Árnyalatokban az igazság
Vissza

Árnyalatokban az igazság

A román Büntető törvénykönyv (Btk) módosításának történetével foglalkozók majd valószínűleg változatos rekordokat is felállíthatnának, főleg ami a körülötte és miatta kialakult hangulatot illeti. Emiatt, tehát a Btk kapcsán a közösségi oldalakon (Facebookon) a legtöbb és legnagyobb tüntetéseket szervezik legnagyobb sikerrel, a médiában a legtöbb hír, beszélgetés erről szól és a leghosszabb ideig, a legvehemensebben ezen a témán vitáznak egymással is a közösségi oldalakon, legjobban és legsikeresebben ez oszotta meg a társadalmat és ezen belül még a magyarságot is.

A legtöbben úgy mondanak kizárólagos véleményt és ítélkeznek a törvénymódosításról meg a törvényt módosítókról, hogy egyáltalán, vagy alig értik, mi zajlik. Mert bonyolult lenne elolvasni és meg is érteni egy törvénykönyvet egy nem szakembernek, átlátni a módosításokat az egész szöveg összefüggésében, ami még annak is kihívás, akinek a szakmája, és aki gyakorlatban alkalmazza mindezt. Erre való tekintettel kellene árnyaltabban viszonyulni ehhez a történethez, és ha érdekel, akkor meg- és átgondolni mindkét fél álláspontját, érvelését. Nem pedig egyből, csupán indulatból címkézni, hogy: a Btk minden módosítása rossz, minden kormánypárti vagy azokat támogató politikus korrupt, a törvénymódosításra voksolók vagy nem ellene szavazók árulók és bűnözők - és még sorolhatnánk a jelzőket, amelyeket szabadon, önmérséklet nélkül, de még összefüggő vagy helyes kifejezésre sem törekdve osztogatnak az interneten, a Facebookon.

Mert itt mindenki véleményt mond úgy, hogy más véleményre nem kíváncsi, de sokszor el se olvassa azt, amit véleményez. Pedig a szabad információáradatban ez lenne az egyik legfontosabb, hogy azt ne egyből “lenyeljük”, hanem összehasonlítsuk, megértsük, különbséget tegyünk hiteles és hiteltelen információk között. Ellenkező esetben nagy a kockázata annak, hogy féligazságokra, elferdített tényekre építkezzünk. A másik nagy veszély pedig a mérhetetlen gyűlölet és indulat, amivel és amiből sokan táplálkoznak.

{Tovább olvasható még 367 szó.}
A lakosság, a civil társadalom figyelmeztető tiltakozására igenis szükség van, amennyiben ezt féltő aggodalom és valóban jobbító szándék irányítja, indokolja. A Btk tévesnek vélt módosítása, a korrupció, a rossz kormányzás és diszkreditált politikusok ellen jogosan és demokratikusan lehet, kell tiltakozni – ennek egyik látványos megnyilvánulása Kol
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI
 • Pokolra szállás
  Pokolra szállás
 • Elment a New York-i emberünk
  Elment a New York-i emberünk
 • Halál élőben
  Halál élőben
 • A város bombái
  A város bombái
 • Lángoló katedrálisok kora
  Lángoló katedrálisok kora
 • Intő jel?
  Intő jel?
 • Bevágott budiajtó
  Bevágott budiajtó
 • Szegény betegek, gazdag egészségesek
  Szegény betegek, gazdag egészségesek
 • Kampánytrollkodás
  Kampánytrollkodás

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusban kezdik a Békási út ...
Rendezvényajánló
Az amerikai filmakadémia kiáll korábbi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ