Akadozik az építkezés Törökvágáson, pedig már közel a cél
Vissza

Akadozik az építkezés Törökvágáson, pedig már közel a cél

Többes rendeltetést szánnak a Törökvágási Református Egyházközség udvarára tervezett gyülekezeti háznak: helyet biztosítana a közösség különböző csoportjainak találkozóira, a tehermentesítésen túl pedig működőképesebbé tenné a Makovecz Imre tervezte templomot, amely már nyolc éve magasodik büszkén a Donát út végén.

A korábbi átmeneti megoldás helyett végleges formát nyerne a gépház és a kazánház, mellékhelyiséget is kialakítanának – napjainkban, amikor több százan vesznek részt az istentiszteleteken, és a templomban zajló kulturális események tömegeket vonzanak, erre is jókora szükség mutatkozik. 60-70 fő befogadására alkalmas termet is álmodnak a gyülekezeti házba, ahol az egyházi jellegű programok mellett kisebb közösségi eseményeket is lehet szervezni, és arra is lehetőség nyílik, hogy az érdeklődők örökbe fogadják egyik-másik helyiséget. A gyülekezet jelentős mértékben kivette a részét a kiadások finanszírozásából, így aztán szépen sikerült haladni az építkezési munkálatokkal – azonban az anyagiak, mint annyi más esetben, sok fejfájást okoznak ezúttal is. A továbblépést most közel 100 ezer euró mínusz hátráltatja. Úgy tűnik, szélesebb körű összefogásra van szükség annak érdekében, hogy legkésőbb jövő ilyenkor sikerüljön átadni az új épületet. Ezért kérik a civil szféra segítségét.

A régi gyülekezeti házat, amely irodaként, parókiaként és vendégszobaként is szolgált, sikerült bővíteni az elmúlt három évben, a korábbi 200 négyzetméterről közel 600-ra nőtt a hasznos felület – mondja Bibza Gábor esperes, a törökvágási egyházközség lelkipásztora, majd a gyülekezeti eseményeket vesszük számba: heti 3 vallásóra, 3 kátéóra, gyülekezeti és ifjúsági bibliaóra, havonta egyszer fiatal családok bibliaórája. Eddig a templomban és a hozzá tartozó kisebb termekben tartották őket, ami jó is meg nem is: ugyan sikerült belakni az istenházát, viszont a folyamatos használat miatt gyorsabban romlik az épület állapota. Úgy döntöttek, hogy Makovecz Imre útmutatását követve, Müller Csaba építésszel együttműködve valósítják meg az úgynevezett második vagy B részét is az eredeti elképzelésnek. Ily módon egy együttest alkothat a két épület a magyar organikus építészet megteremtőjének halála után is, hisz a kivitelezési terv az ő rajzai alapján készült, nyugtázza büszkén a lelkipásztor.

A régi épület és a templom között húzódó 3 és fél méteres rész eddig kihasználatlanul állt, a munkálatok során ezt is beépítették. – Az egykori gyülekezeti házat az alapoktól kezdve kellett felújítani, hozzáadtuk ezt az összekötő területet, illetve észak és nyugat felé terjeszkedtünk néhány métert – magyarázza az új ház „összetételét”. Az alagsorban ifjúsági termet rendeznek be, a földszinten kapnak helyet a templomhoz tartozó járulékos részek és a konyha, gyülekezeti terem, vallásórás terem és két kisebb iroda. Az emeleten és a beépített tetőtérben vendégszobát és lelkipásztori lakást alakítanak ki.

A munkálatok 2013 szeptemberében kezdődtek, és úgy tervezték, hogy már idén sikerül a végére érni. A kivitelezés során viszont olyan akadályokba ütköztek, amelyekre nem számítottak: csak amikor elkezdték leverni a vakolatot és a cserepeket leszedték, derült ki, hogy egy egész emeletet vissza kell bontani, másrészt a régi parókiát alá kellett falazni ahhoz, hogy az új struktúrát meg tudja tartani. Ezek többletkiadást jelentettek, ugyanakkor a támogatások akadozása is késleltette a folytatást.

Kezdetben 350–400 ezer euróra saccolták a beruházás teljes értékét, ennek jelentős részét a gyülekezet teremtette elő a régi imaház és a hozzá tartozó telek eladása révén – ez volt a nagyobb összeg, a kisebbiket a hívek adományából és pályázati úton sikerült összegyűjteni. A lelkipásztori hivatal munkatársai apait-anyait beleadtak, ami az eredményen is megmutatkozott: 3 év alatt 25 pályázatot írtak, amiből legalább 18 nyert is.

– Jelenleg ott tartunk, hogy az épületet sikerült teljesen befedni, és 75-80 százalékban elkészült belül is, megvan a vakolás, villanyszerelés, fűtés, felszereltük az ajtókat, ablakokat. A földszinten az északi és a nyugati oldalon kell ellátni az új részt nemes vakolattal még idén ősszel, és persze bőven akadnak még további tennivalók – részletezi Bibza Gábor. A mostani mérleget tekintve 80-90 ezer euróval kerül többe a beruházás, mint ahogyan azt előzetesen tervezték. Időközben egyházi kölcsönt is igényeltek, hogy ne kelljen teljesen leállni a munkálatokkal. Hogy lefaragjanak a tartozásból, és fedezhessék a további kiadásokat, hamarosan újabb, a vállalkozói szférát is célzó gyűjtést kezdenek. A törökvágási egyházközség elérhetőségei: www.donatreftemplom.ro, 0737-420022.

Református Híradó című mellékletünk cikkeit itt olvashatja.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kilencven éve született Gyarmati Dezső
„Szabadságot álmodtak maguk és nemzetük ...
Támogatta az oltástörvényt az RMDSZ ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ