Árvízveszély – két miniszter könyörög a köpecieknek, hagyják el a települést
Vissza

Árvízveszély – két miniszter könyörög a köpecieknek, hagyják el a települést

Árvíz veszélyezteti a székelyföldi Köpec falut, melynek lakosai a hatósági felszólítás ellenére sem akarnak távozni házaikból. Tizenkét óra alatt két miniszter is ellátogatott a megáradt Olt által veszélyeztetett településre.

A vízügyi hatóságok szerda délután azt valószínűsítették, hogy az Olt töltése nem bírja ki a megáradt folyó nyomását, és fokozott a gátszakadás veszélye. Azt is jelezték, hogy ha bekövetkezik a gátszakadás az áradat elönti Köpec falut, mely közigazgatásilag Barót városhoz tartozik. Lázár Kiss Barna, Barót polgármestere szerda délután elrendelte Köpec kiürítését. A rendelet 130 házat, és mintegy 300 személyt érintett. A helybéli lakosok többsége azonban megtagadta a háza elhagyását, aláírásával vállalta, hogy saját felelősségére otthon marad. 

Csütörtökre virradólag Ioan Denes víz- és erdőügyi miniszter a helyszínen tájékozódott a kialakult helyzetről, és megpróbálta rávenni az embereket a távozásra, sikertelenül. Csütörtök délben Carmen Dan belügyminiszter érkezett a helyszínre. A miniszter a sajtónak nyilatkozva elmondta: azért utazott az árvíz által veszélyeztetett térségbe, hogy tájékoztassa az embereket a veszélyről, amelynek kiteszik magukat. Hozzátette: a lakosság erőszakos kiköltöztetését is elrendelhetik, de erről csak a baróti, vagy a Kovászna megyei katasztrófavédelmi bizottság hozhat döntést. 

A vízügyi hatóságok csütörtökön azt közölték, hogy csökkenni kezdett a vízszint az Olt folyón. Hozzátették: a köpeci töltés eddig kibírta az ár nyomását, de a veszély nem hárult el. Carmen Dan belügyminiszter közölte: a hét végéig további esőzések várhatók a térségben.

A tárcavezetőt a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, Raed Arafat is elkísérte Kovászna megyébe. A belügyminisztériumi államtitkár biztosított mindenkit, a hatóságok készen állnak arra, hogy szükség esetén közbelépjenek. A kényszerű kilakoltatás lehetősége kapcsán Arafat emlékeztetett, néhány évvel ezelőtt ehhez az eljáráshoz folyamodtak a Prut térségében is, ahol "a csendőrök fogták az embereket, és biztonságba helyezték őket". Később beigazolódott, hogy helyesen döntöttek - mondta Arafat.

Képünk illusztráció

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Eurovíziós Dalfesztivál: Hollandia ...
Korrupciós botrány miatt felbomlott az ...
Az Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ