Az államalapítás és a kincses város születésnapjának közös ünnepe
Véget ért a 8. Kolozsvári Magyar Napok
Véget ért a 8. Kolozsvári Magyar Napok
Vissza

Az államalapítás és a kincses város születésnapjának közös ünnepe

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere és Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke mondott beszédet a fesztivál vasárnap esti záró gáláján, ezt követően Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjét adta elő a budapesti Operettszínház. A hideg eső ellenére több ezren nézték végig a produkciót.

Potápi Árpád János az erdélyiség sajátosságait keresve megállapította: az erdélyi magyar közösség minden időben a magyarság többi része előtt járt a szellemi élet számos területén, és a kötelességvállalásban. 

"Amikor már majdnem minden elveszett, amikor kicsúszott a kezünkből az irányítás, akkor a haza áthelyeződött ide, akkor a magyar államiságot a Tündérkert rejtekében őrizték. Könnyebb lett volna közömbösnek maradni, az erdélyi magyarok azonban mindig készek voltak arra, hogy utat mutassanak a sötétségben, felelősséget vállaljanak az egységes magyar nemzetért" - fogalmazott az államtitkár.

Potápi Árpád János szerint a magyar kormány azzal a hittel támogatja az erdélyi magyar oktatást, kultúrát, gazdaságot, hogy ezzel annak a szellemi bázisnak az életben tartásához járul hozzá, amely irányt mutat minden magyar számára. Arra biztatta ugyanakkor a Kolozsvár főterét megtöltő hallgatóságát, vállaljanak szerepet a közös ügyek irányításában, és hallassák hangjukat a jövő évi magyarországi országgyűlési választásokon. 

Az államtitkár a Kolozsvári Magyar Napokat az erdélyi magyarság legnagyobb kulturális eseményének nevezte, amely azt is megmutatja, hogy az itt élők mit adnak hozzá az egyetemes magyar és a román kultúrához, mivel járulnak hozzá a többnemzetiségű régió sajátos képének a kialakításához.

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere beszédében kívánatosnak nevezte, hogy a Kolozsvári Magyar Napok ünnepélyessége a hétköznapok részévé váljon, hogy a nyitottság, a magyarokkal együtt élők egymás iránti tisztelet ne csak egy hétig győzedelmeskedjen, hanem váljon a hétköznapok valóságává.

„Azt hiszem, akkor mutat túl önmagán ez a sokadik alkalommal megrendezésre kerülő – igen, jövőre ugyanitt találkozunk! – rendezvény, ha ezt az ünnepi hangulatot egyfajta megszokássá tesszük. A szó pozitív értelmében. Ha minden egyes napon leteszünk valami becsületeset, valami tisztességeset erre a közös magyar asztalra, ha minden egyes napon hozzájárulunk ahhoz, amire a Kolozsvári Magyar Napok küldetése és rendeltetése okán fel akarja hívni a figyelmet” – hangzott el.  

Gergely Balázs, a magyar napok főszervezője a szervezők fáradtságáról beszélve megemlítette: olyan jól eső fáradtság ez, mint a sportolóé, amikor célba ér a maratoni táv végén.

„Bár nagyon elfáradtunk, ez a fáradtság a sportolók fáradtságához hasonló. A rendezvény elején azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy méltó módon ünnepelhessük meg augusztus 20-át, nemzeti ünnepünket, és kincses városunk születésnapját. Jelentem: az elmúlt nyolc nap során sikerült teljesítenünk ezt a célt, s ehhez szükségünk volt szervezőink, önkénteseink és támogatóink segítségére is, akiket ezúttal is köszönet illet” – mondta Gergely Balázs. A Kolozsvári Magyar Napok főszervezője hozzátette: bár a fesztivál elején – újságírói kérdésre válaszolva – azt nyilatkozta, hogy leginkább a rendezvény végét várja, a záróünnepség kezdetén már bátran mondhatja, várakozással tekint a következő Kolozsvári Magyar Napokra, melyet jövőre augusztus 19–25. között szerveznek meg.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Johannis: Dragneának el kell tűnnie a ...
Vb-2018: Drámai mérkőzésen nyert a ...
Eckstein-Kovács Péter kilép az RMDSZ-ből

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ