Általános közkegyelmet akar Dragnea
Vissza

Általános közkegyelmet akar Dragnea

Több időszerű témáról – általános amnesztia, románnyelv-oktatás, referendum stb. – beszélt Liviu Dragnea szociáldemokrata párti házelnök a kormányoldalhoz közel álló Romania TV vendégeként egy vasárnap esti műsorban.

„Gondolja, hogy az a több ezer bíró és ügyész, akinek bűnvádi dossziét csináltak, kizárólag a bizonyítékok és saját lelkiismeretük alapján ítélkezik, minden kétségen felül? Én nem hiszem” – magyarázta Dragnea, miért tartja szükségesnek az általános amnesztiát. Megjegyzésével egy augusztus végén közzétett kimutatásra utalt, amely szerint 2014 óta az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a magisztrátusi kar több mint hatvan százaléka (2200 bíró és 1200 ügyész) ellen vizsgálódott már különböző ügyekben. Dragnea szerint az amnesztiatörvény választ adhat több megválaszolatlan, „fájó” kérdésre.„Mi történik azokkal az ügyekkel, amelyeket hamis bizonyítékokra alapoztak? Mi történik a titkosszolgálatok és igazságszolgáltatási szervek között kötött titkos, törvénytelen és alkotmányellenes megállapodásokon alapuló ügyekkel, perekkel és ítéletekkel?” – sorolta a kérdéseket a pártelnök.Dragnea azt állította, hogy ami a saját ügyeit illeti, nem sok reményt fűz a második bírósági elmarasztalása ellen beterjesztett fellebbezéshez. A PSD elnökét egy korrupciós ügyben jogerősen, egy másikban első fokon marasztalta el a Legfelső Bíróság. 2016-ban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték jogerősen választási csalásra való felbujtás és befolyással való üzérkedés miatt. Idén júniusban három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetést szabtak ki rá hivatali visszaélésre való felbujtásért, s elrendelték korábbi felfüggesztett ítélete letöltését. Ez utóbbi ítélet nem jogerős, a fellebbviteli tárgyalás október 8-án kezdődik.

A politikus úgy véli, fogytán van az igazságszolgáltatásba vetett bizalma, s nem hisz abban, hogy ügyében részrehajlás nélkül ítélne a bíróság. Szerinte a PSD politikai ellenfeleinek – Klaus Johannis államfőnek és a jobboldali ellenzéknek – sikerült elhitetniük, hogy a PSD igazságügyi reformja mögött az ő önös érdekei állnak, ezért csak úgy lehet véget vetni az ügyészi visszaéléseknek, megelőzni további ártatlan emberek bebörtönzését, ha a kormánytöbbség olyan amnesztiatörvényt hoz, amelyből „őt kihagyják”.A pártelnök csak általánosságokban beszélt az amnesztiáról, nem részletezte, hogy álláspontja szerint milyen bűncselekmények elkövetőinek priuszát kellene eltörölni.Önként mondott le az oktatási miniszter

A PSD elnöke a műsorban románnyelv-oktatás kérdésére is kitért. Ezzel kapcsolatban elmondta, nem kérte Valentin Popától, hogy mondjon le az oktatási tárca éléről, önként jutott erre az elhatározásra. A szociáldemokrata pártelnök szerint a volt tanügyminiszter senkivel sem konzultált előzetesen a kisebbségi elemi osztályokban zajló románnyelv-oktatást érintő rendelettel kapcsolatban.

Dragnea rámutatott: több nemzeti kisebbség képviselői is kifejezték elégedetlenségüket azzal a múlt héten visszavont cikkellyel kapcsolatban, amely előírta, hogy a kisebbségek nyelvén oktató elemi iskolákban is szakképzett román nyelv és irodalom tanároknak kell tanítaniuk a román nyelvet.

„Készült egy petíció is 53 ezer aláírással, amelyet az érintett szülők nyújtottak be néhány héttel ezelőtt. Igen, más nemzetiségűek, de román állampolgárok. Egy olyan előírást, mint ami a rendeletben szerepelt, csak alapos egyeztetések után lehet bevezetni, nem lehet egyik napról a másikra előállni ilyen intézkedésekkel” – fogalmazott Dragnea, hozzátéve: a gyermekek anyanyelvét nem ismerő román tanár minden bizonnyal nehézségekbe ütközne a tanórán.

„Lehet, hogy más intézkedésekre lenne szükség, de ehhez tárgyalni kell a szülőkkel, a tanfelügyelőségekkel. Meg kell vizsgálni, hogy kell-e emelni a nemzeti kisebbségekhez tartozó gyermekek románnyelv-elsajátítási szintjét, de nem egyik napról a másikra kell lépni” – vélekedett. Elmondása szerint nem kérte Valentin Popa távozását a tárca éléről, sőt arra biztatta, hogy fontolja meg ezt a szándékát, beszéljen erről a miniszterelnökkel, de ő kitartott elhatározása mellett.

A pártelnök ismételten cáfolta, hogy létezne egy lista a leváltandó miniszterekkel. Ugyanakkor azt a sajtóinformációt sem erősítette meg, miszerint Ecaterina Andronescu szenátornak ajánlották volna fel a Popa lemondásával megüresedett oktatási miniszteri tisztséget. Hírek szerint ideiglenesen Rovana Plumb európai alapokért felelős minisztert bízza meg a kormányfő az oktatási tárca vezetésével, e feladat ellátására 45 nap áll a rendelkezésére.

Dragnea elhatárolódik a Johannist sértő képektől

Dragnea ugyanakkor elhatárolódott a Romániai Német Demokrata Fórumot (FDGR) és annak korábbi elnökét, Klaus Johannis államfőt sértő képektől, amelyeket Darius Vâlcov miniszterelnöki tanácsadó tett közzé szeptember elején Facebook-oldalán.  Ezeken a FDGR-t náci szervezetként, annak korábbi elnökét, Klaus Johannist pedig Hitler-bajusszal mutatta be.  A PSD elnöke hangsúlyozta: elhatárolódik az ilyen cselekedetektől, bármely nemzeti kisebbség ellen is irányuljanak.

„Én mindig támogattam, és ezután is támogatni fogom a romániai nemzeti kisebbségeket. Ami pedig a német kisebbséget illeti: tiszteletre méltó közösség, amely nagymértékben hozzájárult, és ezután is hozzájárul az ország fejlődéséhez” – fogalmazott.

Dragnea hozzátette: személyesen nem tárgyalt Darius Vâlcovval erről a témáról, de tudomása van arról, hogy Viorica Dăncilă miniszterelnök „nagyon megszidta”. 

„Vâlcovnak számos jó tulajdonsága van, más kollégákkal együtt jelentősen hozzájárult a kormányprogram kidolgozásához, de amit tett, az megengedhetetlen. Tudom, hogy bocsánatot kért, de ezzel nem lehet helyrehozni az elkövetett rosszat. Mi nem vagyunk ilyenek, soha nem voltunk radikálisak. Persze, politikai ellenfelek vagyunk, s meggyőződésem, hogy Johannis sokat árt ennek az országnak, de nem lehet így viszonyulni egy romániai kisebbséghez” – nyomatékosította Dragnea a România Tv műsorában.

A PSD elnöke részt vesz a népszavazáson

A népszavazással kapcsolatban Dragnea kifejtette: részt vesz a referendumon, és a hagyományos családmodellre adja voksát, mivel falun „ortodox” nevelésben részesült. Ugyanakkor hangsúlyozta, a PSD-nek semmi baja a szexuális kisebbségekkel, megérti a helyzetüket és toleráns irányukba.

A lemondását követelő és a pártvezetést bíráló rebellis kollégáiról azt nyilatkozta: amennyiben tovább folytatják támadásaikat, nincs mit keresniük a csapatban.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Köröstárkányon az 1919-es román ...
A Kreml nem nevezi meg a ...
Polgár Zsuzsa ötvenéves

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ