Anyó – ilyen volt a nyári óvoda a Györgyfalvi és a Donát negyedben
Vissza

Anyó – ilyen volt a nyári óvoda a Györgyfalvi és a Donát negyedben

Júliusban és augusztusban „mentette/menti meg” a dolgozó szülőket az Anyó – a nyári óvoda program: Kolozsváron 36 csoportban tíz helyszínen nyárioviztak a gyerekek, 26 óvodapedagógus segítségével. Az Argumentum Nostrum egyesület szervezte program nem mindig óvodaépületekben zajlik, a Donát negyedben például a törökvágási reformátusok gyülekezeti háza fogadta be. Az Anyó nem olyan, mint egy „hétköznapi” óvoda, sokkal inkább játszóház jellegű, a nyári ovi vakációs hangulatát a tematikus hetek adják, a hangsúly a játékon van, amelynek során ugyanakkor sokat gyarapodik a kicsik tudása. Mese, állatvilág, közlekedés, dinók, piknikezés – közben sok-sok játék.

Kocsi, hajó, kutya, macska a Méhes utcában

A Méhes utcai Gyermekvilág óvodának sikerült az utolsó pillanatban további óvónőket bevonni a programba, hogy eleget tegyenek a hatalmas túljelentkezésnek. Fekete Emőke, az Argumentum Nostrum egyesület elnöke partneri megállapodást kötött a Györgyfalvi negyedi óvodával. A pénteken véget érő Méhes utcai programról Nagy Aliz Andrea, Szabó Décsei Erika és Gozner Gabriella foglalkozásvezetők nyilatkoztak.

Túljelentkezés volt a Méhes utcában

– Fontosnak tartottuk olyan tevékenységeket, mozgásos játékokat ajánlani a gyermekeknek, hogy érdeklődéssel, kíváncsian és aktívan bekapcsolódva részt vegyenek a programban. Az volt a célunk, hogy a gyermekek szívesen jöjjenek a vakációban is oviba. Kifejezetten izgalmas az élet az Anyóval, hiszen mindennap az udvaron lehet a játszani, a gyerekek labdázhatnak, homokozhatnak, csúszdázhatnak, mozgásos játékokat játszhatnak, sőt a szabadban lehet ebédelni is – fejtették ki.

A Méhes utcai nyári óvodában a heti témák a következőképpen alakultak: július 2–6. „Poros úton kocsi zörög” (Gozner Gabriella és Nagy Aliz Andrea óvónőkkel); július 9–13. „Megy a hajó a Dunán” (Muszka Pál Anna Éva és Nagy Aliz Andrea óvónőkkel); július 16–20. „Kutya-macska barátság” (Szabó Décsei Erika óvónővel); július 23–27. „Hogy a csibe, hogy…?”, július 30–augusztus 3. „Pille, pille, szállj le!” (Szabó Décsei Erika és Nagy Aliz Andrea óvónőkkel), augusztus 6–10. „A természet hangjai” (Rácz Eszter és Nagy Aliz Andrea óvónőkkel). Az ANYÓ többi helyszíneit augusztus 24-ig látogatják a nyári ovisok.

– Mivel a gyermekek autóval, biciklivel, rollerrel közlekednek naponta, úgy gondoltuk, érdekes lesz a szárazföldi közlekedés témakört körbejárni, hiszen saját tapasztalataikra alapozva, játszva bővíthetjük ismereteiket. A helyes közlekedés szabályait játékos feladatok során volt alkalmuk gyakorlatban is kipróbálni, saját készítésű autókkal, rollerrel, biciklivel az óvoda udvarán. A vízi világ mindig érdekes téma a gyermekek számára, akik hajókat, és akváriumot is készítettek maguknak. A további témakörök kapcsán a háziállatok, a háziszárnyasok és a rovarok életével ismerkedtek az óvodások. Célunk, hogy a gyerekekben kialakuljon és erősödjön az állatok gondozásának, védelmének fontossága, alapozódjon meg pozitív érzelmi viszonyuk az állatok és környezetük iránt, ismerjék fel és nevezzék meg a környezetükben élő állatokat, rovarokat, kiemelt szokásaikat, jellemző jegyeiket, tulajdonságaikat és fontosságukat az ember életében. Beszélgetéseink során kiderült, hogy a csoportunkban több gyerek is falun tölti a hétvégeket, sokan voltak már állatsimogatóban is, így elég sok ismeretük volt a háziállatokról, amelyeket felelevenítettünk és megpróbáltunk rendszerezni, majd rögzíteni versek, mondókák, mesék, énekek, népi gyermekjátékok segítségével. Rajzoltunk, festettünk, barkácsoltunk, farmot készítettünk a gyerekekkel, ahol elhelyeztük az általuk készített állatokat – derült ki a Méhes utcai nyári óvodáról, amely augusztus 10-én zár.

Anyó a törökvágási gyülekezeti házban

– Amikor Fekete Emőke, az Argumentum Nostrum egyesület elnöke hírül adta, hogy az idén is megszervezi a most már „Anyó” néven futó nyári óvodát, tudtam, hogy a Donát negyedben is találnunk kell egy megfelelő helyet, ahol működtethetjük majd a szülők számára oly fontos, óvodásoknak szóló programot – foglalta össze a kezdeteket Kosztin Kinga foglalkozásvezető óvónő. – Ekkor villant fel az ötlet, hogy a Kolozsvári Törökvágási Református Egyházközség talán szívesen befogadna, hiszen nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekek és ifjak nevelésére. Tanév közben korosztályok szerinti vallásórákat szerveznek a gyerekeknek, vakációban pedig táborokat meg vakációs bibliahetet. Bibza Gábor esperes úr rögtön támogatta az ötletet és sokat segített a nyári óvoda megvalósulásában, köszönjük nyitottságát és a gyülekezet vendégfogadó szeretetét. A Donát negyedi nyári óvoda a Makovecz templom mögött újonnan felépített gyönyörű gyülekezeti házban kapott otthont. Júliusban három hétig működött a Donát úton a nagyon sikeresnek bizonyult nyári óvodánk, ahol Tóth Boglár óvónő, Vonó Beáta egyetemi hallgató és jómagam próbáltuk minél színesebbé varázsolni a több óvodából összegyűlt csöppségek mindennapjait.

A Donát negyedben a törökvágási gyülekezeti ház lett az „Anyó-kuckó”

Témaválasztáskor arra gondoltunk, hogy legyen környezetismereti tudásukat felelevenítő téma is, így esett a választás a „Lágyan leng a nyári szellő” témakörre, amely minden, nyárról szóló információt felölel, legyen szó növényekről, rovarokról vagy éppen a nyári mezei munkálatokról. A második héten a dinók világába vándoroltunk, azaz a régmúlt időket idéztük fel, ez a témakör nagy érdeklődésnek örvendett a gyerekek körében. A harmadik héten kimeríthetetlen témakört választottuk „Adj, király, katonát!” címmel, mesevilágba varázsolva a gyerekeket. Sokat kézimunkáztunk, festettünk, mondókáztunk, meséltünk és játszottunk a tágas udvaron, a gyümölcsfák árnyékában. A játékba kellemesen belefáradva, a mesemondás után nagyokat szunyókáltunk a kis ágyakkal berendezett hűvös épületben. Reméljük, hogy minden nálunk megfordult kisgyerek nagyon jól érezte magát és jövőre is találkozunk ugyanitt – búcsúzik Kosztin Kinga.

A program egyes helyszíneken augusztus 24-ig működik, a részvételhez előzetes bejelentkezésre volt szükség. Akinek újdonság vagy eddig nem volt érintett, ám jövőre érdekelné a lehetőség, annak érdemes odafigyelni még nyár elején a sajtóhírekre, az Anyó – a nyári óvoda nevű Facebook-oldalon megjelenő információkra.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Paul McCartney musicalt ír egy ...
A világ tetején
A köztes lét földjén

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ