Arafat: Romániát sem kerülheti el a koronavírus
Vissza

Arafat: Romániát sem kerülheti el a koronavírus

Tekintve, hogy Olaszországban több mint egymillió román állampolgár dolgozik, a romániai hatóságok is tudatában vannak, hogy kevés eséllyel fogja Romániát a fertőzés elkerülni. Ezt maga Raed Arafat, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (DSU) vezetője is kijelentette az Antena3 televízió műsorában, megállapítva, hogy az Európai Unió minden tagállamában felüti a fejét a COVID-19 fertőzés, csak idő kérdése, hogy mikortól.

Dél-Koreában, Olaszországban és Iránban nőtt az új koronavírussal (COVID-19) fertőzöttek száma, hétfőn pedig Irak, Afganisztán és Bahrein is bejelentette az első diagnosztizált eseteket. AWHO szóvivője, Margaret Harris szerint a járvány egyelőre még nem világszintű, de a szakembereket mindenesetre aggasztja a dél-koreai, olasz és iráni fertőzési gócok kialakulása. A BBC által közölt összeállítás tolmácsolt olyan szakvéleményt is, miszerint a jelek szerint a pandémia küszöbén áll a világ. A WHO igazgatója, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus hangsúlyozta, még nem tűnt el, de „egyre inkább csökken” a vírus megfékezésének esélye.

„Az emberek utaznak, lehetetlen a határokat hermetikusan lezárni, ami azt jelenti, előbb vagy utóbb megjelennek majd különböző helyeken Európában az új koronavírusos esetek. Most minden attól függ, hogy az államok milyen intézkedéseket hoznak, hogy a fertőzés terjedését korlátozzák” – fejtette ki a hírtelevízió műsorában Raed Arafat. Elmondta azt is, hogy elkezdték beszerezni az egészségügyi személyzet számára nélkülözhetetlen védőfelszereléseket, de a folyamat nem egyszerű, mivel világszerte kevés van raktáron ezekből a termékekből. Arafat hangsúlyozta, arra törekednek, hogy mielőbb aláírják a forgalmazókkal a szerződéseket.

Vasárnap estére egyébként több mint ötvenfős, gyulafehérvári diákokból és tanárokból álló csoport tért haza az olaszországi Veneto tartományból, ahol több koronavírusos megbetegedést jegyeztek az elmúlt napokban. A Fehér megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) ügyvezetőigazgató-helyettese, Daniela Dreghici Popa szerint az iskolásokat és tanáraikat hétfőtől 14 napon át megfigyelés alatt tartják.

„Naponta felhívjuk őket telefonon, elmondják, ha vannak tüneteik, s állapotuk alakulása függvényében meghozzuk a szükséges intézkedéseket. Egyelőre mindannyian a lakhelyükön vannak karanténban, külön szobában, elszigetelve annyira, amennyire az otthoni körülmények ezt lehetővé teszik” – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy ellenőrizni fogják-e a karanténra vonatkozó előírások betartását, azaz valóban a családtagoktól elkülönülve ülnek-e az érintettek, az igazgatóhelyettes azt mondta: nincs elegendő személyzet erre, de bíznak „a szülők érettségében.”

Dreghici Popa szerint minden szülőnek elküldték WhatsApp-üzenetben az ajánlásokat, hogy az érintetteket külön szobában szigeteljék el, a család más tagjai ne tartózkodjanak velük egy helyiségben, lehetőleg külön fürdőszobát használjanak, és külön étkezzenek.


A bukaresti Matei Balş intézet vezetője, Adrian Streinu Cercel az Agerpres hírügynökségnek vasárnap azt nyilatkozta: a bukaresti karantén-központ helyeit azoknak tartják fenn, akiket a román légierő katonai repülőgépekkel hazaszállít, a többi személynek „a lakásán kell karanténba vonulnia a közegészségügyi igazgatóság (DSP) felügyelete alatt.” Megállapítása szerint a Balş Intézet fel van készülve a páciensek fogadására, és hogy a többi három – Kolozsváron, Temesváron és Iaşiban létrehozott – központ személyzetét is megfelelő szakmai felkészítésben részesítették.

Az egészségügyi tárca vasárnapi közleményében tudatta, fokozzák az ellenőrzéseket az országhatárokon, beleértve a nemzetközi repülőtereket is. A tárca szerint fennáll a valószínűsége annak, hogy Románia területén jelennek meg esetek, mivel az Olaszországban élő román állampolgárok gyakran utaznak haza, és közöttük vannak olyanok, akik Kínában jártak.

Vasárnapra hazatért egyébként Magyarországra is Észak-Olaszországból egy csoport diák. A gyulafehérvári diákokkal ellentétben, őket kórházi karanténba helyezték a hatóságok. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vasárnap délután közölte: a magyar iskolások sokat ingáztak tömegközlekedéssel Milánó északkeleti térségében a néhány hetes ott-tartózkodásuk ideje alatt, erre való tekintettel hozta meg az NNK a járványügyi intézkedést. A Budapest Airport közölte: felkészült az észak-olaszországi járatok szűrésére is.

A Román Mikrobiológiai Társaság elnöke, Alexandru Rafila a Digi24 hírportálnak azt fejtette ki, hogy a COVID-19 vírus terjedésének mértéke csökkenni fog, ha a levegő hőmérséklete húsz fok fölé emelkedik. Szerinte ennek folytán jeleztek kevés esetet mindeddig például az afrikai kontinensről.

A külügyminisztérium hétfőn figyelmeztetést adott ki, amelyben tájékoztatja az Olaszországban tartózkodó, oda készülő vagy az országon áthaladó román állampolgárokat, hogy az olasz kormány a vírus terjedésének megakadályozása érdekében Lombardia és Veneto régióban lezárta a fertőzések gócpontjait, senki nem léphet be és nem hagyhatja el azokat a térségeket. Mindazokat, akik az új koronavírussal való fertőződésre utaló tüneteket észlelnek magukon, arra kérik, ne menjenek maguk a kórházba, hanem hívják az erre a célra létesített zöldszámokat (Lombardia: 800.89.45.45, Veneto: 800.46.23.40). Emellett az 1500-as zöldszámon olaszul és angolul is tájékozódhatnak az érdeklődők a teendőkről – hívja fel a figyelmet a román külügy közleménye.

A kolozsvári Avram Iancu nemzetközi repülőtér hétfői közleményében tudatta: az Olaszországból visszatérő utazók számára egy külön érkezési pontot hoztak létre a repülőtér régi terminálján. A Kolozs megyei közegészségügyi igazgatóság által megbízott orvos a repülőtéri rendelő alkalmazottainak segítségével felveszi az adataikat, felméri általános állapotukat, s amennyiben valamelyik utas fertőzésgyanúsnak bizonyul, elszigetelik és értesítik a közegészségügyi hatóságokat. Megszigorították a higiéniai eljárásokat, gyakrabban fertőtlenítenek, és a reptér egészségügyi alkalmazottai állandó jelleggel az utasok rendelkezésére állnak – olvasható a közleményben.

A tordai városháza hétfőn közölte: valamennyi autóbuszban kézfertőtlenítő szert tartalmazó tartályokat szereltek fel, és arra biztatják az utasokat, használják azokat. Torda az első város az országban, amely ilyen intézkedést hozott; rövidesen hasonló felszereléssel látják el a közintézményeket, óvodákat, iskolákat is.

Kínában hétfőig több mint 77 ezer fertőzöttről, közel 2600 halálesetről számoltak be a COVID-19 okozta megbetegedés miatt. Kínán kívül 26 további országban ütötte fel a fertőzés a fejét. Olaszországból hétfőn már összesen 203 esetet jelentettek, és közölték, hogy egy negyedik páciens is elhunyt a betegségben. A hétvégén az olasz kormány rendkívüli intézkedéseket léptetett életbe, Lombardia és Veneto több városát vesztegzár alá helyezték, a velencei karnevált idő előtt megszakították.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Online programajánló – ...
Elhunyt Szűcs Lajos olimpiai bajnok ...
Stájer Nagydíj: Hamilton-rekord és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ