Auschwitzhoz hasonlította a sertéspestises állatok megsemmisítését
Vissza

Auschwitzhoz hasonlította a sertéspestises állatok megsemmisítését

A mezőgazdasági miniszter lemondását követelte csütörtökön az ellenzék, amiért a miniszter az egykori auschwitzi náci haláltáborhoz hasonlította az afrikai sertéspestis miatt tömegesen elpusztított állatok megsemmisítését.

Petre Daea tárcavezető egy kedd esti televíziós műsorban beszélt az afrikai sertéspestis okozta járványról, amely a dél-kelet-romániai Tulcea megyében egy nagyméretű farmra is kiterjedt, ezért ott 45 ezer állatot kellett elégetni.

"Az egyedüli megoldás a megsemmisítésük, valamennyi sertést el kell égetni (...), ez borzalmasan nagy munka, olyan mint Auschwitzban" - mondta a tárcavezető.

Izrael bukaresti nagykövetsége csütörtökön "megdöbbenését és csalódottságát" fejezte ki a miniszter kijelentése miatt, és reményét fejezte ki, hogy a hasonlat Daea puszta tájékozatlanságából fakad, s a miniszternek nem állt szándékában meggyalázni a holokausztban ártatlanul megölt milliók emlékét.

A miniszter kijelentése miatt az Országos Audiovizuális Tanács és az Országos Diszkriminációellenes Tanács is hivatalból eljárást indít. Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát (USR) egyaránt a tárcavezető lemondását követelte, felelőtlenséggel vádolva a minisztert.

Daea elnézést kért, s csütörtöki közleményében jelezte: tiszteli a zsidó közösség tagjait, szándéka pusztán annyi volt, hogy érzékeltesse a rendkívül nehéz helyzetet, amivel a sertéstenyésztők szembesülnek.

Az ellenzék Viorica Dancila miniszterelnök lemondását is követelte, miután a korábban többször nyelvtani és protokollhibát elkövető kormányfő szerdán Montenegróban Dusko Markovic kollégájával tartott sajtótájékoztatóján összetévesztette a nyugat-balkáni ország fővárosát, Podgoricát, Koszovó fővárosával, Pristinával. A sajtótájékoztató elején Dancila örömét fejezte ki, hogy "Pristinába" érkezett. A helyzet kínosságát enyhítette, hogy a fordító a tolmácsolt szövegben már Podgoricát mondott.

Azért is kényes ez a kormányfői nyelvbotlás, mert Bukarest továbbra sem ismeri el a 2008-ban függetlenségét kikiáltó Koszovót.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A kárpátaljai magyar képviselőjelöltek ...
Dăncilă nem bízik Kövesiben
Az első ember 50 éve lépett a Holdra

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ