Aranyos-ügy: bekérették a román diplomatát
Vissza

Aranyos-ügy: bekérették a román diplomatát

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára, Magyar Levente kedd délutánra bekérette a budapesti román nagykövetség első beosztott diplomatáját az Aranyos folyó múlt heti szennyezésével kapcsolatban - közölte a tárca hétfőn az MTI-vel.

A Cupru Min bányavállalat szászavinci zagytározójából április 3-án folyt szürkeiszap az Aranyos folyóba egy, a zagytározó leürítésére épített, de 1988-ban lezárt vezetéken keresztül.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az MTI megkeresésére hétfőn azt mondta: nem biztos, hogy eléri Magyarországot az Aranyos folyóba ömlött szürkeiszap.

Siklós Gabriella elmondta, a román hatóságokkal folyamatosan tartják a kapcsolatot, de egyelőre még nincsenek pontos információik arról, hol tart és mennyire hígult fel a vízben a szennyezés.

Ezért még azt sem tudni, eléri-e Magyarországot a szennyezett víz - emelte ki a szóvivő, hozzátéve, a szennyezés kiindulópontjától, azaz az Aranyos folyótól mintegy 500 kilométert kellene megtennie az iszapnak a Maroson keresztül a Tiszáig.

Elmondta azt is, hogy a Szegedi Vízügyi Igazgatóságnál április 5-e óta harmadfokú a készültség, a szakemberek 24 órában a területen vannak és naponta kétszer vízmintát vesznek Nagylaknál.

A mérési eredmények eddig határértéken belül voltak, tehát még nincs szennyezésre utaló jel. Ha érkezik szennyezés, akkor az a Maroson kedden érhet Aradhoz, a hét közepén pedig Nagylakhoz - tette hozzá.

A szóvivő a szennyezés arányát érzékeltetve azt mondta, a 2000-ben történt a ciánszennyezés során 100 ezer köbméter szennyező anyag folyt a Tiszába, a jelen esetben pedig hatezer köbméter szürkeiszapról van szó.


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusban kezdik a Békási út ...
Rendezvényajánló
Az amerikai filmakadémia kiáll korábbi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ