Az álhumanizmus felhőkakukkvárai
Vissza

Az álhumanizmus felhőkakukkvárai

Tim Röhn, a Die Welt riportere nem azok közé tartozik, akik másodkézből szerzett információk alapján tájékozódnak. Én együttérzek a bevándorlókkal - ezért úgy vélem le kell zárni a határokatcímű cikkének megírása előtt bejárta Magyarországot, Boszniát, Horvátországot, Itáliát, Franciaországot, Görögországot, Szlovéniát, Ausztriát és végül Spanyolországot. Mindenütt elbeszélgetett a helybeliekkel és a bevándorlókkal, s arra a következtetésre jutott, hogy a jelenlegi helyzet nem tartható fenn. Egyik fél szempontjából sem.

Miután meghallgatta a migránsokat, el kellett ismernie, hogy az ő helyükben ő sem tenne egyebet. Az egyetlen dolog, ami megkülönbözteti őt tőlük abban áll, hogy ő az első világban született, előbbiek a harmadikban. De ez önmagában nem érdem. Neki legalábbis semmi erkölcsi kiválóságát vagy kimagasló szellemi teljesítményt nem kellett ezért felmutatnia. Egyszerűen a sorsa hozta így. Ezért, mint mondta, mindig nehezére esett, hogy az Európai kontinens határainak lezárását követelje, soha nem is tette meg. De arra sem volt soha képes, hogy a csőlátásban szenvedő álhumanistákhoz hasonlóan figyelmen kívül hagyja a kontinens lakosainak és maguknak a migránsoknak a valóságos problémáit.

„A gazdasági bevándorlók – írja – abban a hitben jönnek hozzánk, hogy Európa a béke és a jólét földje. Fogalmuk sincs róla, hogy itt tulajdonképpen senki nem várja őket. Hogy sokan közülük elkerülhetetlenül ismét nyomorúságban fognak kikötni, mert menekültjogi kérelmüket a hatóságok el fogják utasítani. Mindez nem vezethet semmi jóra. Az a mindennapos emberáradat, mely újabban Spanyolország határait ostromolja, sem Európának, sem a bevándorlóknak nem válik hasznára.Európa-szerte növekszik a nyitott határokkal szembeni ellenállás. Egy tetszés szerinti országot önkényesen lakóhelyül választani, ez egyszerűen nem életszerű ötlet. Nincs az a szociális ellátórendszer, mely ezt a kísérletet huzamosabb időn át el tudná viselni.”

{Tovább olvasható még 590 szó.}
Az még súlyosabb körülmény, hogy a migránsok még csak nem is Spanyolországban vagy Portugáliában szeretnének letelepedni. A szomszédos államok pedig sorra lezárják határaikat az illegális bevándorlók előtt. Az ország még az európai segélyekkel együtt sem fog tudni gondoskodni róluk. Az, amit a spanyol hatalom e pillanatban tesz – véli Röhn – közöns
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI
 • Pokolra szállás
  Pokolra szállás
 • Elment a New York-i emberünk
  Elment a New York-i emberünk
 • Halál élőben
  Halál élőben
 • A város bombái
  A város bombái
 • Lángoló katedrálisok kora
  Lángoló katedrálisok kora
 • Intő jel?
  Intő jel?
 • Bevágott budiajtó
  Bevágott budiajtó
 • Szegény betegek, gazdag egészségesek
  Szegény betegek, gazdag egészségesek
 • Kampánytrollkodás
  Kampánytrollkodás

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusban kezdik a Békási út ...
Rendezvényajánló
Az amerikai filmakadémia kiáll korábbi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ