Apáczais sikerek a Budapest Science Camp nemzetközi táborban
Vissza

Apáczais sikerek a Budapest Science Camp nemzetközi táborban

A Budapest Science Camp nemzetközi tábort idén szervezték meg másodjára; a tábor 50 fiatalt fogadott, közülük 14 az Apáczai Csere János Elméleti Líceumot képviselte. Ők 10 érdeklődési kör közül választhattak (geolokáció, egészségügy, 3D design, navigáció, online tanulás, alkalmazott gépészet, chatbot, nagy adatvizsgálat, társadalmi hatás), majd a többi, más országból származó fiatalokkal együtt egy hét alatt egy startupot kellett elméletben létrehozniuk, majd bemutatniuk szakmai zsűri előtt. Az első három nap a táborozók különböző céglátogatásokat végeztek, előadásokat hallgattak meg. Ezek után két napjuk volt arra, hogy megtervezzük a vállalkozásukat. Minden csapatnak két mentora is volt, akik naponta segítettek a startup megtervezésében, illetve tanácsokat adtak a prezentációk felépítéséhez és bemutatásához. Végül a 10 csapat egy háromtagú zsűrinek mutatta be a projekteket; harmadik díjat kapott a Social Impact csapat, amelynek az Apáczaiból Jánosi András és Nagy Tímea voltak a tagjai, továbbá második díjban részesült a Chatbot csapat, amelyben az apáczais Velican László is dolgozott.

Az iskolát képviselő diákok közül Kovács Beáta és Veres Jázmin (12. B) geolokáció témakörében dolgoztak egy startu­p-on. „Az ötlet már a tábor előtt körvonalazódott, egy új közösségi hálót akartunk létrehozni. A tábor első három napjában olyan cégeket látogattunk meg, mint például a CatMap vagy a budapesti Demola, ahol hasznos tanácsokat kaptunk. Így született meg a Routie ötlete – startupunk egy olyan applikáció, amely egy térképen alapul, és amely segítségével egy kirándulás során fellelhetjük egy városban nem csupán a turisztikai látványosságokat, a legkedveltebb helyeket, hanem azokat is, amelyek kevésbé ismertek, de emlékezetesek. Applikációnkkal egy teljes kirándulás útitervét is meg lehet tervezni, sokkal rövidebb idő alatt, mint más applikációk segítségével. A Routie közösségközpontú, ami azt jelenti, hogy rajtunk, a tervezőin kívül, a közösség is szerepet kap az útvonalak létrehozásában és testre szabásában” – magyarázták. 

Péntek Balázs és Szabó Edina (12. B) olyan csapatba került, amelynek vállalkozása valamilyen módon az egészségügyhöz kellett kapcsolódjon – ebben fő segítségük egy orvos volt. „Csoportunknak feltűnt, hogy manapság az emberek többsége valamilyen függőséggel küzd, és sajnos sok esetben a hozzátartozóik azok, akik szenvednek. Ezért hoztuk létre az xIt-et, egy olyan iOS alkalmazást, ami a függőséggel küszködő személyek hozzátartozóinak próbál segítséget nyújtani. Az alkalmazás fő funkciója egy mesterséges intelligencia (chatbot), amivel a felhasználók interaktív módon tudnak kommunikálni. Mikor első alkalommal lép be a felhasználó, ki kell töltenie egy űrlapot a saját, illetve a függő ismerősük/hozzátartozójuk adataival. A chatbot mellett még két egyéb funkciója is van az alkalmazásnak, az egyik egy térképrendszer, ahol a különböző terápiák elérhetőségei vannak feltüntetve, a másik funkció pedig egy olyan telefonkönyv, ahol az egyes terapeuták, illetve a hatóságok száma is megvan. A startup fő bevétele a felhasználó által fizetett havi bérlet lenne, illetve a szakértők, terapeuták fizetnének azért, hogy reklámozzuk őket.”

Ábrahám Anita és Happ Szilárd (12. B) a navigáció témakörű csoportba lett beosztva, és egy olyan terméket találtak ki, amely a vakok számára nyújt segítséget a tájékozódásban, a mindennapi közlekedésben. A termék Hoder névre hallgat, ez egy szemüveghez hasonló berendezés, amely szenzorok segítségével érzékeli az ember útjában álló tárgyakat. A készüléket bluetooth-tal telefonhoz lehet kapcsolni, majd egy speciális hangszóró segítségével használhatják a telefonon levő GPS-t is. „A termék létrehozása esetén vizsgáltuk annak kivitelezési lehetőségeit, és felmértük, mennyi idő szükséges a termék piacra dobására. Felmértük vetélytársainkat, arra törekedve, hogy többet kínálhassunk az ők termékeiknél, ezek után a fejlesztésekre fektettük a hangsúlyt. A berendezést egy speciális arcfelismerő kamerával szeretnénk ellátni, mely a tulajdonossal kapcsolatba lépő embereket ismeri fel” – összegezték.

Péter Otniel, Tanase Renáta (12. B) és Vigh Loránd (11. B) az alkalmazott gépészet területén dolgozott. „Az általunk választott probléma a rengeteg papírpazarlás és az ezzel járó erdőírtás volt, ezért egy olyan eszközt találtunk ki, ami minden könyvet és füzetet helyettesítene. A készülék neve ePer, ami az electronic paper-ből jön.  Termékünket főleg diákok számára terveztük, akiknek a sok könyv és füzet helyett csak egy könnyű eszközt kellene az iskolába vinniük, de az ePert ugyanakkor egyetemeken, vagy akár saját célra is lehetne használni. A hét folyamán nagyon sokat tanulhattunk a startupokról, cégekről, valamint arról, hogyan készítsünk egy sikeres bemutatót, és ezt hogyan mutassuk be” – mondták. 

Az ePer csapata a tábort záró pitchen

Velican László (11. B) csapatának témaköre a chatbot volt, ebben a témakörben egy olyan applikációt terveztek meg, amely képes egy hosszabb beszélgetésből leszűrni a lényeget egy adott időintervallumon belül. Az ötlet egy valós problémából származik, amelyet szinte mindenki átél mindennap: sokan nem tudják elolvasni az üzeneteiket, mert nincs rá elég idejük. „Ebben segíthet az applikációnk. Ahhoz, hogy a termékünk megfelelő legyen, több kritériumot is figyelembe kellett vegyünk, mint például a célközönség, szükséges erőforrások, támogatások stb. Ezzel az applikációval második helyet szereztünk, amivel egy ingyenes belépőt kaptunk a Global Startup Awardsra, egy általunk választott közép-európai országban. Csodás élmény volt, és remélem, hogy lesz alkalmam jövőre is menni ebbe a táborba!”

Horváth Erik (12. B) csapatával egy olyan startup ötletén dolgozott, amely egy program segítségével felhasználja az adatokat a piaci változásokról, és ennek segítségével meg tudja jósolni, hogy mikor mi fog változni a piacon, ezzel pedig segíthet a befektetőknek, cégeknek abban, hogy pénzüket biztonságosabban tudják befektetni. „Ezen a héten megtanultam sok fontos dolgot. Megtanultam, hogy kell egy startupot elindítani, hogy mire és hogyan használhatom fel a nagy adatokat és hogy vizsgálhatom meg ezeket. Megtanultam bemutatni egy projektet zsűri előtt, de a legfontosabb, hogy megtanultam csapatban dolgozni és együttműködni másokkal ahhoz, hogy teljesítsünk egy közös célt” – foglalta össze tapasztalatait Erik.

Alkotás közben Horváth Erik és csapata

 

Nagy Tímea és Jánosi András (11. B) is nagyon sok új dolgot tanult – például pitchelni, azaz üzleti ötletet el(ő)adni – és szintén nagyon jól érezték magukat a táborban. „A csapatunk a Social Impact témakört választotta. A startupunk egy olyan alkalmazásról szól, amely a Tinderhez hasonlóan, jobbra-balra húzogatással működik és eseményeket lehet létrehozni, illetve keresni a segítségével. A neve findR, és bármilyen korcsoport számára ideális. Úgy gondoltuk, hogy hasznos lenne egy ilyen alkalmazás, mert a segítségével nagyon könnyen társat találhat magának egy eseményhez bárki, aki máskülönben, egyedül nem venne részt az eseményen. Az egyik fő célunk az volt, hogy egy olyan platformot hozzunk létre, ahol új emberek megismerésére van lehetőség. Mentoraink nagyon sokat segítettek nekünk a feladatunk teljesítésében. Sokat dolgoztunk az alkalmazás eltervezésén, kinézetén, struktúráján, piaci stratégiát is kidolgoztuk. Mindennap hozzátettünk még egy kicsit a projektünkhöz, és így sikerült időben befejezni. Nagy örömünkre harmadik helyezést értünk el, és ez a mentorok segítségének illetve a szuper csapatmunkánknak köszönhető” – mesélte Tímea és András.

Turos András (11. B) nemcsak sok mindent megtudott a startupokról, de az is tetszett neki a programban, hogy az együtt töltött időt nagyon produktívan használták fel, így szabadidejük is jócskán maradt. „A mi témánk a 3D design volt. Sokat segítettek az ötlet kigondolásában a céglátogatások és startupokról szóló bemutatók, amelyeken részt vettünk. Végül azt találtuk ki, hogy vállalkozásunk műanyag házakat nyomtat 3D-s technológia segítségével. Ezt úgy szerettük volna megvalósítani, hogy összegyűjtjük az eldobandó műanyaghulladékot, ezt beolvasztjuk, 3D nyomtatókba öntjük, és házakat nyomtatunk belőle. Ilyenre már van példa Indiában és Dél-Afrikában, de Európában nem lett volna vetélytársunk” – tette hozzá András.

Miután a zsűrinek komoly nehézségeket okozott a csapatok rangsorolása, nemcsak a legügyesebb három startup kiötlői, hanem mindenki díjban részesült: a résztvevők meghívást kaptak a 2019-ben esedékes, szakmai körökben is jól ismert Startup Safari fesztiválra, amelynek szintén Budapest ad otthont.

Megannyi élménnyel és még több hasznos tudással tértek haza az apáczaisok

 

Összeállította: Kovács Beáta és Veres Jázmin (12. B)


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

CFR 1907: csodás győzelem a Lazio ellen
Nem tudok eleget inni
Rembrandt és tanítványai

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Rhédey-kiállítás avatójára készülnek ...
  • VIDEÓ - Utolsó útjára kísérték ...
  • Tisztafejek vagy mozgalmárok
  • Ezek a mai fiatalok!
  • Most!