Állami, kamatmentes hitellel a fiatalok kivándorlása ellen
Tanulás, sport, kultúra, lakhatás a Fektess magadba programmal
Tanulás, sport, kultúra, lakhatás a Fektess magadba programmal
Vissza

Állami, kamatmentes hitellel a fiatalok kivándorlása ellen

Tandíjra, lakhatásra, sportbérletre, múzeumbelépőre vagy akár számítógépes szoftverre költhető a Fektess magadba programban felvett diákhitel. Az állami, kamatmentes hitelt 16 és 55 év közötti tanulók igényelhetik, a program célja többek között a fiatalok kivándorlási arányának, valamint az ország bizonyos területeit érintő szakképesített munkaerőhiány csökkentése. A programról a www.gov.ro weboldalon közzétett tájékoztató szerint a fiatalok körében 18,3%-os a munkanélküliség, ezen is segíthet a számukra biztosított hitel. A program hozzájárulhat az ­alacsony jövedelemmel rendelkező fiatalok tanulásának ­befejezéséhez, de az idősebb korosztály munkavállalásában és szakmai átképzésében is segíthet. Az általunk megkérdezett szakemberek szerint viszont, bár kamatmentes hitelről van szó, az mégiscsak hosszú távú elköteleződést jelent, így csak azoknak ajánlják az igénylést, akik komolyan gondolják a tanulást.

A hitel célja a foglalkoztatottság és a munkaerőpiac mobilitásának növelése, különösképpen a fiatalok körében, az oktatásban részesülő diákok támogatása, az iskola és a munkahely közti átmenet zökkenőmentesítése, a gazdasági növekedési potenciál fenntartása a szakképzettség szintjének növelésével, és főképp az állampolgárok bátorítása arra, hogy fektessenek saját maguk és családjuk fejlődésébe.

Kinek szól?

Hitelt igényelhetnek azok a román állampolgárok, akiknek az országban van az állandó lakhelyük. Hitelre jogosultak azok a 16 és 26 év közötti fiatalok, akik tanulmányaikat folytatják vagy az oktatási minisztérium által akkreditált képzésben részesülnek, ugyanakkor azok a 26 és 55 év közötti személyek is, akik tanulmányaikat folytatják vagy szakmai átképzésben vesznek részt. A 16 és 26 év közöttiek 40 ezer lej hitelt igényelhetnek, a 26 és 55 év közöttiek pedig 35 ezer lejt, illetve mindkét korosztály további 20 ezer lejt vehet fel, amennyiben dolgoznak vagy a program ideje alatt munkába állnak.
A diákhitel kamatmentes, lefolyása 10 év, ez magába foglalja a türelmi időt is, amely legtöbb öt év lehet – ide tartozik a tanulmányi időszak is! Azoknak, akik nem rendelkeznek állandó munkahellyel, a hitel igényléséhez szükségük van legkevesebb egy adóstársra. A hitel értékének 80%-át a Kis- és Középvállalkozások Országos Garanciaalapja (FNGCIMM) és a Román Ellenbiztosító Alap (FRC) garantálja.

Mire költhető?
Az igényelt pénzt az igénylő és annak családtagjai is felhasználhatják, oktatásra, kultúrára, sportra, lakhatásra költhető. A felvett összegből fizethető kurzusdíj, mesteri, doktori szintű képzések tandíja romániai oktatási intézményeknél. Az igénylő vásárolhat az összegből könyveket, kellékeket, szakfolyóiratokat, számítógépet, laptopot, nyomtatót vagy különböző szoftvereket, de hazai tudományos versenyek, események díjszabására, hazai és külföldi tudományos eseményekre való utazásra is fordíthatja az összeget. A pénz költhető kulturális programokra (mozi-, színház-, opera-, könyvtár-, múzeumbérlet), de egészségügyi kiadásokra is (orvosságok, orvosi vizsgálatok, fogorvosi szolgáltatások, műtétek kifizetésére, amelyeket nem fedez az egészségügyi biztosítópénztár, sem a közegészségügyi programok). Lakhatásra is fordítható a hitel, lakbérre, bentlakásra, lakásvásárlásra vagy -felújításra. Hazai magánóvoda, -bölcsőde vagy -iskola tandíja, könyvkiadás, sportbérletek és sporteszközök is fizethetők.

Külföldi példák

Külföldön már rég működnek hasonló programok, diákhitel számos országban igényelhető. A legnépszerűbb talán az amerikai példa, de Európában is kezd hagyománya lenni.
Magyarországon kétfajta hitel létezik, a Diákhitel1 és Diákhitel2. A Diákhitel1 szabad felhasználású hitel állami ösztöndíjas és önköltséges képzésben részt vevő hallgatók számára. Ebből fedezhetők a napi megélhetéssel kapcsolatos kiadások (pl. étkezés, utazási költségek), szállás, albérlet, kollégiumi díjak, egyetemi élethez kapcsolódó kiadások (pl. tankönyvek, jegyzetek vásárlása stb.), de fordítható diplomához szükséges nyelvtanulásra, nyelvtanfolyamra, Erasmus-ösztöndíj kiegészítő finanszírozására. A támogatás értéke havonta maximum 70 ezer forint, kamata változó, az érvényes kamatláb 2,30%.
A Diákhitel2 kötött felhasználású, kizárólag önköltséges formában tanuló hallgatók számára elérhető, 0%-os éves kamattal és csak a felsőoktatási intézmény (egyetem/főiskola) felé fennálló képzési önköltség kiegyenlítésére alkalmas.
Az Egyesült Királyságban tandíj kifizetésére, valamint megélhetésre lehet kölcsönt felvenni, a díjak változnak annak függvényében, hogy a diák teljes időben diák-e, mikor kezdte egyetemi tanulmányait, de az is befolyásolja a felvehető összeg nagyságát, hogy állami vagy magánegyetemre jár az igénylő, Londonban lakik vagy vidéken, a családjával vagy egyedül él. Pluszt pénzt kaphatnak például a 25 évesnél fiatalabbak, akik nincsenek kapcsolatban a szüleikkel és önfenntartóak, azok, akiknek gyerekük van, vagy akiktől egy másik felnőtt anyagilag függ, de külön támogatást igényelhetnek a fogyatékkal élők, mentális vagy fizikai egészségügyi problémával, tanulási nehézségekkel (pl. diszlexia) küzdők.

 

{Tovább olvasható még 1024 szó.}
Bár kamatmentes termék, mégiscsak hitel – Az elszámolható költségek viszonylag sokfélék, így a szállási költségektől az egészségügyi költségeken keresztül a kulturális költségekig számos olyan lehetőséget találunk, amit az igénylők finanszírozhatnak a programon keresztül, ezért optimálisan használva jelentős mértékben hozzájárulhat a minőségi okta
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Cannes – Dél-koreai thriller ...
Nagy erőkkel keresik a lyoni robbantót
EU gyorstalpaló, avagy mire és miért ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ