Ármányos bálok, félreértett Casanovák
Megnyílt Manuela Holban tárlata a Művészeti Múzeumban
Megnyílt Manuela Holban tárlata a Művészeti Múzeumban
Vissza

Ármányos bálok, félreértett Casanovák

A reneszánsz álarcosbálok ármányos és álomszerű világába kalauzolja el az érdeklődőket Maneula Holban szerdán megnyílt kiállítása a kolozsvári Művészeti Múzeumban. A félreértett, gyakran ellentmondásos szereplőket megelevenítő festészeti tárlatot Lucian Nastasă-Kovács, a múzeum igazgatója, Iakob Attila kurátor, valamint Tibori Szabó Zoltán újságíró nyitotta meg az alkotó jelenlétében, aki 1987-es emigrálása után először jött vissza Romániába.

A megnyitón elhangzott: Manuela Holban több mint 30 év után tért vissza Romániába, 1987-ben az Amerikai Egyesült Államokba emigrált, Bethesdaban telepedett le, ott alkotott. Műveit számos egyéni és csoportos tárlaton mutatták be, állított ki az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Franciaországban és Spanyolországban, viszont Romániában, személyes okokból, az emigrálása óta nem járt.

Manuela Holban a bukaresti Képzőművészeti Főiskolán tanult festészetet, Corneliu Baba tanítványa volt. Tanulmányai befejeztével restaurátorként dolgozott az Országos Művészeti Múzeumban, emigrálása előtt, nagyon fiatalon, két egyéni tárlata is volt – mesélte az alkotóról Lucian Nastasă-Kovács múzeumigazgató. Az intézményvezető elmondta, a posztkommunista időszak első Manuela Holban kiállítása a mostani.

Iakob Attila, a múzeum munkatársa, a kiállítás kurátora a tárlat anyagát méltatta. Véleménye szerint Manuela Holban nagyon izgalmas témákat dolgoz fel, képei a 17–18. századi bálok világába, a bálok cselszövéseibe vezetik a nézőt. A kurátor szerint a bál mindig „arra késztette az embert, hogy ne a valódi énjét mutassa be, olyan legyen, amilyen a valóságban nem”. Ez pedig visszaköszön az alkotásokon, mert Manuela Holban a hangsúlyt az egyénre, az interkacióra helyezi, nem a teljes képet akarja bemutatni, mondta a kurátor. Ezek a szereplők pedig, Jakob Attila szerint érdekesek, ellentmondásosak, „olyan szereplőket tár elénk, akik nagy vihart kavartak, akiket nem értettek meg vagy rosszul értelmeztek”, mint például Casanova vagy Marie Antoinette.

A megnyitón Tibori Szabó Zoltán újságíró is felszólalt, megköszönve Manuela Holbannak, hogy karrierje kiemelkedő és különleges pillanatának, lelki hazatérésének helyszínéül Kolozsvárt és a Művészeti Múzeumot választotta.

– Ahogy megfigyelhetik, Manuela Holban festményei nagyon érzékeny és titokzatos művészeti alkotások – fogalmazott méltatásában Tibori Szabó Zoltán.

Manuela Holban is felszólalt a megnyitón, mint mondta „nagyon érzelmes pillanat visszatérni 31 év után”. Az alkotó annak kifejezetten örült, hogy a Művészeti Múzeum termeiben állították ki műveit, „ennyire szép helyen, amely tele van történelemmel, és amely olyan, mintha a festményeim elevenedtek volna meg”, fogalmazott.

– Mindig is vonzott a kép ereje, megpróbáltam létrehozni ezeket a titokzatos világokat, a kapcsolatot tér és idő között, különleges labirintusokat, amelyeket megéri felfedezni – mondta Manuela Holban.

A kiállítás november 11-ig, szerdától vasárnapig 10 és 17 óra között látogatható a Művészeti Múzeumban (Főtér, 30. szám).

(Borítókép: Tibori Szabó Zoltán, Lucian Nastasă-Kovács, Manuela Holban és Iakob Attila a megnyitón. Fotó: Művészeti Múzeum)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Cannes – Dél-koreai thriller ...
Nagy erőkkel keresik a lyoni robbantót
EU gyorstalpaló, avagy mire és miért ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ