Apáczai: legyen ez a tanév mosolygós
Vissza

Apáczai: legyen ez a tanév mosolygós

Előkészítős kisdiákoktól kezdve a líceumi osztályokig lelkes zsibongással, ünneplőbe öltözve kezdték el az Apáczai Csere János Elméleti Líceum iskolaközösségének tagjai az új iskolai évet. A Kétágú református templomban tartott ünnepi tanévnyitón Papp Hunor iskolalelkész, osztálynevelő Isten áldását kérte a tanévre.

Prédikációjában kiemelte: Isten áldása akkor működik, akkor érvényesül valójában, ha az iskola- és szülőközösség tagjai összefognak, és úgy építik a „kisebb-nagyobb tornyokat, hogy egymás kezébe adják a téglát”, azaz ha a diákok egymásra, illetve a tanárokra, nevelőkre is figyelnek, akik őket építeni, fejleszteni akarják.

Vörös Alpár iskolaigazgató Todorovits Rea író gondolataival köszöntötte az iskola valamennyi diákját, pedagógusát, a szülők közösségét, külön üdvözölte a legkisebbeket, a cikluskezdő ötödikeseket, kilencedikeseket is.

 „Tanítsd meg a gyermeknek, hogy gyakran az utolsókból elsők lesznek, de a sor vége is gyönyörű, ha emelt fejjel, egyenes gerinccel áll, mert belátni a tájat. Tanítsd meg neki, hogy minden könny gyémánttá válik, ha tesz érte, csak egy picit. […] Tanítsd meg neki, hogy a csodákra bizony várni kell, de ha tiszta a szív, a varázslat mindig érkezik. Tanítsd meg neki, hogy nem minden nap szép, de minden napban van valami, amiért érdemes élni. Tanítsd meg élni, küzdeni, játszva győzni vagy elbukni. Tanítsd meg felállni, könnyeket letörölni, tanítsd tisztán, tanítsd szívből, tanítsd őszintén sírni és nevetni. Mert kell, mert neked szánta az élet. Nem véletlen kaptad a gyermeked, szükséged van rá” – idézte az igazgató, kiemelve: ezeknek a gondolatoknak minden egyes szava megfontolandó, gondolatébresztő lehet. Maga is hangsúlyozta: reméli, hogy valamennyien meg tudjuk látni minden egyes nap értelmét, mindazt, amiért mosolyogni lehet – osztályközösségekben, otthon, tanítói, tanári közösségben egyaránt. „Legyen ez a tanév mosolygós, tudjunk erőt adni egymásnak mindazokban a helyzetekben, amikor valamelyikünknek támogatásra van szüksége” – emelte ki az Apáczai-líceum igazgatója. Nem mulasztott el gratulálni a szép eredményekkel érettségizett diákoknak, és elmondta azt is: az iskola nyolcadikos tanulóinak nagy többsége szintén ebben az iskolában, első választásként folytatja a kilencedik osztályt. Külön gratulált az iskola öt csapatának, a vasárnapi WizzAir maratonon való részvételért, kiemelve: mindenképpen említésre méltó, hogy a megmérettetésre jelentkezett 26 csapatból negyedik lett az Apáczait képviselő, Vígh Ervin, Jancsik Endre, Vörös Ádám és Balló Laura testnevelő tanár, osztálynevelő alkotta csapat.

Borítókép: A szerző felvétele


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iktatta jelöltségét Kelemen Hunor egy ...
Új légitársasággal Kolozsvárról ...
Több mint húsz hektáron égett le egy ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ