Antiszemita feliratok a nagybányai Elie Wiesel emlékházon
Vissza

Antiszemita feliratok a nagybányai Elie Wiesel emlékházon

Vörös festékspray-jel antiszemita feliratokat írtak ismeretlenek szombaton a nagybányai Elie Wiesel emlékház falára. A rendőrség bűnügyi eljárást indított. A szakemberek az emlékház környékén működő térfigyelő kamerák felvételeit ellenőrzik.

Gabriel Zetea, a Máramaros megyei tanács elnöke elítélte az antiszemita cselekedetet és támogatást ígért a nyomozóknak, hogy az elkövetők elnyerjék méltó büntetésüket. A holokauszt túlélő, romániai származású, amerikai filozófus, Nobel-békedíjas Elie Wiesel 2016-ban kapta meg (post mortem) a Máramaros megyei díszpolgár címet. 

A külügyminisztérium közleményben ítélte el a máramarosszigeti antiszemita cselekedetet sajnálatát fejezve ki. A külügy a diplomácia minden eszközével hozzájárul ahhoz, hogy elejét vegyék az antiszemita, rasszista, idegengyűlölő, intoleráns megnyilvánulásoknak - írja a közlemény.

Az Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet (INSHR EW) azt kérte a hatóságoktól, hogy maximális felelősséggel kezeljék a máramarosszigeti antiszemita feliratok ügyét.

„ A vandál támadás nem csak Elie Wiesel, hanem a holokauszt összes áldozatának emlékét sérti. Kérjük az Elie Wiesel emlékház gondnokaitól, a máramarosszigeti polgármesteri hivatal és múzeum vezetőitől, valamint a bűnüldöző szervektől, hogy maximális felelősséggel kezeljék ezt a súlyos ügyet. Románia elnöki hivatala, parlamentje és kormánya felvállalta, hogy küzd az antiszemitizmus és a holokauszt tagadása ellen. Elie Wiesel emléke nem érdemel ilyen sértést saját közösségétől' - írja az INSHR-EW közleményében.

Izrael bukaresti nagykövetsége szintén elítélte a máramarosszigeti antiszemita cselekedetet.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint az Egyesült Államok Holokauszt Múzeuma is közleményben reagált a történtekre. A washingtoni intézmény arra figyelmeztetett, hogy nem szabad alábecsülni a Románia megítélése szempontjából is "kínos" eset súlyát, amelyért szerintük az "emlékházat elhanyagoló" helyi hatóságokat is felelősség terheli. A közlemény szerint Elie Wiesel szülőházának őrzését, illetve téli fűtését sem biztosítják, a múzeumi anyag hiányosságainak pótlására irányuló bukaresti kormányzati, illetve ellenzéki kezdeményezéseket pedig a helyi politikai és kulturális tényezők rendre elutasítják.

Elie Wiesel 1928-ban, Máramarosszigeten született, amely 1940-ben a második bécsi döntés értelmében visszakerült Magyarországhoz. Szülővárosából 1944 májusában hurcolták el családjával együtt Auschwitzba. A holokausztot túlélve Amerikában telepedett le, az emlékezést és megbékélést hirdető humanista íróként nemzetközi elismerést kivívott ki. Jelentős szerepe volt abban, hogy az addig másokra mutogató, az országuk területén elkövetett atrocitásokat bagatellizálni próbáló bukaresti vezetők a 2000-es évek elején elismerték: Romániában is volt holokauszt.

Ion Iliescu akkori államfő nemzetközi történészbizottságot bízott meg a romániai holokauszt tanulmányozásával, amelyet Elie Wiesel vezetett. A Wiesel-bizottság 2004-ben közzétett, Romániában hivatalos dokumentummá vált jelentése a második  világháborúban román fennhatóságú területeken elpusztult zsidók számát 280 és 380 ezer közöttire, míg az észak erdélyi holokausztban elpusztultak számát 135 ezerre becsüli.

Az író 1986-ban kapta meg a Nobel-békedíjat.


 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ablakomból a világ – küldjetek ...
Koronavírus - Az egészségügyi, ...
VIDEÓINTERJÚ - A rendőr-főfelügyelő ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ