Apáczai-líceum: törpék és óriások összetartó ereje a szeretet
Vissza

Apáczai-líceum: törpék és óriások összetartó ereje a szeretet

Az Apáczai líceumban is három tanévnyitót tartottak tegnap – hosszú idő után először nem a Farkas utcai református templomban, hanem az iskolaudvaron. Elsőként a legkisebbeket várták az iskolába; a lelkészi szolgálat után Fodor Szabolcs első osztályos diák szavalt, majd az igazgatói köszöntést követően a tanítók, vallástanárok, angoltanárok köszöntötték egy énekkel a kisdiákokat.

Az 5–8. osztályosok tanévnyitóján előbb Papp Hunor iskolalelkész köszöntötte a diákokat, Pál apostol Korinthusbeliekhez írt első leveléből idézve: „Minden dolgotok szeretetben menjen végbe.” Erre kérte tanár kollégáit, de erre kérte a diákokat is, mert szeretet nélkül olyan árnyoldalunk jön elő – fogalmazott –, aminek nem biztos, hogy örülnek az osztálytársaik, tanárok, és nem biztos, hogy közösen tudunk együtt lenni, együtt élvezni az élet azon örömeit, amelyet megtehetünk, ha jók vagyunk. „Számomra nincsenek elsők, nincsenek utolsók, maximum a jegyben. Mert ha megvan a szeretet, ha tudtok segíteni embertársaitokon, ha meg tudjátok hallgatni, vigasztalni a másikat, erőt tudtok adni – s mindezért nem kaptok jegyet –, többek lesztek az életben. És így fogjátok jól érezni magatokat az iskolában. Bízom benne, hogy sokat leszünk együtt – még ha maszkban is, de mégis szeretetben, nem online-ban elbújva, mosolyotokat, bánatotokat elrejtve. Így induljunk el ezen az úton, hogy csodálatos tanévünk legyen” – összegzett, Isten áldását kérve a jelenlévőkre.

Vörös Alpár igazgató elsőként az ötödikeseket üdvözölte, akik az épület új szárnyából most átlépnek a régebbibe, és bemutatta az új osztálynevelőket – Dohi Zsuzsa és Balló Laura – is, akiknek azt kívánta, legyen kellő bölcsességük, szeretetük az osztályok irányításában. Beszédében a 12. századi francia teológus, Bernard de Chartres gondolatait idézte: „Mi magunk törpék vagyunk, de óriások vállán állunk, ezért messzebb nézhetünk és többet láthatunk, mint elődeink.” „Azt szeretnénk, hogy életünkben minél többet, minél jobbat tudjunk elérni, ebben próbál segíteni az az iskolai közösség, amelyben a tanárok, osztálynevelők az óriások, akiknek vállára ha felálltok, az ő bölcsességükből, tapasztalatukból sokat tanulhattok, a világra szebb és átfogóbb rálátást nyerhettek. Használjátok ki a következő évben ezeket a lehetőségeket” – tanácsolta az igazgató a diákoknak. Praktikus tudnivalókkal folytatta: a járvány miatti szabályokat ismertette – kézfertőtlenítés, maszkviselés, forgatókönyvek arra, ha a valaki megfertőződik egy osztályból, tornaórákra vonatkozó szabályok, stb. „Oda kell figyelnünk nagyon egymásra, hogy a tanévből minél többet jelenléti oktatásban tölthessünk. Kívánom, hogy ez a tanév az örömteli együttlétet jelentse elsősorban” – összegzett.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Emil Boc: Kolozsváron 56 százalékos az ...
Árkossy István kapta a Magyar ...
Elhunyt Venczel Vera színművész

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Io rëggëlt, Iohannis!
  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd ...
  • A bili esete a Hóstáttal
  • Arábia Európában: egy hét a napsütötte ...
  • Tíz év tükre