Az Alkotmánybíróság december 12-én tárgyalja Johannis óvását
Vissza

Az Alkotmánybíróság december 12-én tárgyalja Johannis óvását

December 12-én kerül napirendre az Alkotmánybíróságon az államfő óvása az ombudsman intézményének megszervezéséről és működéséről szóló törvény módosítása ellen, mely alapján különnyugdíj jár a Nép Ügyvédjének – nyilatkozták politikai források.

Klaus Johannis államelnök november 12-én nyújtott be óvást az Alkotmánybírósághoz az ombudsman intézményének megszervezéséről és működéséről szóló 1997/35 számú törvény módosítása ellen. Az államfő óvásának indoklása szerint az új törvény lehetővé teszi, hogy a Nép Ügyvédje nyugdíját az alkotmánybírákhoz hasonlóan számolják ki, ami azt jelenti, hogy bruttó fizetésének 80 százalékát kitevő nyugdíjban részesülne.

“Ellentétben az Alkotmánybíróság bírói számára meghatározott nyugdíjakkal, a kifogásolt törvény különnyugdíjra jogosítja fel mind a tisztségben lévő Nép Ügyvédjét, mind azokat, akik a múltban töltötték be ezt a tisztséget. Nem tisztázott, hogy a jogszabály érvényes-e azokra is, akiket alkotmány- vagy törvényszegés miatt menesztett a parlament” - áll az óvásban.

Johannis kifogásolja, hogy az ombudsman nyugdíját az Alkotmánybíróság bíráinak juttatásaihoz igazították, és eszerint is fogják megadóztatni, de a korai nyugdíjazásra vonatkozó változtatásokkal is elégedetlen.

Klaus Johannis hangot adott annak a véleményének is, hogy mivel az ombudsman rangja megegyezik a miniszterekével, az ombudsman-helyettesé pedig az államtitkárokéval, azonos jogokkal kell hogy rendelkezzenek. A különnyugdíjakkal a Nép Ügyvédje és helyettesei indokolatlan kiváltságban részesülnek az azonos rangú tisztségviselőkkel szemben.

Az államfő további érvei között szerepel, hogy amennyiben a Nép Ügyvédjének egy olyan ügyészi tanácsadót vagy személyt neveznek ki, aki korábban az intézményben dolgozott, ez privilégiumot teremt a volt ombudsman-helyettesek számára. Ugyanakkor pontosításra szorul az is, hogy a különnyugdíj bevezetésre miként érinti az intézmény alkalmazottait, például a gépjárművezetőket.

A szenátus október 16-án fogadta el döntő házként a Nép Ügyvédje intézményének megszervezéséről és működéséről szóló törvényt módosító tervezetet.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Rajtol a 11 hónapos belvárosi ...
Megjelent a kolozsvári Szociális Kisokos
Amikor generációk, vidékek, egyének és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Haáz Sándor: A Kolozsvári Magyar Napok ...
  • Búcsú Rónai Istvántól
  • VIDEÓ - A Szentegyházi ...
  • Felavatták Dávid Ferencnek, az ...
  • Hangulatképek a Kós Károly ...