Az anyanyelvű oktatás fontosságára figyelmeztet Laczikó Enikő az anyanyelv nemzetközi napján
Vissza

Az anyanyelvű oktatás fontosságára figyelmeztet Laczikó Enikő az anyanyelv nemzetközi napján

A szülőknek naprakész információkhoz kell jutniuk arról, hogy milyen lehetőségeket nyújt gyermekeiknek az anyanyelvű oktatási rendszer –fogalmazott Laczikó Enikő államtitkár a nemzeti kisebbségi szervezetekhez az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából eljuttatott tájékoztató levelében. Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője arra hívta fel a kisebbségi szervezetek elnökeinek figyelmét, hogy létfontosságú a kisebbségi oktatás megőrzése szempontjából az, hogy a szülők az iskolai beiratkozás időszakában részletes tájékoztatást kapjanak.

„Közös félelmünk, hogy jellegzetességeink átörökítésének legfőbb eszköze – anyanyelvünk – lassanként kivész az oktatási rendszer hiányosságai vagy a közösségek önnön értékei iránti érdektelensége miatt”, áll a tájékoztatóban. Pozitív példaként a romániai örményeket említi. Az 1361 főt számláló közösség anyanyelvoktatásának megszervezése igen változatos volt az elmúlt években: az online történő távoktatásra kifejlesztett szoft használatától a vasárnapi nyelviskolán át egészen az Örményországból érkezett nyelvtanárokig, akik az országot beutazva tanították például a Bákóban, Botosánban vagy Jászvásáron élő örményeket, gyerekeket és felnőtteket. A közösség Románia-szerte ezen módszerek egyikének segítségével tanulja anyanyelvét, és ha oktatási stratégiaiváltásra volt szükség, akkor idomult a rendelkezésére álló módszerek egyikéhez-másikához – tájékoztat az államtitkár.

Az országban 2390  olyan intézmény működik, amelyben anyanyelvükön tanulhatnak, vagy magát az anyanyelvet tanulhatják meg a nemzeti kisebbségekhez tartozók.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Új luxusadó a láthatáron: jövőtől ...
Három év börtönre ítélték Michael ...
Átadták a Radnót és Nyárádtő közötti ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ