Az amerikai rangsorok szerint is országos első a BBTE
Vissza

Az amerikai rangsorok szerint is országos első a BBTE

A romániai egyetemek közül legelső helyen szerepel a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem a 2018-as év egyik legtekintélyesebb nemzetközi egyetemi rangsorában, az amerikai felsőoktatási térségben összeállított és nemrég nyilvánosságra hozott U.S. News Best Global Universities listán. A legfrissebb osztályozás szerint a BBTE világszinten az 575. helyen szerepel – olvasható az intézmény közleményében.

Romániai egyetemek közül a BBTE-t a Bukaresti Műszaki Egyetem (világszinten a 745. helyen), a Bukaresti Tudományegyetem (a 774. helyen), a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem (1058.), a Carol Davila Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (1060.), a kolozsvári Iuliu Hațieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (1117.), a jászvásári Grigore T. Popa Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (1173.), majd a jászvásári Gheorghe Asachi Műszaki Egyetem (1226.) követi. A U.S. News Best Global Universities az egyetemeket nemcsak az akadémiai teljesítményük szerint értékeli, hanem globális és regionális hírnevük, megítélésük alapján is, a rangsorba a világ 75 országának legjobb 1250 egyeteme került be.

A közlemény idézi Daniel David egyetemi tanárt, a BBTE kutatásért, versenyképességért-kiválóságért, valamint a tudományos kiadványokért felelős rektor-helyettesét, aki szerint az a tény, hogy a BBTE a tavalyhoz képest néhány hellyel feljebb került (2017-ben az 583. helyen volt) a listán az egyetem „politikájának eredményességét és a Web of Science publikációk belső támogatottságát tükrözi”. A rektor-helyettes hangsúlyozta: a 2018-ban végzett értékelések közül ez a legjobb besorolás, amelyet romániai egyetem elért.

Daniel David ugyanakkor kifejtette: sajnálatos módon, (régebbi és újabb) országos szintű szabályozások és téves döntések egész sorozata választ el bennünket a nemzetközi akadémiai vérkeringéstől, és/vagy nem teszik lehetővé, hogy versenyképesek lehessünk, amikor sikerül bekerülnünk ebbe az akadémiai szférába. Példaként a rektor-helyettest többek között azt hozta fel, hogy nemrég félreértelmezték és szabályozták az egyetemi előléptetési rendszert, de az Egyetemi Címeket, Okleveleket és Bizonyítványokat Hitelesítő Országos Tanáccsal (CNATDCU) kapcsolatban hozott bizonyos szabályozások például olyan abszurd helyzetet eredményeztek, hogy bizonyos szakterületek esetén még akkor sem lehet megvédeni a doktori értekezést, ha abból szakcikk jelent meg a szakterület legjobb 10 lapjában.

Daniel David ismét felrótta, hogy az újabb országos egyetemi politikáknak köszönhetően levágták az ország nagyobb egyetemeinek keretlétszámait, amely a BBTE-t is érintette.

A közlemény szerint, mindezekre alapozva a BBTE felkéri az oktatási minisztériumot arra, hogy az országos egyetemi jogszabályokat és gyakorlatot hangolja össze az európai egyetemek szintjén érvényes szabályozásokkal, hogy ezáltal az esélyesebb hazai egyetemek is versenyképessé válhassanak a nemzetközi akadémiai szférában. Továbbá felkéri a kutatási és innovációs minisztériumot olyan programok kidolgozására, amelyek révén a kiváló egyetemeken lehetővé válik a meghatározatlan időre szóló kutatási programok támogatása, a kutatáshoz szükséges infrastruktúra bővítése, valamint az egyetem keretében meghatározott időre alkalmazott kutatók pályázati rendszerének kiszámítható megszervezése.

Ugyanakkor az európai alapok minisztériumát arra szólította fel az egyetem, hogy folytasson kiegyensúlyozott és nem bürokratikus egyetemfejlesztési politikát, amely az ország valamennyi régiójában érvényes az európai alapok elköltésének tekintetében; jelenleg ugyanis minden nagyobb infrastrukturális kutatási projekt az ország déli részén valósul meg.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A kárpátaljai magyar képviselőjelöltek ...
Dăncilă nem bízik Kövesiben
Az első ember 50 éve lépett a Holdra

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ