ArteKino – ingyenes online filmfesztivál
Vissza

ArteKino – ingyenes online filmfesztivál

Az európai művészmozik gazdagságát kívánja népszerűsíteni és minél több emberrel megosztani a 2016-ban alapított ArteKino fesztivál. A rendezvény negyedik kiadásán, december 1. és 31. között 45 országban 10 olyan európai filmet tesznek ingyenesen hozzáférhetővé weboldalukon, amelyeket fiatal rendezők jegyeznek. A fesztivál célja a filmeket és alkotóikat összekötni azzal a széles közönséggel, amely fogékony az új, releváns megközelítés felfedezésére a kortárs témák és aggodalmak terén, olvasható a fesztivál weboldalán.

December 1. és 31. között összesen 10 európai film – amelyek közül 7 elsőfilm – érhető el 10 nyelven, 45 európai országban, többek között román és magyar feliratozással. A gyorsan változó világban a fesztiválra beválogatott filmek, drámák és dokumentumfilmek frissítik ismereteinket arról a világról, amelyben élünk, miközben dekódolják a történelemhez fűződő viszonyunkat. Az ingyen hozzáférhető alkotások10 országot, 10 nyelvet és 10 kultúrát mutatnak be egyedi módon, Európa nagymértékű diverzitását, a különbözőségektől gazdag európai egységet járják körül, miközben ellenállnak a nemzeti identitás kísértésének, állítják a szervezők.

Az ingyen elérhető filmek listája:

– Chanson triste (rendező: Louise Narboni, Franciaország)

– La Holandesa (r.: Marleen Jonkman, Hollandia/Németország)

– Normal (r.: Adele Tulli, Olaszország)

– Psychobitch (r.: Martin Lund, Norvégia)

– Ruth (r.: Antonio Pinhão Botelho, Portugália)

– Selfie (r.: Agostino Ferrente, Franciaország/Olaszország)

– Danmarks sønner (r.: Ulaa Salim, Dánia)

– Šavovi (r.: Miroslav Terzić, Szerbia/Szlovénia, Bosznia-Hercegovina)

– Jajda (r.: Svetla Tsotsorkova, Bulgária)

– Dreißig (r.: Simona Kostova, Németország)

A filmeket az artekinofestival.com weboldalon, valamint az ArteKino telefonos applikáción lehet megtekinteni. A nézők az alkotásokat értékelhetik is, a legnagyobb pontszámot elérő produkció Közönségdíjban részesül. A filmeket egy 6–10 tagú, európai fiatalokból álló zsűri is értékeli, akik szintén kiválasztják kedvencüket. A díjakat egy januári gálán adják át a nyerteseknek.

(Borítókép: Jelenet a Ruth című filmből)


KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A szenátus elutasította a gyermekpénz ...
Román városnak akarják láttatni ...
Rollerezőket és bringásokat ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ