Auschwitz halálgyárának fotói a szamosújvári magyar iskolában
Vissza

Auschwitz halálgyárának fotói a szamosújvári magyar iskolában

Rendhagyó kiállításmeg­nyitóra került sor a szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum nagyépületének földszinti folyósóján. Riti József Attila, az iskola történelemtanára, fotós A halálgyár című kiállítása az Auschwitzba tett látogatás élményeit mutatta be. Az áprilisi kiránduláson a szamosújvári magyar iskola diákjai és pedagógusai vettek részt.

Riti József Attila 2008 óta fotóz, fotói saját blogján, illetve több internetes és nyomtatott felületen megtekinthetők. A http://ritijozsefattila.blogspot.ro-n kiállításainak helyszínei is megtekinthetők, illetve hivatkozások. A Szamosújvár épített öröksége című könyvet is az ő fotói illusztrálják, e kötetben Balázs-Bécsi Attila történészszemmel világít rá a helyi értékekre.

A kiállítást is Balázs-Bécsi Attila nyitotta meg, üdvözölte, hogy kollégái ekképp is belakják az új, tíz éve megálmodott teret. A Téka Alapítvány elnöke értékelte fiatal kollégája azon törekvéseit, hogy a történelmet nemcsak tantermi keretek közt, hanem nonformálisan is oktatja, kirándulások, fotókiállítások, vetélkedők által. Riti József Attila a Téka Szórványkollégium keretében is filmklubot, vitaesteket, történelmi előadásokat tart. Állandó kísérője a szamosújvári diákoknak a kiskunmajsai 56-os történelmi táborba. Az elmúlt évben hat diákkal részt vett Budapesten az 1956-os forradalom emlékeseményein. Emellett évente jár Balassagyarmatra, a Civitas Fortissima történelmi vetélkedőre is.

A halálgyár című kiállítás 20 fekete-fehér fotón mutatja be az auschwitzi haláltábort. A kiállításnak oktató szerepe is van, ugyanis képein keresztül a diákok megismerhetik a 20. század egyik legborzalmasabb mozzanatát.
A generációk közti folytonosság jegyében Nagy Márton 12.-es diák auschwitzi kirándulásról készített kisfilmjét mutatták be. A végzős tanuló nemrég harmadik helyezett lett egy, a bukaresti amerikai nagykövetség által meghirdetett videopályázaton. A versenyen díjazott filmben Nagy Márton a romák helyzetére hívta fel a figyelmet.

A képek június 17-ig lesznek láthatóak, előzetes egyeztetést követően bárki megtekintheti őket.

Fodor Emőke


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Méltatlankodik Klemm az offshore ...
Nem tülekednek a jelöltek Kövesi ...
Pénteki bánat

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ