Arafat: A fertőzöttek 77,6 százaléka nem volt beoltva
Vissza

Arafat: A fertőzöttek 77,6 százaléka nem volt beoltva

A SARS-Cov-2 fertőzés okozta elhalálozások több 95,2 százaléka be nem oltott személyeknél következett be szeptember 6-a és 12-e között, idézett szombaton az országos közegészségügyi hatóság (INSP) jelentéséből Raed Arafat. A belügyi államtitkár szerint ebből egyértelműen kiderül: az oltás jelenti az egyetlen megoldást arra, hogy kilábaljunk a járványból.

Az INSP jelentése szerint az említett időszakban megfertőződött személyek 77,6 százaléka nem volt beoltva. A járvány kezdete óta ez idáig az elhalálozott személyek 85,9 százaléka 60 év fölötti volt, többségük más betegségekben is szenvedett. Az elhalálozott személyek 94,6 százalékának volt más betegsége, számolt még be Arafat sajtótájékoztatóján.

A katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a hét elején 2520 új fertőzöttet regisztráltak országos szinten, szombaton viszont már 5388-at, és az intenzív osztályon ápolt fertőzöttek száma is 543-ról 798-ra ugrott.

„Egyszerű a megoldás arra, hogy mi, vagy rokonaink ne jussunk az intenzív terápiára. Az oltásközpontok nyitva állnak. A döntés saját kezünkben van, csak gondolkodjunk logikusan és ne hallgassunk a közösségi hálókon terjedő félretájékoztatásokra. Európai szinten már 70 százalékos az átoltottság, vannak olyan államok, ahol 80 százalékos. Csak így tudunk együtt élni a vírussal úgy, hogy életünk ne legyen veszélyben” - mutatott rá.

A Covid-igazolvány nem jelent diszkriminációt 

A kormány pénteken elfogadta azt a határozatot, amely révén az uniós COVID-igazolvány felmutatásához köti a bizonyos tevékenységekhez és szolgáltatásokhoz való hozzáférést azokon a településeken, ahol a SARS-CoV-2 fertőzések aránya 3 és 6 ezrelék közötti. Arafat szerint az uniós Covid-igazolvány kötelezővé tétele bizonyos esetekben nem jelent korlátozást, nem lehet diszkriminációról beszélni.

„Eredetileg a kormányhatározat teljes lezárásról rendelkezett 3-6 ezrelék közötti fertőzöttségi ráta esetén. Ehelyett találtunk egy olyan megoldást, amely lehetővé teszi, hogy bizonyos gazdasági tevékenységeket egészségügyi ellenőrzés mellett folytatni lehessen”, mondta Arafat.

Arafat beismerte: nagyon nehéz ellenőrizni az egészségügyi óvintézkedések betartását az esküvőkön, keresztelőkön vagy más magánjellegű eseményeken, illetve a nyilvános rendezvényeken is.

„Tudjuk, hogy egy esküvőn az emberek nem fognak maszkot hordani, és az végig az asztalnál ülni, hanem jönnek-mennek, táncolnak. Ilyenkor az eseményszervezőre hárul az erkölcsi és törvényes kötelesség, hogy ellenőrizze a COVID-igazolványra vonatkozó szabályokat. A felszolgálóknak pedig kötelező módon végig maszkot kell hordaniuk, és nem az orruk, vagy az álluk alatt”, magyarázta Arafat.

Hozzátette: a diszkókba és klubokba csak beoltott személyek mehetnek be, akárcsak eddig, az edzőtermekben, fitnesztermekben a részvevők száma nem haladhatja meg a helyiség maximális befogadóképességének 50 százalékát. Azokon a településeken pedig, ahol a fertőzöttségi ráta 4 és 6 ezrelék között van, személyenként minimum hét négyzetméter területet kell biztosítani a vendégeknek.

A kormány közleménye szerint azokon a településeken/megyékben, ahol a fertőzöttségi ráta 3 és 6 ezrelék közötti, bizonyos tevékenységekhez és szolgáltatásokhoz csak a következő kategóriákba tartozó személyek férhetnek hozzá: azok, akiket beoltottak a SARS-CoV-2 vírus ellen, és eltelt legalább 10 nap az oltás második adagjának felvétele óta; akik 72 óránál nem régebbi, negatív eredményű RT-PCR tesztet vagy 48 óránál nem régebbi, negatív eredményű antigén gyorstesztet tudnak felmutatni; akik átestek a betegségen, és igazolni tudják, hogy a fertőzés kimutatása óta több mint 15 nap, de kevesebb mint 180 nap telt el. A negatív teszt felmutatására vonatkozó kötelezettség nem vonatkozik a 6 évesnél kisebb gyerekekre.

Napi tizenötezer eset október végére? 

Adriana Pistol, a közegészségügyi intézet (INSP) keretében működő Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ igazgatója felhívta a figyelmet, hogy október végére a koronavírus-fertőzések napi új esetszáma meg fogja haladni a 15 ezret, ha az emberek nem oltatják be magukat, és nem tartják be az egészségügyi óvintézkedéseket.

Az orvos rámutatott, hogy a megbetegedések számának megduplázódása az elmúlt hét napban az alacsony átoltottságnak és az egészségügyi óvintézkedések elmulasztásának tudható be.

A Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ igazgatója felhívást intézett az egész társadalomhoz, hogy az óvintézkedések betartása és az oltás felvétele révén járuljon hozzá a járvány megfékezéséhez, mivel az intézmények egymagukban nem képesek felülkerekedni a vészhelyzeten.

Nem lesznek külön Covid-kórházak 

Ezentúl nem lesznek külön COVID-kórházak, hanem azokban az egészségügyi egységekben, ahol erre meg vannak a feltételek, lesznek koronavírus-fertőzött betegeket ápoló osztályok is - jelentette be szombaton Andrei Baciu egészségügyi államtitkár.

Ezzel az egészségügyi tárca azt próbálja elérni, hogy a járványhelyzettől függetlenül megfelelő, idejében végzett kezelésben részesülhessenek a krónikus betegek, illetve bármely más orvosi ellátásra szoruló páciens.


 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Emil Boc: Kolozsváron 56 százalékos az ...
Árkossy István kapta a Magyar ...
Elhunyt Venczel Vera színművész

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Io rëggëlt, Iohannis!
  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd ...
  • A bili esete a Hóstáttal
  • Arábia Európában: egy hét a napsütötte ...
  • Tíz év tükre