Augusztustól vetítik Radu Jude új filmjét
Vissza

Augusztustól vetítik Radu Jude új filmjét

Augusztus 25–től vetítik Radu Jude román rendező Țara moartă (Halott ország) című dokumentumfilmjét a romániai mozikban, amelynek nemzetközi bemutatója a 70. Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon lesz (augusztus 2–12.). Radu Jude alkotása a svájci filmfesztivál Sign of Life kategóriájában versenyez, a szekcióba olyan filmesek produkcióit válogatják be, akik innovatív módon tárják a nézők elé a filmes nyelvezetet.

A rendező már tavaly is versenyzett a locarnói fesztiválon, akkor a Sebhelyes szívek (Inimi cicatrizate) című alkotás elnyerte a zsűri különdíját.

A Țara moartă című film világpremierje az idei Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon volt.

A Radu Jude által rendezett produkció egy dokumentarista esszé az antiszemitizmus kibontakozásáról Romániában, amely Costică Acsinte román fényképész 8 500 felvételt számláló kollekciójából több mint 500 fényképet használ fel, mindezt az Emil Dorian zsidó származású orvos naplójából vett szövegek és a '30-as, '40-es évek propagandafilmjeinek zenéi egészítik ki.

A film Cezar Mario Popescu támogatásával készült, ő találta meg Costică Acsinte fényképeit. Vágó: Cătălin Cristuțiu, hangmérnök: Dana Bunescu, technikai tanácsadó: Marius Panduru, producer: Ada Solomon.

Radu Jude rendező rövid– és nagyjátékfilmjei számos díjat nyertek nemzetközi filmfesztiválokon. Alkotásait díjazták a Berlinálén, a Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon, a luxembourgi CinEast Nemzetközi Filmfesztiválon. Produkcióit bemutatták a Londonban, Cannes-ban, San Franciscoban, New York-ban megrendezett filmes seregszemléken is. 

(Borítókép: Részlet a Țara moartă című filmből.)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Online filmekkel ünnepel a Művész mozi
Házhoz jön a Filmtettfeszt
Vasárnap lesz a Pilátus című film ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ