Aurescu: nem kell aggódniuk a román állampolgároknak a Brexit miatt
Vissza

Aurescu: nem kell aggódniuk a román állampolgároknak a Brexit miatt

Nem kell aggódniuk a Nagy-Britanniában élő román állampolgároknak a brit EU-tagság péntek éjféltől való megszűnése miatt, mivel az átmeneti időszak végéig nem változnak a jogaik – szögezte le Bogdan Aurescu külügyminiszter, akit az Agerpres hírügynökség idézett.

A tárcavezető a Digi 24 televíziónak adott interjúban úgy fogalmazott: „nincs ok aggodalomra és nincs ok pánikra”, ugyanis február 1-től az úgynevezett átmeneti időszak végéig, azaz 2020. december 31-ig mindössze annyi változik, hogy Nagy-Britannia nem vesz részt az uniós döntéshozatalban, az ország területén élő uniós állampolgárokkal kapcsolatban azonban a jelzett időpontig még biztosan a jelenleg is érvényes jogi keretrendszer marad hatályban. Azok, akik Nagy-Britanniában szeretnének letelepedni, 2021. június 30-ig igényelhetik a letelepedési státuszt – magyarázta a külügyi tárca vezetője, hozzátéve: az Európai Unióval (EU) kötött kilépési megállapodás a közeli családtagok helyzetét is szabályozza.

A miniszter rámutatott: a tervek szerint az EU és Nagy-Britannia jövőbeli kapcsolatáról szóló tárgyalások október végéig tartanak majd, amikor az Európai Tanácsnak jóvá kellene hagynia a megállapodást.

„Mi román és európai szemszögből egyaránt erős partnerségi viszonyt szeretnénk kiépíteni a jövőben Nagy-Britanniával, amely a közös külpolitikai, biztonsági és gazdasági érdekekre, valamint célkitűzésekre épül. Reméljük, lesz elegendő idő a tárgyalásokra” – fogalmazott.

Aurescu kiemelte, a 2020. december 31-e után Nagy-Britanniában letelepedők helyzetét nem szabályozza a kilépési megállapodás, ezért fontos lenne, hogy olyan egyezség szülessen e téren az EU és az Egyesült Királyság között, amely lehetővé teszi: a 27 uniós tagállam állampolgárai egyenlő bánásmódban részesüljenek.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Online programajánló – ...
Elhunyt Szűcs Lajos olimpiai bajnok ...
Stájer Nagydíj: Hamilton-rekord és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ