Áprilisi tél – Kolozs megyében nincsenek fennakadások a közutakon
Csütörtök reggel a Sétatéren
Csütörtök reggel a Sétatéren
Vissza

Áprilisi tél – Kolozs megyében nincsenek fennakadások a közutakon

Nem vezetett útlezárásokhoz sem torlódásokhoz ma reggel Kolozs megyében a heves havazás, nincsenek forgalmi fennakadások, de téli körülmények között zajlik a közlekedés. Maros megyében azonban, illetve a székelyföldi településeken komoly fennakadások voltak a közlekedésben és áramellátásban. A szélsőséges időjárás pénteken is folytatódik a keleti országrészben, a meteorológiai szolgálat nagy mennyiségű csapadékra, kiadós havazásra és erős szélre figyelmeztető másodfokú (narancssárga) riasztást adott ki Moldvára, valamint a Déli és a Keleti Kárpátok egész térségére, a Székelyföldet is beleértve. A váratlan, rendkívüli havazás aggodalmat váltott ki a lakosság körében, sokan az idei mezőgazdasági termést féltik. A téliesre fordult időjárás várható következményeiről Orbán Sándor Dénes növényvédő agrármérnököt kérdeztük.

Másodfokú riasztás az ország keleti részén

A szerdán visszatért télies, viharos időjárás fennakadásokat okozott a közlekedésben és áramellátásban. Csütörtök reggel a Nagyvárad és Kolozsvár közötti E60-as főút forgalmát bénította meg csaknem félórára egy úttestre dőlt fa.

Székelyföldön a Gyergyószentmiklós és Gyilkos-tó közötti közúti összeköttetést vágta el egy úttestre dőlt fa. Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrség szóvivője az Agerpres hírügynökségnek elmondta: a térségben térerő híján nem működtek a mobiltelefonok sem. A vasúti közlekedésben három veszteglő személyszállító vonat okozott jelentős késéseket: az erős szél egy fát döntött Szentsimon és Tusnádfürdő között a sínekre, és több órát vett igénybe a fa eltávolítása.

A Keleti Kárpátokban az Erdélyt Moldvával összekötő hágók mindegyikén több centiméteres hóréteg akadályozta a közlekedést, több helyütt vesztegeltek a teherautók. Maros megyében 12 településen 3400 háztartás maradt áram nélkül, miután a szél által kicsavart fák villanyvezetékeket rongáltak meg. Az üzemzavar Nyárádszeredát és környékét érintette, a szolgáltató a délutáni órákra ígérte az áramellátás helyreállítását. A Fogarasokban megnőtt a lavinaveszély, a Balea-tónál meghaladja a másfél métert a hóréteg vastagsága. Az 1700 méter fölötti térségekben - az ötfokozatú skálán - négyes szintűre emelték a lavina-veszélyre figyelmeztető riasztást.

Húsz tűzoltós bevetés a tavaszi „tél” első éjszakáján

A normális közlekedési körülmények biztosítása érdekében nyolc hókotró 14 helyszínen takarította az utakat Kolozs megyében.  A megyei utakon tapasztalható zsúfoltság csökkentése érdekében a Kolozs Megyei Tanács hatákörébe tartozó Köz- és Magánterületfenntartó Vállalat alkalmazottai eltakarították a leszakadt faágakat a P107-es megyei út Hidegszamos – Havasnagyfaluval összekötő szakaszán, a járavölgyi N107-es úton, a K103-as Egerbegy – Roska szakaszon, az A109-es a Páncélcseh – Récekeresztúr – Gyurkapataka útvonalon és a B 108-as Pustuţa- Szilágy megye határával összekötő szakaszon.

– Még ha az időjárási körülmények nem is az évszaknak megfelelőek, kezeskedem arról, hogy felkészültünk az utak takarítására, a biztonságos forgalmi körülmények megteremtésére – nyilatkozta a szélsőséges időjárással kapcsolatban Alin Tișe tanácselnök.

A hóeltakarítást a Diferit vállalat végzi Bánffyhunyad – Gyalu térségében, és a Kolozs Megyei Utak és Hídak Társulás Torda, Szamosújvár és Dés környékén.

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal felszólította a város lakosságát a tulajdonukat képező területek növényzetének hómentesítésére, hogy elkerüljék a faágak leszakadását, és így az esetleges balesetveszélyt.

A Kolozs Megyei Katasztrófavédelmi Hatóság öt tűzoltó csapatát vetették be az éjszaka húsz helyszínen. A tűzoltók segítségét járművek hóból való kiszabadítása, vagy lezuhant faágak alól kimentése miatt igényelték. A legtöbb riasztás Kolozsvárról érkezett a 112-es hívószámon, ahol több utcát is lezártak a leszakadt faágak, vagy úttestre zuhant villanykábelek miatt. De Gyaluból, Kissebesről, Lungeștiről, Szelicséről és Gorbóról is kértek segítséget.

Emellett a katasztrófavédelem alkalmazottai segítettek a villanyáramszolgáltató készenléti csapatának munkájában a leszakadt áramhuzalok eltávolítására. Egy esetben például csónakot kellett biztosítani a készenléti csapatnak az Aranyos folyón való átjutáshoz.

Csak ne fagyjon!

Orbán Sándor Dénes növényvédő agrármérnök úgy vélekedett: az esetleges kár mértéke attól függ, mennyi ideig marad meg a hó a növényeken, és társul-e hozzá fagy. De ha elolvad hamar a hó, általában a gyümölcsnövények rendszerint átvészelik a mínusz 1-2 fokos lehűlést. Főleg azoknál a fajoknál lehet baj, amelyek már elvirágoztak, és megjelentek a kis gyümölcsök, mert azok a pollentartalmuknál fogva érzékenyebbek, mint virágjaik. A zöldségek védettebb állapotban találhatók, nagyrészük még nem bújt ki a földből. A levélzöldségek (borsó, hagyma stb.) jól bírják az ilyen megpróbáltatást, a paszuly és a burgonya azonban, ha korán ültették el, már kibújhatott, és emiatt veszélybe kerülhet. Ha a répa már kikelt, az lehet rá nézve káros, hogy felkórózik, vagyis nem az ember számára hasznos gyökere növekedik tovább. Szerencsére a kukorica és a meleget kedvelő más növényfajok még nem keltek ki, különben nagyon megsínylenék a drasztikus lehűlést, magyarázta.

Amennyiben elindul a széljárás, az kitakaríthatja a hideg légtömeget térségünkből. Az előttünk álló éjszaka alatt elválik, hogy lesz-e nagyobb fagy – jelentette ki tegnap Orbán Sándor.

Fotóriportunk a havazásról itt tekinthető meg.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A külhoni románoknak üzent Johannis és ...
Pászkán Zsolt: Romániában szelektíven ...
Hosszú Katinka 400 méter vegyesen is ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ