Ars Hungarica – hidat épít a nemzetiségek között
Nagyszebeni magyar kulturális fesztivál 14. alkalommal
Nagyszebeni magyar kulturális fesztivál 14. alkalommal
Vissza

Ars Hungarica – hidat épít a nemzetiségek között

A nagyszebeni kulturális életben a HÍD Egyesület által szervezett Ars Hungarica ismert márkanévvé nőtte ki magát, nemzetközileg elismert fesztivál, és fontos szerepet tölt be a magyar kultúra megismertetésében Dél-Erdélyben. A sokszínű programok koncertektől könyvbemutatón, gyermekprogramokon, kiállításokon át előadásokig, hidat építenek az évszázadok óta együtt élő nemzetiségek között – írják a szervezők a közelgő rendezvény kapcsán.

Egy igazi magyar kulturális primőr az idei program: fellép Benedekffy Katalin szoprán és Turpinszky Gippert Béla tenor, Meister Éva a Psalmus Hungaricusszal, a sepsiszentgyörgyi Térerő Zenekar, a csalogány hangú Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia hárfaművésszel, a Teddy Queen, a Sicambria Quartet, Szilágysági Citerazenekar, Tóth Viktor jazz szaxofonos és nem utolsó sorban Pély Barna is. Szentes Zágon tárlatát csodálhatják meg a résztvevők a Tanácstoronyban, T. Szabó Csaba történész Erdélyi régészet II. kötetét  mutatják be, és a gyerekeknek is jut kényeztetés bőven, a HalVirág Bábszínház, Póra Zoli és a Stone Hill, Demeter Ferenc mesemondása és Bucz Júlia citerajátéka jóvoltából. S a sokszínűséget fokozva, itt lesz velünk még a Stand up comedy műfaj két ismert előadója, András Előd és György Botond. A szombati bálba is érdemes eljönni, hiszen a Maros Együttes Zenekara és táncosai szolgáltatják a jókedvhez a talpalá valót "A marosmenti fenyves erdők alatt" című egész estés műsorukkal.

November 9., szombat: 19:00 Gálaműsor – házigazda: Blénessy Enikő (Thalia Nagyterem); hivatalos megnyitó - opera és operett műsor: Benedekffy Katalin & Turpinszky Gippert Béla és a Mercurium vonósegyüttes. Állófogadás: Magyar termékek kóstolója az alagsorban.

November 10., vasárnap: 11:00 Kiállítás megnyitó: Sziluett Művészeti és Alkotói Egyesület – Szolnoki körséta (Református Templom Galéria). 12:00 Előadás: Meister Éva – Psalmus Hungaricus a Szentháromság Római Katolikus templomban. (Meister Éva életútját a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskoláról kezdte, tíz évet a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház sokat foglalkoztatott és kedvelt tagja volt.

1997-2007 között a szolnoki Kölyök-Színpad vezetője, rendezője. 1999től – megalakulásának évétől – 2007-ig a Teátrum Művészeti Alapiskola művésztanára, ahol színjátszást, beszéd- és mozgásművészetet, drámajátékot, vers-és prótamondást oktatott. Egyéni estjeivel 1989 óta közel 300 helységben lépett fel Magyarországon, Erdélyen, Felvidéken, Délvidéken, Kárpátalján, Partiumon, Ausztriában, Németországban, Svédországban. A kisebb időtartamú, nemzeti és egyéb ünnepek, illetve jótékonysági fellépéseivel megközelítőleg 2000 nagysikerű fellépése volt.) 18:00 Koncert: Harcsa Veronika & Razvaljajeva Anasztázia: Debussy dalok újragondolva – helyszín a Thalia kisterem. A sokoldalú zenei érdeklődésű énekesnő, Harcsa Veronika a koncerten legújabb partnerével, az oroszországi születésű, Junior Prima díjas hárfaművész Razvaljajeva Anasztáziával lép színpadra. A hárfa-ének duó a 2018-ban éppen száz éve elhunyt Claude Debussy legszebb dalait öltözteti új köntösbe. A formákkal folyton merészen kísérletező Debussy-nek Paul Verlaine és más költők verseire írt műveit a zeneszerzőhöz méltó bátorsággal és újító szándékkal hangszerelte át a két fiatal zenész. A hárfa légiessége és a sotto voce, vagyis a klasszikusnál beszédközelibb énektechnika új oldalát mutatja meg a jól ismert daloknak. A koncertet vetítés egészíti ki, melyen a megzenésített versek magyar fordításai láthatók.)  20:00 Koncert – Térerő Zenekar (Siculus fesztivál nagydíja, Legszebb Erdélyi Magyar Dal 2019-ben, helyszín – Atrium).

November 11., hétfő: 10:00 Gyermekműsor: HalVirág Bábszínház – Világszép nádszálkisasszony (Tükörterem). 19:00 Jazzkoncert: Tóth Viktor (szaxofon) – My Home, Tükörterem. (Az est különlegessége, hogy a koncerten a közönség beavatást kap a jazz történetébe, stílusjegyeibe. A többszörösen év jazz zenésze díjjal kitüntetett szaxofonművész, zeneszerző formabontó koncertje, mely egy különleges utazásra invitál stílusokon át, történeteken keresztül, a rögtönzés szárnyán a jelen pillanatba.) 20:00 Borkóstoló: Seprődy József pincészete (Tükörterem).

November 12., kedd: 16:00 CsodaVár: Hangszereink. A citera – Bucz Júlia PSP ösztöndíjas előadása 17:00 Koncert: Bucz Júlia (mindkét program helyszíne a HÍD – Magyar Ház, Berăriei 2. szám).

November 13., szerda: 18:00 Filmbemutató: Zárug Hanna, Molnár Brigitta, Serfőző Betti – Hétköznapi hősök. 19:00 Cserni Béla: Egy régész emlékezete – T. Szabó Csaba szakmai előadása. 19:30 Könyvbemutató: T. Szabó Csaba – Erdélyi régészet  II. – Exit Kiadó, Kolozsvár, 2019. 20:00 Koncert: Szederinda citerazenekar (mindegyik program helyszíne a Tükörterem).

November 14., csütörtök: 19:00 Stand up comedy: András Előd és György Botond – “A Dumán túl!” (Tükörterem).

November 15., péntek: 10:00 Gyermekműsor: Demeter Ferenc – Ahány ember annyi mese (Tükörterem). 20:00 Koncert: Teddy Queen - Legszebb Erdélyi Magyar Dal díjazottak, helyszín az Atrium. (A zenekar 2016 tavaszán alakult, akkor még Alteregó néven, három tagból állt és azóta is trióként működik. A zenekar zenei irányzata a pop rock és az alternatív rock közé tehető, viszont próbálnak minél színesebb zenei koncepciókat létrehozni, és ennek következményeként sokszor megjelennek például funky, vagy diszkó elemek is a zenéjükben. A 2018-as év a változások éve a zenekar életében, mert ekkor váltott nevet Teddy Queen-re, abból az indokból, hogy az Alteregó nem bizonyult elég sikeresnek, és már használatban is volt.  Az új név egyúttal az új korszak kezdetét is jelképezi, tavaly márciusban tartották első lemezbemutató koncertjüket Kolozsváron, a Flying Circus nevezetű szórakozóhelyen.)

November 16., szombat: 12:00 Családi koncert: Póra Zoli & Stone Hill (Tükörterem). 18:00 Bál – „A marosmenti fenyves erdők aljában…” (Nem kosarasbál! Turnișor, Nagyterem). Belépődíjas és foglalásos rendezvény, az ár ételmenüt is tartalmaz, 14 éven aluliaknak a belépés ingyenes. Jegyek és helyfoglalás: a fesztivál ideje alatt minden esemény helyszínén, vagy a 0752.195942 telefonszámon.

November 17., vasárnap: 11:00 Kamarakoncert – Sicambria Quartet (HU), Református Templom Galéria. 12:30 Kamarakoncert: MolTo duó (zongora+chelló, LFZ – HU), Tükörterem. 14:00 Kiállításmegnyitó: Szentes Zágon – 80×80 (Tanács Torony). Megnyitja Molnár Emese • curator, szociológus. 19:00 Zárókoncert – Pély Barna – Blue Heart Tour (Gong Színház). (A szervezők fenntartják a  műsorváltoztatás jogát.)

A fellépőkről részletesebb leírás olvasható a szeben.ro honlapon. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ablakomból a világ – küldjetek ...
Koronavírus - Az egészségügyi, ...
VIDEÓINTERJÚ - A rendőr-főfelügyelő ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ