Attól függ …
Vissza

Attól függ …

Nem lesz könnyű továbbra is Klaus Johannis felfüggesztése mellett érvelni azt követően, hogy az elnök – az Alkotmánybíróság döntésének megfelelően – menesztette végül Laura Codruța Kövesit az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) éléről. De ki mondta, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) – felbátorodva a lefejezési kísérlet sikerén - hirtelen visszavonulót fúj, csak mert át kell lépnie az észérvek és agyrémek közötti határt?

Amint azt a szociáldemokrata párt alelnöke, Adrian Țutuianu szenátor bejelentette: pillanatnyilag elhárult ugyan a felfüggesztés veszélye, de semmi ok a nyugalomra, van még egy-két mulasztás Johannis róvásán, lásd például a DIICOT-vezető kinevezésének halasztgatását. Az igazságügyi miniszter javaslatát pozitívan véleményezte a bírákból és ügyészekből álló szaktestület (CSM), az elnök meg füle botját sem mozgatja, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség vezető tisztsége hónapok óta üresen áll – emlékeztetett Țutuianu. Néhány hete még azzal vádolták az államfőt, hogy a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) igazgatói tisztségét tartja betöltetlenül, Johannis végül elővarázsolt egy jelöltet, de csak akkor, amikor a PSD már épp lecsapni készült. Nem csodálkozhatunk tehát, ha virradatra most DIICOT-vezér is kerülne. De még ez se elég, ott lebeg fölötte a hatalommal való visszaélés vádja – állítják a szociáldemokraták. A PSD – magyarázta Țutuianu - nem vitatja az elnök jogát normakontrollt kérni az általa kifogásolt jogszabályok esetében, de úgy véli, Johannis túlzásokba esik, visszaél ezzel a joggal – mondta a szenátor. Hogy ez mennyire képez jogalapot az elnök felfüggesztéséhez? Ha a parlamenti többség úgy akarja ...

De hogy valóban van erre a kalandra parlamenti többség, arról mostanában igencsak megoszlanak a vélemények. Jól értesült bukaresti források szerint maga az ALDE, a kisebbik koalíciós párt fog kihátrálni a PSD mogul felfüggesztés-ügyben.  Călin Popescu Tăriceanu állítólag így próbál bosszút állni Liviu Dragnean azért, mert a szociáldemokraták elnöke hallani sem akar arról, hogy ő, mármint Tăriceanu legyen a PSD-ALDE közös jelöltje a jövő évi elnökválasztásokon. Dragneaék szempontjából elképzelhetetlen, hogy ne egy vérbeli PSD-s vállalja a jelöltséget, milyen üzenet a választók számára, ha a pártvezetés átengedi ezt a tisztséget? Márpedig Tăriceanunak, ha valóban igazak az elnöki ambícióira vonatkozó hírek, csak a PSD támogatásával van esélye Johannisszal szemben. Akinek legyőzése – megint más vélemények szerint – talán édesebb volna számára az elnöki tisztség megszerzésénél is. Tăriceanu, és minden bizonnyal nem csak ő, ugyanakkor komolyan kételkedik abban, hogy a PSD egyáltalán sikerre viheti a felfüggesztési akiót. Nem jött ez össze Băsescu esetében sem, amikor két erős párt, a szociáldemokraták és liberálisok együtt gyürkőztek neki - fejtette ki az ALDE vezetője a bukaresti Adevărulnak. Más kommentárok szerint azonban Tăriceanu óvatos ember és féltve ragaszkodik szenátusi elnöki tisztségéhez, aminek visszavonásával a PSD bármikor megzsarolhatja.

Márpedig a PSD-nek, pontosabban Liviu Dragneának létfontosságú Johannis felfüggesztése, ha az elnök által kifogásolt, az igazságszolgáltatás szociáldemokrata elképzelések szerinti reformját szabályozó törvényeket viszont akarja látni a Hivatalos Közlönyben. Ezek aláírására Johannis hiányában az ideiglenesen helyébe lépő közjogi méltóságnak, Tăriceanu szenátusi elnöknek áll majd módjában.

Amint az várható volt, Kövesi menesztésével Johannis azt kockáztatja, hogy az épp megugrott népszerűségi mutatói látványosan lelohadnak. A CURS felmérése szerint bejelentését követően, miszerint indulni fog egy következő mandátumért, Johannis támogatottsága hirtelen 43 százalékra emelkedett – a szavazótáborán elhatalmasodott csalódás ezt most majd visszaveti. Ki tudja, lehet épp egy mondvacsinált felfüggesztési akció kell ahhoz, hogy a PSD célkeresztjébe került elnök jó mártírként ismét visszahízza a most elvesztett százalékokat …

        


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI
 • A város bombái
  A város bombái
 • Lángoló katedrálisok kora
  Lángoló katedrálisok kora
 • Intő jel?
  Intő jel?
 • Bevágott budiajtó
  Bevágott budiajtó
 • Szegény betegek, gazdag egészségesek
  Szegény betegek, gazdag egészségesek
 • Kampánytrollkodás
  Kampánytrollkodás
 • Óh, Angela…
  Óh, Angela…
 • Labirintus
  Labirintus
 • James mosolya, Irina ízületei
  James mosolya, Irina ízületei

ROPOGÓS ROPOGÓS

Vincze Loránt: Románia kettős mércét ...
Gergely Balázs: legszebb álmainkon is ...
Kovács Arnold: a Szent ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ