Adventi ünnepségsorozat zárja a reformáció jubileumi évét
Vissza

Adventi ünnepségsorozat zárja a reformáció jubileumi évét

A Borica néptáncegyüttes és a Mátka énekegyüttes főtéri fellépésével keződik december 8-án, pénteken 17 órakor a reformáció jubileumi éve alkalmából szervezett záró rendezvénysorozat, amelyet 18 órakor a Járosi Andor Kulturális Műhely kerekasztal-beszélgetése követ a Reményik Sándor Galériában A reformáció 500 éves jubileumának aktualitásai és jövője Európában címmel.

Meghívottak: Gerhard Ulrich elnök-püspök, az Észak-Németországi Evangélikus-Lutheránus Egyháztól, Marianne Christiansen püspök, a Dánai-Haderslevi Evangélikus-Lutheránus Egyháztól, Reinhard Guib püspök, a Romániai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyháztól, Szemerei János püspök, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerülettől és Dolinszky Gábor püspökhelyettes, a vajdasági Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyháztól. Bevezető áhítatot tart Christa D. Hunzinger Észak-Német Evangélikus Egyház európai kapcsolatokért felelős referense. Házigazda: Adorjáni Dezső Zoltán a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke lesz. 18:30 órakor ifjúsági istentiszteletet, 21 órakor pedig ifjúsági estet szerveznek.  

December 9-én, szombaton, 10 órakor 12 almafa a tiszta igéért címmel szerveznek almafaültetést az Evangélikus Püspökség udvarán, de városnézésen is részt lehet venni, amelyhez a püspökségen van a gyülekezés. 11 órakor Reformáció és szabadság címmel zajlik pódiumbeszélgetés német nyelven a Babes-Bolyai Tudományegyetem Német Tanulmányok Intézetében. Meghívottak: Rudolf Gräf prorektor a Babes-Bolyai Tudományegyetemről és Konrad Gündisch a müncheni Ludwig MaximilianTudományegyetemről. 18 órakor reformációi gálaest kezdődik a lutheránus templomban. Megnyitó beszédet mond Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke. Áhítatot tart Kató Béla az Erdélyi Rerfomátus Egyházkerület püspöke. Köszönti a jelenlevőket Szemerei János a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület részéről. A programban szerepel még a közéleti személyiségek kitüntetése. Ünnepi beszédet mond Magyar Levente miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ügyvezető elnöke zárja a felszólalók sorát. Zenei program: Fonte di Gioia barokkzene együttes, Mátka énekegyüttes. A Borica néptáncegyüttes a gálaest záróakkordjaként az Evangélikus Püspökség udvarán eljárja a boricát.         

December 10-én, vasárnap 8 órától kezdődően eljárják a boricát a történelmi egyházak püspökségein, 10 órakor ünnepi istentisztelet kezdődik a lutheránus templomban. Köszönt és liturgiai szolgálatot végez Adorjáni Dezső Zoltán püspök és Reinhard Guib püspök. Igét hirdet Gerhard Ulrich püspök, fordít Kalit Eszter lelkész. Zárszó: Marianne Christiansen püspök. Az istentiszteleten zenél a Fonte di Gioia barokkzene együttes és énekel a gyülekezet gyerekkórusa. 12 órakor pedig adventi vásár és sokadalom zárja a programsorozatot az Evangélikus Püspükség udvarán. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden
Svájc, ahol a vonat asztalán nem borul ...
Segítsünk Gál Antóniának!

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ