Antal Árpád: Székelyföldnek megfelelne az az autonómia, amivel Katalónia jelenleg rendelkezik
Vissza

Antal Árpád: Székelyföldnek megfelelne az az autonómia, amivel Katalónia jelenleg rendelkezik

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint Székelyföld számára modellértékű az az autonómia, amellyel Katalónia rendelkezik Spanyolországon belül, és amely - az utóbbi hetek fejleményei szerint - a katalánoknak nem elég. Az RMDSZ-es polgármester csütörtöki sajtótájékoztatón újságírói kérdésre fejtette ki az álláspontját a katalán függetlenedési törekvésekről, szavait az Agerpres hírügynökség idézte.

Antal Árpád elmondta, személy szerint nem tartozik a katalán függetlenség támogatói közé, de ami Spanyolországban történik, az a romániai fogalomtisztázást is segítheti. Elmondta: noha a székelyföldiek számtalanszor elmondták, hogy területi autonómiát akarnak, nem pedig Romániától való elszakadást, az elmúlt 10-15 évben Bukarestben azonban nagyon gyakran összemosták a két fogalmat, és az autonómiát is egyfajta elszakadásnak tekintették. "A katalánoknak van autonómiájuk, de ők most függetlenséget akarnak (...) Székelyföld számára azt akarjuk, amivel Katalónia jelenleg rendelkezik" - magyarázta Antal Árpád. 

A spanyolországi események másik romániai tanulságának azt tartotta, hogy "ha egy közösségnek folyamatosan azt mondják, hogy „nem”, akkor el fog érkezni az a pillanat, amikor a közösség „igent” fog mondani, és megtörténhet, hogy ez igen rosszul fog esni azoknak, akik nemet mondanak". Hozzátette: semmi jóra nem vezet, ha a bukaresti vagy madridi központi hatalom mindenre nemet mond. "Ha mindenre nemet mondanak, egyszer csak elfogy a türelmed, és ez teljesen érthető. Így van a gyermekkel is, aki kér, de nem adnak neki, aztán meg elszökik hazulról" - tette hozzá.

Egy korábbi sajtótájékoztatón Kelemen Hunor RMDSZ-elnök úgy vélekedett, hogy nevetségessé teszi magát a román média, amikor párhuzamot von a katalán szakadár törekvések és a székelyföldi autonómiaigény között. Az RMDSZ elnöke a különbségek közé sorolta, hogy a katalánok népnek tekintik magukat, akiknek nincsen anyaországuk, míg a székelyföldiek Románia nemzeti kisebbségei, akik sohasem akartak elszakadni Romániától.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Úzvölgyi katonatemető - Csíkszeredában ...
„ Együtt vagyunk, boldogok vagyunk!” - ...
Szecessziós sétára hív a Korzo Egyesület

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Évet zártak Kalotaszeg táncosai
  • Ellehetetlenítik a kolozsvári repteret?
  • „Egymás nélkül sötétben vagyunk…”
  • Nézőpontok
  • Maradt a sötétség