Átadták az idei Golden Globe-díjakat
Vissza

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Rami Malik és Christian Bale mellett számos brit színész, köztük Olivia Colman, Richard Madden és Ben Whishaw kapott Golden Globe-díjat a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetségének (HFPA) 76. díjátadó gáláján vasárnap Los Angelesben. A drámai filmek versenyében a brit-amerikai koprodukcióban készült Bohém rapszódia című életrajzi dráma nyerte el a díjat, a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók pedig Rami Maleknek, a film főszereplőjének ítélték oda a legjobb drámai színésznek járó díjat. Alfonso Cuarón Roma című filmje is két díjat kapott. A HFPA alapított egy új díjat, a Caroll Burnett komika nevével fémjelzett életműdíjat, amelyet első alkalommal a névadónak, a legendás tévés színésznőnek, a 85 éves Burnettnek adtak át a gálán. A győztesek jó eséllyel reménykedhetnek Hollywood legrangosabb kitüntetésében, az Oscar-díjban is.

Bohém rapszódia nemcsak a legjobb drámai film kategória díját hozta el, de a főszerepért Rami Malek is elnyerte első Golden Globe-ját. A brit-amerikai koprodukcióban készült alkotás a Queen együttes és szólistája, Freddie Mercury felemelkedését mutatja be, rendezője Bryan Singer. A kritika nem fogadta túlzott lelkesedéssel a filmet, ugyanakkor méltatta Malek kiváló előadását. „Köszönöm Freddie Mercury, hogy életem legnagyobb örömét adtad nekem. Ez a díj téged illet” – mondta Malek a díjátadón.

Alfonso Cuarón mexikói rendező kapta a legjobb rendezőnek járó díjat Roma című alkotásáért, amely a legjobb idegen nyelvű film kategóriában ugyancsak az élen végzett. A Netflix számára készült alkotás felidézi a rendező gyerekkorát Mexikó egyik negyedében az 1970-es években. A legjobb rendező kategóriában Cuarón olyan vetélytársakat utasított maga mögé, mint Bradley Cooper (Csillag születik), Peter Farrelly (Zöld könyv), Spike Lee a (Csuklyások: BlacKkKlansman), valamint Adam McKay (Alelnök).

Alfonso Cuarón rendező (Fotó: Paul Drinkwater/NBCUniversal)

A kategória eredményének kihirdetésekor Cuarón azt mondta: „köszönöm a családomnak, köszönöm Mexikónak”. Egyben megemlékezett filmje két női szereplőjéről, Yalitza Aparicióról, valamint Marina de Taviráról. Alfonso Cuarón filmjét szerették legjobban az idei filmkínálatból a New York-i és a Los Angeles-i filmkritikusok: az alkotás mindkét kritikuskörtől elnyerte a legjobb filmért járó elismerést, szeptemberben megkapta a velencei filmfesztivál fődíját, versenyben van az Oscar-díjért is a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában.

Glenn Close-nak a The Wife című filmben nyújtott alakításért ítélték oda a legjobb drámai színésznő díját a külföldi tudósítók. „Meg kell találnunk az egyéni beteljesedést. Követnünk kell az álmainkat” – hangsúlyozta a 71 éves színésznő a jelenlévők viharos tapsa között. Close kategóriájában maga mögé utasította a Csillag születik női főszereplőjét, Lady Gagát, Nicole Kidmant (Destroyer), Melissa McCarthyt (Megbocsátasz valaha?) és Rosamund Pike-ot (A Private War).

Lady Gaga, aki a Bradley Cooper rendezte Csillag születik női főszereplőjeként debütált filmben, nem távozott azonban üres kézzel: Shallow című dala elnyerte a legjobb eredeti dalnak járó díjat. A Csillag születik az egyik legtöbb jelölést kapott filmként érkezett a díjátadóra, de csak egyetlen trófeát vihetett haza.

Lady Gaga megkapta a legjobb eredeti dalnak járó díjat (Fotó: Paul Drinkwater/NBC)

Christian Bale nyerte el a legjobb színész díját a musical vagy vígjáték kategóriában az Alelnök (Vice) című filmben nyújtott alakításáért. Az Alelnök című alkotást jelölték a hollywoodi tudósítók a legtöbb, hat díjra, ám Adam McKay filmje nem tudta díjra váltani valamennyi jelölését, csupán a legjobb színész díját nyerte el. A film megosztotta mind a közönséget, mind a kritikusokat.

A külföldi tudósítók 88 fős testülete Olivia Colmannak ítélte oda a legjobb színésznő díját a musical vagy vígjáték kategóriában A kedvenc című filmben nyújtott alakításáért.

Regina King kapta meg a legjobb női mellékszereplőnek járó Golden Globe-díjat a Ha a Beale utca mesélni tudna című filmben nyújtott alakításáért, míg a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában Mahershala Ali a Zöld könyv című alkotásban nyújtott teljesítményéért kapta meg a díjat.

Musical vagy vígjáték kategóriában a Zöld könyv című film győzött, maga mögé utasítva az Alelnök, a Crazy Rich Asian, A kedvenc, a Mary Poppins visszatér című filmeket.

A Foglalkozásuk: Amerikai (Americans) című film kapta a legjobb televíziós drámai sorozat Golden Globe-díját, a legjobb animációs film pedig a Pókember – Irány a Pókverzum című produkció lett.

Golden Globe-díjat kapott továbbá a BBC America számára brit filmesek által készített Megszállottak viadala (Killing Eve) című sorozat női főszerepelője, a kanadai Sandra Oh a televíziós drámai sorozatok kategóriájában, aki az idei gala egyik házigázdajá volt, Andy Samberg komikus mellett. 

(Borítókép: Rami Malek kapta a legjobb drámai színésznek járó díjat. Fotó forrása:  AP/NBC/Paul  Drinkwater)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb bölcsődéket építenek
Évadújranéző Nemzetközi Találkozások ...
Elvetették a parlamenti képviselők ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ