Ausztrál film kapta a Transilvania trófeát
Szabadtéri díjátadó gála a TIFF-en
Szabadtéri díjátadó gála a TIFF-en
Vissza

Ausztrál film kapta a Transilvania trófeát

Szombat esti díjkiosztóval illetve vasárnapi vetítésekkel zárul az idei Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF). A 19. alkalommal szervezett, nagy népszerűségnek örvendő kolozsvári filmes mustra rendkívülisége nemcsak abban állt, hogy a szokásos május végi–június eleji időpont eltolódott augusztus elejére, hanem abban is, hogy idén kizárólag szabadtéri vetítéseken vehettünk részt, emiatt is lényegesen kevesebb volt a kínálat, kevesebb külföldi meghívottal és kevesebb közönségtalálkozóval zajlott a tíznapos rendezvény.

(Borítókép forrása: TIFF/Marius Maris)

A díjátadó gála is – amely ezúttal szintén szabadtérre költözött – visszafogottabban zajlott. Az okok nyilván a kialakult helyzetben keresendők, a szervezők pedig mindent megtettek, hogy a közönség és a meghívottak egyaránt biztonságban érezzék magukat, szigorúan betartva a járványügyi rendelkezéseket.

A Kolozsvár főterére helyezett díjkiosztót – a korábbi évekhez képest, amikor a román színház termében zajlott a gála – ezúttal sokkal többen követhették, hiszen a vetítések miatt elkerített területen kívül szinte a teljes Főtér megtelt kíváncsiskodó emberekkel, akik részben az ott működő teraszokon ültek, részben pedig a környéken álldogáltak, beszélgettek, várták az érkező meghívottakat. Egy adott pillanatban feltűnt két gólyalábas fiatal, velük együtt pedig egy tüntető csoport is, akik kézzel írott plakátokkal vonulva hívták fel a figyelmet magukra. Mint kiderült, a civilizált tüntetők csoportja a független szférában tevékenykedő színészekből állt össze, akik arra szerették volna felhívni a gálán jelenlévő kulturális miniszter figyelmét, hogy megfelelő támogatás nélkül nem tudják folytatni működésüket. Az eseményt moderáló Tudor Giurgiu fesztiváligazgató pedig segítségükre jött, ugyanis beszéde elején „hangot adott” a színészek üzeneteinek,  kiemelve, hogy a független alkotóknak a jelenlegi helyzetben még nagyobb szükségük van az illetékes állami intézmények anyagi támogatására.

A független szféra támogatását kérték a tüntetők (A szerző felvétele)

Ezt követően jelentették be a különböző díjakat és adták át az idei szakmai elismerést, és mivel, kevés kivétellel, többnyire videoüzenetben köszönték meg az érintettek a díjakat, emiatt a korábbi évekhez képest némileg le is rövidült a rendezvény. A gálán meglepetésvendéget is bejelentettek, Marina Voica könnyűzene énekes személyében, aki két dalával kedveskedett a közönségnek, a díjátadó első részében pedig a moldvai Osoianu-testvérek tartottak néhány perces népzenei műsort.

A Transilvania trófeát idén az ausztrál Babyteeth: első szerelem című film nyerte el (rendező: Shannon Murphy), a legjobb rendezőnek járó díjat pedig megosztva kapta Tim Mielants, a Patrick című belga film rendezője, és Zheng Lu Xinyuan, aki a The Cloud In Her Room című kínai produkcióért kapta az elismerést.

A Babyteeth romániai forgalmazói, a Bad Unicorn képviselői vették át a fődíjat. Fotó: Nicu Cherciu

A FIPRESCI-díjat a Totul nu va fi bine című román film nyerte (r.: Adrian Pîrvu és Helena Maksyom), a zsűri különdíja pedig a Sister című bolgár filmé lett (r.: Svetla Tsotsorkova). A legjobb színészi alakítás díjával Evgenyija Gromovát tüntették ki, aki a Fidelity (Hűség) című orosz filmben játszott szerepéért vívta ki az elismerést.

Két közönségdíjat is osztottak, az egyiket a versenyfilmek kategóriában, amely a fődíjas filmmé lett (Babyteeth), a másik pedig a román filmek közül került ki, idén az Andrei Zincă rendezte Şi atunci…ce e libertatea című filmre esett a nézők választása.

A legjobb román debütfilm kategóriában Dorian Boguță rendezői bemutatkozását értékelte a zsűri, akit az Urma című alkotásáért díjaztak.

A román nagyjátékfilmes verseny díja Radu Ciorniciuchoz került, az Acasa című filmjéért, különdíjat pedig Ivana Mladenović kapott (Ivana cea Groaznica). Legjobb rövidfilm: Kaïmós (r. Sarra Tsorakidis), a rövidfilmes verseny különdíja: Bilet de iertare (r. Alina Serban) és Moartea și cavalerul (r. Radu Gaciu).

Az idei TIFF-életműdíjat Maria Ploae színművésznek ítélték oda a szervezők.

Maria Ploae (Fotó: Nicu Cherciu)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Okosan játszó CFR 1907 az Európa Liga ...
Rendhagyó Szent Mihály-búcsút ...
Bajnokok Ligája: a Juventus, a Barca és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ