Államosítaná a védelmi minisztérium az uzvölgyi temetőt?
A székelyzászló-botrányt elindító exprefektus az ötletgazda
A székelyzászló-botrányt elindító exprefektus az ötletgazda
Vissza

Államosítaná a védelmi minisztérium az uzvölgyi temetőt?

A védelmi minisztérium kéri a kormánytól az uzvölgyi katonatemető gondozásának átvételét – közölte vasárnap Gabriel Leş védelmi miniszter. Kiderült: az ötlet a védelmi minisztérium főtitkárától származik, aki nem más, mint Kovászna megye volt prefektusa, Codrin Munteanu, ő volt az elindítója a székely zászló elleni hadjáratnak is. Benkő Levente történész lapunknak elmondta: kétségei vannak afelől, hogy a védelmi tárca valóban ellátja majd a temető őrzését, gondozását, az előállt helyzet kiválóan alkalmas arra, hogy a kormány egyetlen tollvonással a védelmi tárca hatáskörébe utalja át, durvább szóval: államosítsa a haditemetőt. Carmen Dan belügyminiszter elmondta: Uzvölgye település és így a katonatemető is területi vita tárgyát képezi Bákó és Hargita megye között. Az újabb feszültségek elkerülése érdekében támogatja kormány döntését, hogy a temető a védelmi tárca kezelésébe kerüljön.

Gabriel Leş miniszter szerint a temető nemzetközi jellegének megőrzése miatt vennék át a sírkert gondozását, mivel ott magyar, román, német, orosz, szerb, osztrák és olasz katonák is nyugszanak.

A miniszter kitért arra is, hogy ezért egyeztetések lesznek szükségesek valamennyi féllel. „A minisztérium biztosítani fogja minden országnak a jogot, hogy megemlékezzenek a harcban elesett és ott eltemetett hőseikről” – mondta Leş.

A Mediafax úgy tudja, hogy a temető átvétele már a következő 30 napban megtörténik, ha valamennyi érintett fél egyetért vele. A temető állami tulajdonba vételének a lehetőségét Viorica Dăncilă miniszterelnök is megemlítette szombaton. 

A Szabad Európa Rádió szerint a temetőátalakítás ötlete éppen a védelmi minisztérium főtitkárától származik, aki még Kovászna megye prefektusaként kilátásba helyezte, foglalkozik majd az uzvölgyi sírkerttel. A védelmi tárca főtitkári tisztségét 2013 óta az a Codrin Munteanu tölti be, aki a Ponta-kormány Kovászna megyei megbízottjaként elindította a székely zászló elleni hadjáratot.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hány felvételi helyet hirdet az USAMV?
Kiosztotta a kulturális és szociális ...
Épülhet a park a Hajnal negyedben

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Örökballagók
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Kedves végzősök!
  • Ballagás 2020 – otthon, lélekben ...