Arany János folklorizálódott versei Szamosújváron
Vissza

Arany János folklorizálódott versei Szamosújváron

Népdalok a kornak – Arany János, a nép ajkán továbbélő versei címmel mutatta be a Hungarian FolkEmbassy és Hetényi Milán lemezét az Arany János-emlékév keretében a Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum Aulájában, a Téka Alapítvány szervezésében.

A fő üzenete a FolkEmbassy első nagylemezének, amely a Philidor Intézet és a Gryllus Kiadó gondozásában látott napvilágot, hogy népköltészet és műköltészet nem létezhet egymás nélkül.

„Nem véletlen, hogy Arany János költészetére még a legmélyebb és összetettebb témáknál is ugyanaz a letisztultság, és formai egyszerűség jellemző, mint a népdalokéra. Ennek is köszönhető, hogy nemcsak merített belőlük – helyenként pontosan megjelölve a forrásdallamot – hanem számos költeménye folklorizálódott, termékenyen hatva a paraszti költészetre. Költői képei a 20. század végéig újra meg újra aktualitásként fogalmazódnak meg a parasztság ajkán, bizonyítva, hogy Arany lírájának üzenete mindig kortárs. Ezért ajánljuk a Népdalokat a kornak lemezt”– szól az együttes ajánlása.

Elhangzik más költemények mellett: Mátyás anyja, Rákócziné, Rab gólya, A betyár, Rásüt az esthajnal, Népdalok a kornak…

Az iskola aulája tele volt érdeklődő diákokkal, a Kaláka együttes táncosaival, akik számára idén rendkívülő módon kezdődött az ünnep. Széken, majd Kolozsváron folytatódott az koncertsorozat. 

Borítókép: Riti József Attila


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusban kezdik a Békási út ...
Rendezvényajánló
Az amerikai filmakadémia kiáll korábbi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ