadalon ez kötelező. Az év első GS-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága azonban megtagadta a belépést a játékostól, majd eldőlt, hogy nem kap vízumot, mert nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat.

Harminc perc alatt szabadon bocsátottákAnthony Kelly bíró elrendelte Djokovics 30 percen belüli szabadon bocsátását, útlevelének és egyéb személyi okmányainak visszaadását, így hivatalosan is beléphetne Ausztráliába, és akár indulhatna az egy hét múlva, január 17-én kezdődő Australian Openen is.

A bíró indoklása szerint Djokovics nem kapott elég időt arra, hogy beszéljen a szervezőkkel és az ügyvédekkel, hogy teljes körűen válaszolhasson, miután értesítették a vízum törlésének szándékáról.

A szövetségi kormány ügyvédei szerint azonban az ország bevándorlásügyi minisztere, Alex Hawke fenntarthatja magának a jogot, hogy személyes hatalmát gyakorolja Djokovics vízumának ismételt visszavonására.

A bíró ugyanakkor figyelmeztetett, a kiutasítás három évre kizárná Djokovicsot az országból, ami valószínűleg a mostaninál is nagyobb visszhangot váltana ki.

Őrizetbe vették?A későbbiekben viszont úgy tűnt, hiába született kedvező ítélet Djokovics számára az ausztrál bíróságon, mégis el kell hagynia az országot és nem indulhat a jövő héten kezdődő Australian Openen. Sajtóinformációk szerint félórával a bírósági ítélet után – miszerint szabadon maradhat Ausztráliában –, őrizetbe vették. A játékos édesapja, Szrdan Djokovics szerb újságíróknak nyilatkozva azt mondta, az ausztrál rendőrség újra letartóztatta a fiát, amikor elhagyta a szállodáját, azzal a szándékkal, hogy a bevándorlásügyi miniszter különleges hatásköre alapján kitoloncolhassa. A Daily Mail beszámolója szerint a sportoló pontos holléte ismeretlen, a tévékamerák nagyszámú rendőrt mutatnak a melbourne-i ügyvédi irodája előtt, valamint egy fehér furgont, amelyet általában az emberek bevándorlási fogdákba való szállítására használnak.

Erős rendőri jelenlétA továbbiakban még fokozódott a fejetlenség az ügyben: nem sokkal azt követően, hogy a szerb sajtó beszámolt a teniszező őrizetbe vételéről, az ausztrál The Age újságírójának, Paul Sakkalnak több forrás is megerősítette, hogy tévesek a Djokovics család által közölt információk, vagyis az ausztrál hatóságok nem veszik őrizetbe a világ első számú teniszezőjét. A források szerint az erős rendőri jelenlétre azért van szükség, mert nagyon sokan összegyűltek Djokovics és ügyvédjei főhadiszállása előtt, s a biztonsági erők a rendet próbálják megőrizni. Az információt a szerb SportKlub újságírója, Szasa Ozmo is megerősítette, aki hozzátette, hogy még mindig nem tudni, hogy Alex Hawke bevándorlási miniszter visszavonja-e a Djokovicsnak kiadott vízumot. A The Age megjegyezte, a bevándorlásügyi miniszter hétfőn biztosan nem dönt Djokovicsról.


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ha látja Molnár Beátát, hívja a ...
Felerősödött a munkaerő-ingadozás, ...
Háborús sebek és történelmi helyek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ