Ars Hungarica tizenharmadszor: középpontban a társszervezetek
Magyar kulturális fesztivál kezdődött Nagyszebenben
Magyar kulturális fesztivál kezdődött Nagyszebenben
Vissza

Ars Hungarica tizenharmadszor: középpontban a társszervezetek

Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa és a Vasutas Zeneiskola Pesti Broadway Stúdiójának Godspell musical előadása nyitotta meg a tizenharmadik Ars Hungarica fesztivált szombaton Nagyszebenben. A hivatalos megnyitó rövid szünetében magyar termékeket is kóstolhattak a résztvevők. A pezsgő-, csokoládé- és kürtőskalács szünetet hivatalos beszédek sora előzte meg. Serfőző Levente a HÍD – Szebeni Magyar Egyesület elnöke, az EMKE dél-erdélyi megbízott elnöke a megnyitón arról beszélt: az elmúlt 13 évben sikerült olyan partneri kapcsolatokat felépíteniük, hogy az általuk szervezett eseményeken a rendezvények felét a társszervezetekkel való eredményes együttműködés révén sikerül elhozni Nagyszebenbe. Ezért is külön öröm számára, hogy az idei Ars Hungarica fesztivál megnyitóján újabb partnerszerződést írnak alá, amellyel magasabb szintre emelik az EMKE és a magyarországi Területi Művelődési Intézmények Egyesülete közötti együttműködést.

Kecskés Tibor, a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus vezető konzulja megnyitó beszédében rámutatott: Nagyszebent nem véletlenül érte az a megtiszteltetés, hogy Európa kulturális fővárosa lehetett, hiszen a mai város a génjeiben hordozza a multikulturalitást.

– II. Géza király azért alapította a 12. században, hogy a betelepített szászok fővárosa legyen. Ezt a szerepét évszázadokon keresztül betöltötte, a 18–19. században több évtizedig egész Erdély fővárosa volt, miközben szászoknak, románoknak és magyaroknak egyaránt az otthont jelentette. A város a modern kor drámai változásai közepette sem lett hűtlen hagyományaihoz. Erről tanúskodnak a csodálatos felújított közterületek, a gondosan óvott szász műemlékek, és természetesen az Ars Hungarica fesztivál, amelyet a megye és város vezetői is megtisztelnek jelenlétükkel – fogalmazott.Széman Péter, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) elnöke rámutatott: a nagyszebeni rendezvénysorozat a szórvány talán legjelentősebb rendezvényének számít.
– Aki eseményszervezéssel foglalkozik, az ismeri annak nehézségeit, így azt is tudja, hogy többnapos programot lebonyolítani még nehezebb, hagyományt teremteni  belőle pedig méginkább az – fogalmazott Széman Péter, aki gratulált a nagyszebenieknek a színvonalas rendezvényhez.
Magyarországon a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete (TEMI) tagjai között jelentős számban vannak, akik hosszú évek óta kétoldalú kapcsolatot ápolnak erdélyi magyar házakkal, művészegyüttesekkel. Ennek tudatában kereste meg a TEMI Elnöksége az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület vezetését, az együttműködés magasabb szintre emelése érdekében. A megkeresés pozitív visszhangra talált az EMKE részéről, és ez év márciusában budapesti találkozón Serfőző Leventével, a dél-erdélyi EMKE vezetőjével megbeszélték az együttműködés alapjait. Mindkét fél megállapította, hogy kiemelt céljuk a magyarországi és az erdélyi kulturális együttműködés támogatása, a magyar nemzeti értékek mentén. Fontosnak tartják többek között, hogy a felek folyamatosan támogassák a két szervezethez tartozó intézmények, magyar házak kétoldalú együttműködését. Segítsék elő a művészeti csoportok csereprogramjait, lehetőségekhez mérten közös kiállításokat, könyvbemutatókat, egyéb szakmai programokat szervezzenek.

Az együttműködési szerződést a TEMI részéről Kenese Szilvia elnök látta el kézjegyével, aki reményét fejezte ki a gyümölcsöző együttműködésre. A másik aláíró fél, Széman Péter EMKE elnök is hasonlóan vélekedett a partnerkapcsolat jövőjéről.Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa Takács Aranka kórusvezető és Kalló Krisztián karnagy kíséretében érkezett. Az októberben újraalakult kórusnak másfél hónapja volt felkészülni a fellépésre, de az idő rövidsége ellenére is sikerült változatos műsorral készülniük. Nem hiányoztak a repertoárjuk állandó részét képező műdalok magyarországi és erdélyi magyar zeneszerzők kánonjaiból és kórusműveiből, ugyanakkor ismert népdalok, gyerekdalok és musical részletek is felcsendültek,  de még az Oscar-díjat nyert Mindenki című film meghatározó kórusműve is megszólalt előadásukban. Üdítően hatott a sok tisztán felcsendülő gyerekhang. Ugyanilyen hangzásbeli tisztaság jellemezte a Vasutas Zeneiskola fiataljainak produkcióját is. A Jézus életét Máté és Lu­kács evangéliuma alapján felvázoló Godspell című musical a 21. század emberéhez is szól. A diákok előadása a bibliai történetet helyezi jelenkori kontextusba, díszletek nélkül, lecsupaszítva azt, hogy a néző figyelmét a mondanivalóra, az isteni értékek fontosságára irányítsa.

Vasárnap Radóczy Mária tűzzománc kiállításával folytatódott a magyar kulturális fesztivál. De nemcsak a művész alkotásaiban lehetett gyönyörködni a Református Templom Galériában, hanem Radóczy Mária Álmodni mertem... című önéletrajzi írásából is részletet hallgathattak a jelenlevők.

Strebeli Róbert, a Bruckhen­t­hal Múzeum munkatársa szerint Radóczy Mária egy ékszerész türelmével ecseteli fel a színeket a tűzzománc festményekre. Rámutatott: a művész a tűz energiájából csempészett fel kicsit a fémlapokra, alkotásain a színek összhangja tökéletes. Hozzátette: a művésznő nagy alapossággal, figyelemmel rajzolta meg műveit. A tárlat résztvevőinek már csak annyi volt a feladata, hogy kitárják elméjüket és lelküket a művészi élmény befogadására.Radóczy Mária tűzzománc képei, amelyeket a nagyszebeniek is láthatnak egy hétig naponta 12-15 óra között, különböző témák köré csoportosíthatók – mondta Demeter László múzeológus, a művésznő könyvét is publikáló Tortoma kiadó igazgatója. – A szakrális szférát, a kelet világát, régi korokat és a hétköznapok élményeit megidéző alkotásokat összefűzi a történetmesélés szándéka. A kortárs művészetből gyakran hiányzó elbeszélő erő itatja át a műveket – fogalmazott. Hozzátette: mesebeli hangulatú műveinek alapja a személyes tapasztalás, illetve az olvasott, másokon keresztül megismert történet. – Radóczy Mária varázslatos hangulatú, tűzben született kompozíciói általános emberi érzéseket, értékeket közvetítenek. Szerelemről, szeretetről, elmúlásról, barátságról, kitartásról, alázatról szóló történetek, tanítások, végső soron a női lélek rejtelmeibe vezetnek – méltatta a tárlatot Demeter László, aki a művész tiszta, mesékkel átszőtt, mélyen emberi világának megismerésére bíztatta a jelenlevőket.Zorkóczy Zenóbia Ölelj magadhoz című előadásával folytatódott a program a Szentháromság Római Katolikus Templomban, délután pedig a 90 éves Dávid Gyula tiszteletére kiadott Corollariumot mutatta be szerkesztője, Bartha Katalin Ágnes a Nagyszebeni Magyar Kulturális Központban. Este a Capitala Muzicală nagyszebeni gyermekverseny fellépője, Cojocaru Dariának és a kézdivásárhelyi Ego Sum együttes, a Peron Music Tehetségkutató Fesztivál erdélyi győzteseinek koncertje zárta a fesztivál második napját.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Választás másként a járványban
Koronavírus – 1438 új fertőzött, ...
Választás - Ezer lejig terjedő ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ