Állampolgárnak lenni vagy nem lenni
Közönségtalálkozó a Filmtettfeszten
Közönségtalálkozó a Filmtettfeszten
Vissza

Állampolgárnak lenni vagy nem lenni

Vranik Roland Az állampolgár című filmjét is láthattuk az idei Filmtettfeszten, az amatőr és hivatásos színészekkel forgatott alkotás bemutatója 2016-ban volt. A rendező Szabó Ivánnal együtt írta a forgatókönyvet, és már két fesztiváldíjat is magukénak tudhatnak, a film 2017-ben elnyerte a San José-i (Kalifornia) Cinequesten a legjobb fimdráma díját, egy portugáliai fesztiválon pedig a legjobb forgatókönynek járó elismerést.

A kolozsvári vetítés után a film egyik főszereplője, dr. Cake-Baly Marcelo, és producere, Fehér Károly volt jelen a közönségtalálkozón. Velük Buzogány Klára, a Filmtett főszerkesztője beszélgetett.

Fehér Károlytól megtudtuk, hogy eredetileg egy egészen más forgatókönyvön kezdett el dolgozni Vranik Roland és Szabó Iván, abban három Magyarországon élő külföldi férfi történetét boncolgatták volna. De ahogy egyre mélyebbre ásták magukat a kutatásban, végül egy afrikai, Magyarországon élő férfi sztorija körvonalazódott, aki szinte a teljes integrálódás küszöbén áll, évek óta Budapesten él, munkahelye van, és minden vágya az állampolgárság megszerzése.

A forgatókönyvfejlesztésnek persze megvoltak a maga nehézségi hullámai, mondta a producer, de tulajdonképpen az ötlet megszületése után elég sima útja volt a folyamatnak, ugyanis komoly támogatást kaptak a Magyar Filmalaptól, így a 2013-as ötlet nyomán 2015-ben már el is kezdhették a forgatást.

A filmben a Nigériából Budapestre kerülő Wilsont dr. Cake-Baly Marcelo alakítja, aki 16 éves korától él Magyarországon, bissau-guinea-i, Budapesten végzett közgazdasági egyetemet, időközben pedig megismerkedett egy magyar lánnyal, megnősült, gyerekei születtek.

Mint kiderült, a film rendezője az utcán szólította le, és elmondta, szeretné, ha játszana a filmben. – Én pedig igent mondtam, arra gondoltam, nincs mit veszítenem – jegyezte meg Cake-Baly Marcelo. Persze, nem volt egyszerű a forgatás, hiszen azt se tudta, hogy „eszik vagy isszák ezt a dolgot”. Az első napon, amikor meglátta a stábot, meg is ijedt, de aztán összeszedte magát, mert, mint mondta, felelősséget vállalt, amikor igent mondott.

– Ez a film mélyen érintett, hiszen ezeket a dolgokat én is átéltem, ezek valós problémák – jegyezte meg. Bár nagyon szereti a szakmáját, mégsem közgazdászként dolgozik, elég sok diszkrimináció érte a bőrszíne miatt az évek során, nem talált munkát a szakmájábam, így 2005 óta villamosvezetőként dolgozik.

Fehér Károly kiemelte: elégedettek az eredményekkel, hiszen a film nézettsége – kényes témája és nem könnyű műfaja ellenére – felülmúlta a várakozásokat, és szép fesztiválszereplése is van.

(Borítókép: dr. Cake-Baly Marcelo jelen volt a kolozsvári vetítés utáni közönségtalálkozón. Fotó: filmtettfeszt)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Több mint egy tucat település vörös ...
Emmy-díj – Tarolt A korona és a ...
Ingyenes vetítésen látható a colectiv a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Tízezrek untoldoztak hétvégén ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • JZSUK: évkezdés tükre előtt állva