Amnesztiával és kedvezménnyel ösztönöznek adófizetésre
Vissza

Amnesztiával és kedvezménnyel ösztönöznek adófizetésre

Adóamnesztiát és adókedvezményt biztosít vállalatoknak a kormány, jelentette be pénteken Ionel Dancă, a miniszterelnöki kabinet vezetője.

Dancă a csütörtök késő este tartott kormányülés döntéseit ismertetve elmondta: elengedik az adótartozások után felszámolt késedelmi kamatot és büntetéseket, amennyiben a cégek rendezik adótartozásaikat december 15-ig. A pénzügyminisztérium szerint ez a rendelkezés segíthet a járvány sújtotta gazdasági szereplőkön. Arra számítanak, hogy az amnesztia 2 milliárd lej plusz bevételt hoz az államháztartásnak. 
Emellett a kormány lehetővé tette a helyi önkormányzatoknak, hogy 50 százalékkal csökkentsék az ingatlanadót az ingatlantulajdonosoknak, akik igazolják, hogy 50 százalékkal csökkentették a bérleti díjat az üzletük bezárására kényszerülő bérlőiknek, vagy más engedménnyel segítettek rajtuk. Ez az intézkedés főleg a plázákra és egyéb kereskedelmi központokra vonatkozik, tette hozzá Dancă.

Tájékoztatása szerint az egyéni vállalkozókat 10 százalékos adókedvezménnyel segíti az állam, ha szellemi munkából, mezőgazdaságból, bérbeadásból vagy egyéb tevékenységből származik jövedelmük és június 30-ig benyújtják bevallásukat és befizetik az adójukat.  A kedvezmény a személyi jövedelemadóra, valamint az egészségügyi és nyugdíjjárulékra terjed ki. A bevallást eredetileg március 15-ig kellett volna benyújtaniuk a vállalkozónak, ezt a határidőt előbb május 25-re halasztották, most pedig június 30-ra tolták ki. A kormány korábban már a vállalatok számára is hozott hasonló rendelkezést, amely alapján a társasági adóból részesülhettek kedvezményben. Az idén a kormány 6,7 százalékos államháztartási hiányra számít, de az Európai Bizottság 9,2 százalékos deficittel számol.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iohannis: a változás hullámának a ...
„Mi döntjük el, katasztrófa- vagy ...
Októbertől kötelező az egészségügyi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ