Átértékeltük kirándulásainkat: szebb, jobb, kedvesebb, biztonságosabbnak érzett a hazai
A tengerpart hétközben nem volt zsúfolt
A tengerpart hétközben nem volt zsúfolt
Vissza

Átértékeltük kirándulásainkat: szebb, jobb, kedvesebb, biztonságosabbnak érzett a hazai

Köztudott, hogy a koronavírus globális tombolása a gazdasági életben leginkább az idegenforgalmat sújtotta, ezzel együtt pedig számos olyan ágazatot érintett, amely a turizmust szolgálja: szállítás, szállodai és éttermi szolgáltatások, kávézók, szórakoztatás és rendezvényszervezés, múzeumok, sportolás, vásárok … És még sorolhatnánk, hogy a járvány miatt hozott korlátozó intézkedések mennyi területet befolyásoltak negatívan és vezettek oda, hogy veszélyeztessék az ott dolgozók megélhetését. Tavaly még javában „állt a bál”: az Eurostat felmérése szerint a tagállamok közel 210 milliárd eurót költöttek utazásra, vakációzásra. Románia azonban egy kevésbé kedvező rangsorban volt első: azok tekintetében, akik egy hetet sem engedhettek meg maguknak, hogy elutazzanak. Jó a rosszban, hogy idén az utazók nagy többsége itthon keresett magának úticélt, és a szabályok lazításával a népszerű helyek szinte teljesen megteltek. A világutazók pedig nem ismernek akadályt…

Tavaly is azok utaztak többet, akik tehették

Az Európai Unió Statisztikai Intézete, az Eurostat felmérést készített a tagállamok tavalyi utazásokra fordított költekezéseiről. Ebből kiderült, hogy turizmusra és vakációzásra összesen közel 210 milliárd eurót szántak, és az élen Franciaország valamint Németország állt – tehát azok az államok, amelyek polgárai anyagilag megengedhették maguknak az utazást. Románia sajnos ismét – mint annyiszor más hasonló esetben - egy kevésbé kedvező „rangsorban” volt első: ez azokra a tizenhat évnél idősebb polgárokra vonatkozott, akik 2019-ben egyetlen hetet sem engedhettek meg maguknak arra, hogy valamerre kimozduljanak otthonról. Azonban ennek ellenére, érdekes módon, Románia mégis a tizenegyedik helyet foglalta el a kirándulások számának és az elszállásolásokat igénybe vevők mezőnyében, amelyre a hazaiak 19 millió utazással összesen 2,2 milliárd eurót költöttek. A tehetős hazai réteg tehát bőven kihasználta a vakációzási lehetőségeket.

A huszonhat EU-tagállam tavalyi rangsora, amely a nyilvántartott utazásokról szól, még az állampolgárok szabad vakációzási kedvét - és nem csak lehetőségét - is sejteti (zárójelben a kirándulások száma, millióban): Németország (242), Franciaország (206), Spanyolország (152), Olaszország (64), (Lengyelország (58), Svédország (49), Hollandia (41), Finnország (37), Csehország (33), Ausztria (22), Románia (19), Magyarország és  Dánia (18-18), Portugália (17), Belgium (15), Szlovákia (12), Görögország (6,3), Észtország (6,1), Bulgária (4,8), Szlovénia (4,7), Horvátország (4,6), Litvánia (4,2), Lettország (3,6), Ciprus (2,8), Luxemburg (2,2), Málta (0,8). Az Eurostat felmérésében arra a kérdésre is választ keresett, hogy az uniós polgárok államonként mennyit költöttek tavaly utazásra, üdülésre (zárójelben milliárd euróban kifejezve): Franciaország (59,9), Németország (53,2), Spanyolország (26,1), Olaszország (10,1), Lengyelország (6.5), Finnország (5,8), Dánia (5,3), Ausztria (4,8), Hollandia (4,1), Románia (2,2), Csehország és Portugália (2-2), Görögország (1,8), Írország (1,7), Szlovákia (1), Magyarország (0,95), Horvátország (0,7), Észtország (0,55), Bulgária (0,52), Litvánia (0,21), Ciprus (0,2), Lettország (0,15), Málta (0,04), Luxemburg (0,01).

A felmérés arra is kitért, hogy tavaly a lakosság mekkora hányada nem töltött egyetlen hetet sem kikapcsolódással, üdüléssel. Ez a negatív lista (százalékban kifejezve): Románia (a lakosság 53 százaléka), Görögország (49), Horvátország (48), Ciprus (45), Olaszország (43), Magyarország (42), Portugália (40), Litvánia (39), Szlovákia (38), Bulgária  (36), Spanyolország (33), Lengyelország (32), Málta (31), Írország (30), Litvánia (28), Észtország (27), Belgium és Franciaország (22-22), Csehország (20), Szlovénia (19), Hollandia (15), Németország és Ausztria (12-12), Finnország (11), Dánia és Luxemburg (10-10).

Travelminit: csúcsidőben megtelnek a népszerű helyek

A nyár eleje még nagyon bizonytalan volt a kirándulások, vakációzások tekintetében, hiszen a járvány miatti korlátozások (szigorú tisztasági és fertőtlenítési körülmények, zsúfoltság kerülése, csak szabadtéri éttermi kiszolgálás, védőmaszk viselése, körülményesebb utazás, stb.) sokak kedvét elvették az utazástól. Ugyanakkor a külföldi utazásokat nagymértékben nehezíti a hazai járványügyi helyzet. Majd a szigorítások enyhítésével rendre a nyaralási kedv is megnőtt, a jóban a rossz pedig, hogy sokan az itthoni utazást választották. 

A Travelminit.ro online szállásfoglaló oldal felmérése szerint a hazai utazók nem mondtak le teljesen a nyári üdülési terveikről. A válaszadók 77%-a már nyaralt idén vagy még utazni készül, és csupán 23%-a adta fel teljesen az idei nyári terveket, de szeretnék újratervezni jövőre. Ugyanakkor a belföld jelenti a praktikus és biztonságos választást, így véli a válaszadók fele. A Travelminit kérdéseire adott válaszok alapján a belföldi üdülés nagy előnye, hogy az út könnyen megtehető egy saját gépjárművel, változatosak a szállástípusok, alacsonyabbak az árak, és lehetőség van vakációs jegyekkel fizetni: a válaszadók 88%-a választotta a belföldi turizmust, a hely kiválasztásánál 49% vette figyelembe a hely könnyű megközelítését gépjárművel, a kedvenc helyek közé a hegyi nyaralás, különösen Erdély tartozik 46%-kal, ezt követi a tengerpart 32%-kal. A tavalyi városlátogatásoktól eltérően idén inkább a vidéket választják és az agroturisztikai szállásokat. 

Az első csúcspont az idei szezonban az a hétvége volt, amelyre a Mária-ünnep esett: augusztus 14-16 között nagyon sok belföldi idegenforgalmi övezet jelzett több mint 95%-os foglaltságot.

A fertőzéstől való félelem nem kedvez a nyaralásnak

Idén a hazai utazók sokkal jobban odafigyelnek a szállásra szánt keretre is: a válaszadóknak szinte fele 100-200 lejt szán egy éjszakára, és 28% 200-300 lej közötti összeget/éjszaka. A hazai turisták igyekeznek minél inkább csökkenteni a foglalás kockázatait, így főként utolsó pillanatban foglalnak, előleg nélkül vagy minimális előleggel, és olyan lemondási határidőt választva, amely lehetővé teszi, hogy az érkezést megelőző 48 óráig lemondják a foglalást – tájékoztat a Travelminit felmérése.

A kitettségtől és a megfertőződéstől való félelem a legfőbb okok, amiért a hazai utazók az idei nyaralási terveiket megváltoztatták: a válaszadók 64%-a fél a megfertőződéstől vagy a kötelező karantén bevezetésétől. A felmérés azt mutatja, hogy az utazók a magas színvonalú panziókat (43%) illetve a hoteleket (34%) vélik a legbiztonságosabbaknak, és 78% jelezte azt, hogy a megelőző intézkedéseket megfelelően betartják.

Konstanca és a tengerpart jó választásnak bizonyult

– Számomra egy nagyon jó tapasztalat volt – mesélte a tengerparton tett utazásáról Barazsuly Viktória Adrienn művészettörténész, akit nem csak a végtelen tenger, a homokos part és csodás napfelkelte ragadott meg, hanem Konstanca is, amelynek régi városrésze, és főleg a két világháború közötti építészete “levette a lábáról”.

Konstancai látkép

- Persze, a koronavírus-járvány miatti intézkedések betartása szempontjából nem volt minden tökéletes: például a tengerparton a pincérek a bárpult mögött nem mindig viseltek maszkot. A nyugágyak viszont kellő távolságra voltak egymástól, tiszta matracot kapott rájuk, aki fizetett. Egy háztartásbeliek persze időnként közelebb húzták őket, de ez általában 3 vagy legtöbb 4 nyugágyat jelentett. A nyugágyak közé fürdőlepedőt nem volt szabad téríteni, de a szabadon hagyott partrészek sem voltak zsúfoltak. Igaz, mi hétközben voltunk ott (kedd-szombat), szombaton pedig hűvösebb, felhősebb volt az idő, biztos ez is befolyásolta, hogy aznap sem voltak sokan. A városban a tereken és a sétányokon már este 6 órától kötelező volt a védőmaszk viselése, ezt az emberek nagyjából 85%-a betartotta. A városban a vendéglők teraszai is betartották a szabályokat, maszk volt a pincéreken, kézfertőtlenítő mindenhol. Múzeumot is látogattam, ott a látogatási útvonal is ki volt jelölve. A tömegközlekedést kevesebben vették igénybe, mint Kolozsváron, kézfertőtlenítő a buszban is volt. Szerintem a kolozsvári 25-ös trolin nagyobb veszélynek vagyok kitéve időnként (a tömeg és a maszkok hiánya vagy helytelen használata miatt), mint a konstancai tengerparton voltam – összegzett Viktória. Megjegyezte, másoktól hallotta, hogy más partszakaszok zsúfoltabbak voltak, több helyen partikat is tartottak. Konstanca főtere is nagyjából megtelt esténként, de minden rendben volt a szabályok tekintetében. 

Az igazi világutazók előtt nincs akadály…

Hám Péter világutazó, a 3500 taggal rendelkező Top Trekkers Team elnevezésű Facebook-csoport létrehozója és működtetője lapuknak elmondta: a március 15-én kihirdetett szükségállapot és az azt követő vészhelyzetek óta Bulgáriába sikerült elutaznia. Azért csak ide, mert irodaátrendezéssel volt elfoglalva, jegyezte meg.

- Július elején kilenc napra sikerült elutaznom a szomszédos országba. A következő helyeket látogattuk meg: Neszebár, Szozopol illetve Pirin és a Rila-hegység. A határátkelőnél sem menet, sem pedig jövet nem volt gond, fennakadás. Szeptemberben elejétől a közepéig Törökországba tervezünk menni – nyilatkozta a körülbelül ötven országban megfordult utazó, aki számára a legegzotikusabb élményeket Irán, Üzbegisztán, Brazília és Guatemala jelentette.

Hozzátette: június óta nyugodtan utazhattak volna, ám nyáron nemigen szokott kiruccanni, maximum a tengerpartra megy le.

- Nyáron nagyon meleg van, s ráadásul minden sokkal többe kerül. Ugyanakkor mindenhol sokan vannak – tette hozzá Hám Péter.

Egy másik világutazó, S. J. egy utazással, kirándulással, sízéssel és biciklizéssel kapcsolatos FB-csoport adminisztrátora a Szabadságnak azt nyilatkozta: éppen ázsiai útra csomagol. Az utazó nemrég Svájcban járt, ahova gond nélkül jutott el és nyaralt.

Borítókép: BARAZSULY VIKTÓRIA ADRIENN


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Izraelben visszavonulóban a járvány, de ...
Sporthírek röviden
Női vízilabda olimpiai selejtező: ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Erdélyi származású írók az idei ...
  • Fejetlenség az oltási platformon, ...
  • Körvonalazódik a vakcinaútlevél: ...
  • Egy tonna bronz emléke
  • Egy tonna bronz emléke