Augusztusban 4449 lej volt a bruttó átlagbér. Mennyi volt a nettó?
Vissza

Augusztusban 4449 lej volt a bruttó átlagbér. Mennyi volt a nettó?

Augusztusban 4449 lej volt a bruttó átlagbér, ami 1,4 százalékos visszaesést jelent júliushoz képest. A nettó átlagfizetés eközben 2669 lej volt, 1,4 százalékkal, vagyis 39 lejjel kevesebb, mint egy hónappal korábban – közölte ma az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Mint a most nyilvánosságra hozott adatsorokból kiderül a nettó átlagfizetés a legnagyobb mértékben, vagyis 17,1 százalékkal a kőszénbányászatban csökkent, 5 és 8 százalékos visszaesést regisztráltak ugyanakkor a gépjárműgyártás, a raktározás és más logisztikai tevékenységek, a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás és légkondicionálás, biztosítás, viszontbiztosítás és nyugdíjalapok (az állami nyugdíjalapot leszámítva), a fémkitermelés, műanyaggyártás terén. 3,5 és 5 százalék közötti mértékben csökkent augusztusban a nettó átlagbér az alábbi gazdasági ágazatokban: pénzügyi közvetítés (leszámítva a biztosításokat és nyugdíjalapokat), a bőrmegmunkálásban, a dohányiparban, a vízügyi vállalatoknál, az IT-szektorban, valamint a pénzügyi közvetítéseket, biztosításokat és nyugdíjalapokat kiszolgáló tevékenységi körökben.

Voltak eközben olyan gazdasági ágazatok is, amelyekben az idei év nyolcadik hónapjában többet kerestek az alkalmazottak, mint egy hónappal korábban. 5,2 százalékkal többet vihettek haza például a távközlési cégek és 4,9 százalékkal a kiadók dolgozói, de 2 és 3,5 százalék közötti mértékben nőtt a nettó átlagbér az alábbi ágazatokban: gyógyszeripar, italgyártás, kőszén- és kőolajfeldolgozás, vegyipar, ingatlanközvetítés, valamint a vízi és a légi közlekedés.

Az állami szektorban viszont a nettó átlagbér enyhe csökkenését regisztrálták: 2 százalékkal csökkentek a fizetések a tanügyben és 0,5 százalékkal az egészségügyben, valamint a szociális ellátásban. A közigazgatásban dolgozók átlagfizetése ellenben 1 lejjel nőtt az előző hónaphoz mérten.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Több millió eurótól esett el az Európa ...
Csoma Botond: Munkával teli évnek ...
Jó hír: pénteken nem lesz tanítás ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Tanügyminiszter: lehessen megbuktatni ...
  • Még nincs vége
  • Lehullt a vakolat az Első Magyar ...
  • Új vezetősége van az RMDSZ kolozsvári ...
  • Futóverseny