Anisie: az oktatásnak minden körülmények között folytatódnia kell
Vissza

Anisie: az oktatásnak minden körülmények között folytatódnia kell

Megközelítőleg 2,8 millió tanuló és óvodás kezdte el országszerte hétfőn az új iskolai évet a koronavírus-világjárvány miatt elrendelt egészségügyi óvintézkedések közepette. Az adott település járványügyi helyzete függvényében, a tanulók egy része online tanórákon vesz részt, mások a fizikai jelenlétet az online oktatással váltogatva tanulnak, a kevésbé fertőzött településeken pedig az óvintézkedések betartásával, a megszokott módon járhatnak óvodába, iskolába. Monica Anisie tanügyminiszter az Agerpres hírügynökség által idézett hétfői nyilatkozatában kifejtette: az oktatásnak minden körülmények között folytatódnia kell.

A tanügyminiszter a fővárosi Tudor Vianu informatikai főgimnázium tanára, és az iskolakezdéskor kijelentette: miniszteri programja mellett az óráit is meg fogja tartani. Úgy vélekedett: noha a tanügynek még sokat kell fejlődnie, az új tanévben „már egészen másként fognak kinézni a dolgok, mint a szükségállapot idején”, amikor felfüggesztették az oktatást.

A tanulóknak Anisie azt üzente: menjenek bizalommal iskolába, mivel a járványhelyzettől függetlenül a tanulásra kell koncentrálni. „Az oktatásnak folytatódnia kell, minden körülmények között” – jelentette ki a szaktárca vezetője, aki ugyanakkor óvatosságra és felelősségteljes magatartásra intette a tanulókat. A tanügyminiszter szerint országszerte 12 423 tanintézmény zöld, 4915 sárga, 263 intézmény pedig vörös forgatókönyv szerint kezdte el hétfőn a tanévet.

Amennyiben az elmúlt 14 napban jegyzett, ezer lakosra számított új esetek száma nem több mint egy, a zöld forgatókönyv lép érvénybe, vagyis a tanítás az óvodákban és az iskolákban a gyermekek teljes létszámú részvételével zajlik az osztálytermekben, a megfelelő járványügyi óvintézkedések betartásával. A sárga forgatókönyv (1–3 eset) szerint az óvodások, az elemi osztályosok, a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek egyszerre és teljes létszámban, a többi évfolyam diákjai pedig csoportokra osztva, felváltva vesznek részt fizikailag az osztályban zajló tanórákon. A harmadik, vörös forgatókönyv (3-nál több eset) szerint minden egyes óvodás és diák online oktatásban vesz részt.

Monica Anisie vasárnap közölte, hogy Romániában tizenegy olyan megye van, amelyben egyetlen tanintézmény sem kezdi a tanévet a piros forgatókönyv szerint. Hargita, Krassó-Szörény, Hunyad, Ialomiţa, Bihar, Vâlcea, Tulcea, Botoşani, Beszterce-Naszód, Kovászna és Vaslui megyékben a tanítás a zöld, vagy a sárga forgatókönyv szerint kezdődik – jelentette ki Anisie sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető kifejtette: a tanfelügyelők minden egyes oktatási intézményt ellenőriztek. Elmondta továbbá, hogy országszerte jelenleg 106 pedagógus van kórházban koronavírusfertőzés miatt, további 91 oktató betegszabadságot kért. Mindemellett 293 pedagógus elkülönítésben tartózkodik, és online szeretne oktatni, 147-en pedig nyugdíjaztatásukat kérték szeptember 1-i hatállyal. Hozzátette: a helyzet folyamatosan változik, emiatt tájékoztattak olyan későn az iskolakezdés mikéntjéről.A fertőzési veszély csökkentése érdekben a tanároknak és diákoknak egyaránt védőmaszkot kell viselniük, a kezüket rendszeresen fertőtleníteniük kell. Az osztálytermekben és a folyósokon is távolságtartást, kötelező útvonalakat írnak elő számukra, a különböző osztályokat lehetőleg eltérő időpontban engedik szünetre, hogy minimálisra csökkentsék az érintkezést közöttük. A szülőket nem engedik be az iskolaudvarra.

A tanévkezdési óvintézkedések közé tartozott az is, hogy idén a szaktárca betiltotta az ünnepségeket: a diákok nem vihettek virágot a tanítónak vagy az osztályfőnöknek, a tanulókat és a tanárokat nem sorakoztatták fel az iskolaudvaron, hogy meghallgassák az igazgató és a – két hét múlva tartandó önkormányzati választásokra kampányoló – politikusok beszédeit.
A tanügyminiszter menesztését követeli a PSD
A szociáldemokraták Monica Anisie tanügyminiszter menesztését követelik Ludovic Orban kormányfőtől – jelentette be vasárnap Vasile Dîncu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos tanácsának elnöke.
„A tanév a bizonytalanság és a rossz kommunikáció jegyében kezdődik, a hatóságoknak nincs stratégiai tervük, egyszerűen csak reagálnak a dolgokra” – mutatott rá sajtótájékoztatóján Dîncu.
Mint kiemelte, az esetek túlnyomó többségében a szülők csak az iskolakezdés előtt néhány nappal kaptak konkrét információkat arról, hogyan kezdik gyermekeik az új tanévet.A PSD politikusa rámutatott: az oktatási tárcavezető július 15-én bejelentette az új tanév elkezdésére vonatkozó különféle módszertanok kiadását, majd nem egészen egy hét múlva kiderült, hogy azok csak „tájékoztató” jellegűek. Emlékeztetett arra is, szeptember 11-én a Stratégiai Kommunikációs Csoport többek között azt javasolta: a gyermekek kerüljék a tömegközlekedési eszközök használatát, menjenek inkább gyalog, mintegy megfeledkezve arról, hogy sok tanulónak igencsak nagy távolságot kell megtennie az iskoláig.Szintén csak múlt pénteken értesültek a szülők arról, hogy az oktatási intézmények vezetői által addig szigorúan követelt családi orvosi igazolás a kiscsoportot, az előkészítőt, az ötödik és a kilencedik osztályt kezdő gyermekek esetében szükséges. Péntek este, három nappal az iskolakezdés előtt tette csak közzé a tanügyminisztérium azt a rendeletet is, amely az online tanítást szabályozza – sorolta Dîncu.Az online tanításhoz szükséges táblagépekkel kapcsolatban kifejtette: a tanügyminiszternek már május elején tudnia kellett, hogy megközelítőleg 900 ezer táblagépre lenne szükség, augusztusban mégis csupán 250 ezer eszköz beszerzésének kiírását jelentette be. A politikus szerint egyébként országszerte sok iskolának és polgármesteri hivatalnak nincs pénzügyi kerete arra, hogy táblagépeket vásároljon, még akkor sem, ha az összeget visszakapják majd a kormánytól.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tătaru Kolozsváron: növelik a kórházak ...
Klímasemlegessé, élhetővé tennék ...
Erdélyi online konzultáció 2020

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ