Alkotmánybíróság: érvényes a referendum eredménye
Vissza

Alkotmánybíróság: érvényes a referendum eredménye

Érvényesnek nyilvánította csütörtökön az alkotmánybíróság a május 26-án tartott népszavazás eredményét – nyilatkozták az Agerpres hírügynökségnek a taláros testület illetékesei. Kiderült, az alkotmánybírák elutasították az öt óvást, amelyet a referendum megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatban nyújtottak be.
Az alkotmánybíróság június 12-én elhalasztotta a referendum érvényességével kapcsolatos döntéshozatalt, miután egy olyan beadványt iktattak a testületnél, amelyben a népszavazás eredményének érvénytelenítését kérték.

Az alkotmány 146. cikkelyének előírásai szerint az alkotmánybíróság feladata felügyelni a népszavazás megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatos eljárás betartását, majd igazolnia kell a referendum eredményét. Az alkotmánybíróság megszervezéséről és működéséről szóló, 1992/47-es törvény értelmében a testület plénuma kétharmados többséggel dönthet a referendum érvényességéről. 

A Központi Választási Iroda (BEC) június 3-án ismertette a május 26-i népszavazás végleges eredményét. A BEC szerint a referendum első kérdésére 6 459 383 állampolgár válaszolt igennel, 1 059 678-an nemmel, 403530 voks pedig érvénytelen volt. A második kérdésre 6 477 865 igen és 1 038 916 nem válasz érkezett. Az érvénytelen szavazatok száma 407 088 volt. 

Az állampolgároknak a következő kérdésekre kellett válaszolniuk: „Egyetért-e annak betiltásával, hogy a korrupciós bűntetteket elkövetőket amnesztiában részesítsék?”, „Egyetért-e annak megtiltásával, hogy a kormány sürgősségi rendeleteket adjon ki a bűncselekmények témakörét, a büntetéseket, valamint az igazságszolgáltatás megszervezését érintően, illetve azzal, hogy terjesszék ki azoknak a körét, akik megtámadhatják az alkotmánybíróságon a sürgősségi kormányrendeleteket?”

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bukaresti pankráció
Mutass jó példát! Segíts az ...
Virtuális térbe költözik az Ember-Állat ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ